Foto: Foto: Colourbox

Hva slags solfaktor bør du bruke?

Mattilsynet har testet 22 solkremer.

Publisert

(SIDE2): Mattilsynet har analysert 22 solkremer for å se hvor godt de beskytter mot tidlig aldring av huden (UVA-stråling) og solbrenthet (UVB-stråling).

Både UVA- og UVB-stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft.

Kun ett av produktene inneholder mindre UVA-beskyttelse enn Mattilsynet og EU anbefaler.

- Selv om dette er et begrenset utvalg, så gir det inntrykk av at solkremene har høyere kvalitet enn tidligere, sier Atle Wold i Mattilsynet.

De undersøkte også solkrem i 2010, og fant da at halvparten av solkremene ikke beskyttet like godt mot UVA-stråling som anbefalt. 

Her ser du resultatet av solkremtesten.

Dette bør du se etter

Det anbefales at du velger en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråling. En del produkter er merket med en sirkel som det står UVA i. Det viser at produktet også beskytter mot for tidlig aldring av huden, ikke kun mot solbrenthet.

Fakta om innhold og bruk av solkrem


- En solkrem bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråling. UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft

- SPF / solfaktoren (Sunburn protection factor) angir beskyttelsen mot UVB-stråling. EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solkrem merket med SPF 30 skal ifølge anbefalingene ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10

- Smør ofte og rikelig – bruk gjerne en håndfull krem til hele kroppen. De fleste bruker for lite krem og får derfor ikke den beskyttelsen som faktoren angir.


(KILDE: Mattilsynet)

- Påskesolen kan være hard mot vinterblek hud, og på fjellet tar sola ekstra godt. Vi oppfordrer påsketuristene til å ikke spare på solkremen! Erfaringer har vist at folk bruker for lite krem, og derfor ikke får den beskyttelsen faktoren gir, sier Wold.

Bør hvert fall bruke solfaktor 6

EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen bør være minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen. EU anbefaler også at laveste UVB-beskyttelse bør være solfaktor 6. Dette er kun to av flere anbefalinger fra EU for å sikre mest mulig trygg og effektiv solkrem. EU bygger sine anbefalinger på grundige helsemessige vurderinger.

- Vi mener at solkrem som følger EUs anbefalinger beskytter aller best mot solen. Anbefalingene er så sentrale at Mattilsynet mener de burde gjøres om til krav, sier Atle Wold.

Noen av produktene Mattilsynet analyserte hadde også litt lavere UVB-beskyttelse enn det som var oppgitt på produktet. Det kan skyldes alt fra måleusikkerhet til endringer i produktet etter produksjonen.

På sine nettsider skriver Mattilsynet at de har tatt opp resultatene med produsentene.

Les mer:

Solkrem

Kreftforeningen: Slik kan du redusere risikoen for hudkreft

EU: Sunscreen products

 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!