Paracetamol er anbefalt som smertestillende til barn, men lege Fedon Lindberg mener det er viktig å fokusere på den egentlige årsaken til problemet.
Paracetamol er anbefalt som smertestillende til barn, men lege Fedon Lindberg mener det er viktig å fokusere på den egentlige årsaken til problemet. Foto: Scanpix (SCANPIX)

Hver fjerde 15-åring tar smertestillende ukentlig

26 prosent 15-åringer bruker det hver dag eller hver uke. - Se heller på årsaken til problemet, sier lege Fedon Lindberg.

Publisert

(SIDE2): En studie publisert i Annals of the Rheumatic Diseases antyder at bivirkninger av paracetamol er undervurderte.

I to av studiene som er gjennomgått, viste seg å være en økning i dødelighet blant dem som tok paracetamol. Det var også forhøyet risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk blant dem som tok paracetamol, sammenlignet med dem som ikke gjorde det.

Det skal sies at det er en rekke begrensninger ved studien, fordi den baserer seg på relativt få studier. Resultatene må derfor tolkes med forsiktighet, ifølge forskerne.

 - Se heller på årsaken

Lege Fedon Lindberg blir allikevel bekymret for dagens ungdom.

Lege Fedon Lindberg oppfordrer foreldre til å ta tak i det egentlige problemet, ikke sende med barna smertestillende i skolesekken.
Lege Fedon Lindberg oppfordrer foreldre til å ta tak i det egentlige problemet, ikke sende med barna smertestillende i skolesekken. Foto: Linn de Lange

 - Å ta paracet en sjelden gang når barnet har smerter er uproblematisk. Problemet oppstår når man har ungdom som bruker det ofte, noe også studier viser er et faktum, sier han til God morgen Norge.

Lindberg mener at man må ta tak i det egentlige problemet.

 - Bruker en ung person paracetamol daglig, må man heller se på hva som er årsaken til at man har kommet dit man er, sier han.

 - Må ta ungdommene på alvor

I 2013 viste forskning fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo at mange unge er storforbrukere av medikamentet.

Stipendiat Siv Skarstein ved Institutt for sykepleie på Høgskolen i Oslo og Akershus, skrev sin doktorgradsavhandling om ungdom som er storforbrukere av reseptfrie smertestillende midler.

 - Vi må ta ungdommene på alvor når de forteller om plagene sine. Smertestillende midler er ikke en god løsning på lang sikt, sa hun i et tidligere intervju til forskning.no.

Bruker mye smertestillende

Tall fra den offentlige informasjonstjenesten Relis viser at over en fjerdedel av 15-16-åringer i Norge bruker smertestillende medikamenter daglig til ukentlig. Ifølge forskning har ungdom som bruker smertestillende ofte mindre selvtillit, høyere skolefravær og lavere ambisjoner for fremtiden.

Skarstein har kartlagt hva som kjennetegner unge storforbrukere gjennom en anonym spørreundersøkelse blant 15-åringer fra seks ungdomsskoler i Drammen-regionen.

50 prosent av guttene og 71 prosent av jentene hadde brukt reseptfrie smertestillende medikamenter siste måned.

26 prosent av ungdommene hadde brukt slik medisin daglig til ukentlig, og blant storforbrukerne var det tilnærmet like mange gutter som jenter.

Svak nedgang i salg

Ifølge Folkehelseinstituttet gikk totalt salg av paracetamol i reseptfrie pakninger målt i doser  ned med tre prosent i 2014 sammenlignet med foregående år. Totalt ble det solgt 9,2 millioner pakninger, hvorav 4,6 millioner pakninger i dagligvare. Dette tilsvarer nesten to pakninger per person i Norge per år eller i underkant av 40 tabletter.

Overlege Sigurd Hortemo mener det er viktig å tenke på at paracetamol er smertestillende, ikke sukkertøy.
Overlege Sigurd Hortemo mener det er viktig å tenke på at paracetamol er smertestillende, ikke sukkertøy. Foto: (Foto: Statens Legemiddelverk)

Også totalt salg av reseptfrie pakninger av ibuprofen gikk i 2014 ned med fire prosent sammenlignet med året før. Rundt 40 prosent av reseptfritt ibuprofen selges i dagligvarehandelen og andelen har vært stabil de siste årene.

 - Det er ikke sukkertøy

Overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo mener at normal bruk av smertestillende fortsatt er anbefalt når det er behov for det.

- Det er anbefalt som førstevalg når det gjelder smertestillende, men studier minner oss på at det er medisin, det er ikke sukkertøy, sier han til TV 2.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!