Foto: Steve Prezant / Getty Images

Seksuell helse

Dette kan skje med vaginaen din når du ikke har hatt sex på en stund

Du kan oppleve forskjeller, men de varer heldigvis ikke for alltid

Publisert Oppdatert

Fra før har vi fått høre at sex er bra for helsen, både fordi det bedrer immunforsvaret, reduserer stress og faktisk er bra for hjertet. Men så er det ikke alltid at man hverken har lyst eller kan ha sex jevnlig, og hva skjer egentlig med kroppen da?

Health.com har tatt en prat med gynekolog Christine Greves for å ta et oppgjør med oppfatninger og myter rundt hva som skjer med vaginaen din når du ikke har ligget på en stund.

Les også: 22 ting du ikke visste om sex

Det kan ta lenger tid å bli opphisset

Har det gått lang tid siden sist du hadde sex, «kan det ta lenger tid for skjeden å bli tilstrekkelig "smurt" og skjedemuskulaturen kan bruke lenger tid før den blir avslappet», sier Greves.

Når man har sex jevnlig, tar det kortere tid for vaginaen din å bli opphisset, men har det gått lenge siden sist trenger mange litt lenger oppvarming.

En god grunn til å ta det rolig og nyte forspillet, med andre ord.

Du kan oppleve å bli tørrere

Selv om du ikke er seksuelt opphisset, vil skjeden din være fuktig. Mange kvinner kan imidlertid oppleve at de ikke blir like våte som vanlig hvis det er lenge siden de har hatt sex. Det skal sies at tørrhet ikke er et problem i seg selv, men det kan likevel føles ubehagelig.

Trikset er å onanere, sier gynekologen. Hvis du onanerer jevnlig på egenhånd, kan stimuleringen sørge for at du blir våtere.

Les også: Fire ting du bør vite om sex, kropp og seksualitet

Redusert sexlyst kan forekomme

Ifølge Dr. Greves kan sexlysten bli mindre når du ikke har hatt sex på en stund.

Forklaringen kan være at mange ikke føler seg like seksuelle når de ikke har sex på jevnlig basis, og at dette også kan påvirke hvor mye lyst man har på sex i det daglige.

Og nei, vaginaen din vil ikke «gro igjen»

Ifølge gynekologen er det en såkalt urban myte at vaginaen din vil «gro igjen» eller til og med lage en ny «jomfruhinne» hvis du ikke har hatt sex på en stund.

Dette stemmer altså ikke - hormonene østrogen og progesteron sørger for at skjeden holder seg åpen, fleksibel og sørger for tilstrekkelig fuktighet. Vaginalåpningen kan bli mindre, men dette skjer eventuelt etter overgangsalderen og en lang periode uten sex.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!