Foto: Colourbox

- Hun sa fortvilet at hun aldri ville klare å gjøre det slutt

Å være hekta på en person, kan gjøre deg trist, tom og deprimert.

Publisert

(SIDE2): Dere møttes gjennom venner, og følte en umiddelbar tiltrekning. I begynnelsen så de hverandre hele tiden. Men så sluttet han plutselig å ta kontakt. Hun stusset, men tenkte han trengte litt tid. Så kom han tilbake og alt var fint igjen. Så skjer det samme igjen.

SE OGSÅ: 6 måter kroppen reagerer fysisk på kjærlighetsbrudd

Deres felles venner sier at det er åpenbart at dere har god kjemi. Men en god, og kanskje litt negativ venninne, sier det er helt klart at han egentlig ikke vil ha noe fast. Problemet er at du er blitt helt hekta.

Når han sier at onsdagen foreløpig ser bra ut for å treffes, setter du av dagen. Når han ikke kommer, klager du til venninnene dine. Når dere er sammen, er det helt fantastisk. Når dere ikke er det, er alt tomt og grått. Du mister lysten til å være sosialt. Alt handler om (å vente på) ham. Å bli dumpet kan gi flere år med smerte, men det kan også det å vente på noe som aldri kommer.

LES OGSÅ:Samlivsterapeut: - Følelser er en overvurdert faktor

Samlivsterapeut Trine Huseby.
Samlivsterapeut Trine Huseby.

- Skuffelse på skuffelse

Samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby, sier hun har møtt noen av dem som «går i sirkel» i slike forhold.

- De opplever skuffelse på skuffelse. Det er ingen progresjon i forholdet. De føler seg triste, tomme og deprimerte. Det sikreste tegnet på at dette ikke er bra for deg, er når mennesker som vil deg vel, begynner å stille spørsmål ved om dette er bra for deg, sier Huseby til Side2.

Det er ikke bare kvinner som blir hekta på menn, det kan også være omvendt. Og det trenger ikke bare å skje med single.

Ny forskning viser for øvrig at kvinner har mer kjærlighetssorg enn menn.

- Nylig snakket jeg med et par der mannen hadde vært utro. Han hadde problemer med å velge mellom de to, og kunne ikke love at han ville klare å holde seg unna den andre. Samboeren sa fortvilet at hun ikke ville komme til å klare å gjøre det slutt, uansett, forteller Huseby, som også har sin egen blogg.

Dere har det jo så morsomt når dere er sammen, men så blir det tyst - lenge.
Dere har det jo så morsomt når dere er sammen, men så blir det tyst - lenge. Foto: Bulls

- Ønsker ikke å bryte

Mange som er hekta på en person, vil ganske fort skjønne at dette ikke er bra for dem. Trine Huseby mener det ikke er noe poeng å vente til «følelsene brenner ut».

- Ved avhengighet kan det ta lang tid før følelsene brenner ut, og jeg anbefaler å søke hjelp. Det kan være av hvem som helst som står deg nær, som er rasjonell på dine vegne, der du selv er emosjonell. Eller det kan være en profesjonell hjelper.

Derimot antar hun at mange nettopp ikke søker hjelp i den vanskeligste perioden.

- Jeg tror kanskje en del av dem, som virkelig er avhengige, ikke oppsøker hjelp. De er redde for å bli utfordret og føle seg presset til å bryte opp, sier hun.

Trine Huseby mener likevel at det er viktig å få andres input slik at du selv kan komme til en avklaring.

- Finn noen å betro deg til. Vær tydelig på at du trenger hjelp til avklaring - det trenger ikke være ensbetydende med brudd. Beskriv hvordan du opplever forholdet og still deg selv spørsmål som: Hva får jeg ut av forholdet? Er dette bra for meg? Har det vært en positiv utvikling? Har jeg tro på at jeg kan få en sånn fremtid som jeg ønsker meg, sammen med denne partneren?

Går du rundt i ring med partneren, anbefaler Huseby også boka «Hekta på et håp om kjærlighet» av Sissel Gran og Nora Skaug.

LES OGSÅ: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!