Foto: Indiana University School of Medicine.

Helse- forsker vil avlive vannmyten, mener vi blir lurt av flaskevann- produsentene

- Ingen helsemessige fordeler ved å drikke ekstra mye vann, mener helseforsker.

Publisert

(SIDE2): Vannflaska er med oss overalt i dag. Den er blitt en av de tingene mange alltid putter i veska. Pengebok, mobil, nøkler - og ei plastflaske med iskaldt vann (som forøvrig er en skikkelig bakteribombe).

For det kan jo hende at man blir tørst på bussen på vei til jobb, ikke sant? Dessuten har vi jo lenge blitt fortalt hvor sunt det er å drikke mye vann. Minst åtte glass om dagen, sies det, altså rundt to liter. Da fungerer vi rett og slett bedre.

I alle fall om vi skal tro flaskevannprodusentene. Men er det virkelig sånn at kroppen trenger alt dette vannet?

- Ingen forskning støtter denne påstanden

Ikke ifølge Aaron E. Carroll, helseforsker og professor i barnesykdommer. Han har nå som mål å avlive vannmyten en gang for alle, og skriver i en artikkel i New York Times at påstanden om at man bør drikke åtte glass vann om dagen der bare tull.

- Det er rett og slett ikke sant. Det finnes ingen forskning som støtter denne påstanden, skriver Carroll.

Han er frustrert over at media likevel bombarderer folk med artikler om hvor viktig det er å drikke vann, og som fører til at mange tror at man raskt kan bli farlig dehydrert av å drikke mindre enn disse åtte vannglassene om dagen.

MYTE: Flaskevannprodusentene tjener på at vi tror vi må drikke så mye vann, mener forsker og professor Aaron E. Carroll.
MYTE: Flaskevannprodusentene tjener på at vi tror vi må drikke så mye vann, mener forsker og professor Aaron E. Carroll. Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

Du får nesten 2,5 liter vann fra maten

Carroll har tidligere forsket på ulike medisinske myter, og publiserte i 2009 en bok som blant annet konkluderte med at vi ikke trenger åtte glass vann om dagen.

- Jeg trodde dette skulle overbevise folk slik at de sluttet å bekymre seg. Der tok jeg feil, skriver Carroll.

Han henviser til forskning som riktignok anbefaler 2,5 liter vann om dagen, men som samtidig understreker én viktig ting: At mesteparten av vannet kommer fra maten vi spiser.

Dette tror Carroll at folk har oversett helt. I stedet tror mange at man må drikke 2,5 liter vann rett fra springen.

- Vann finnes i frukt og grønnsaker. Det er i juice, i øl og til og med i te og kaffe. Og før noen skriver til meg for å fortelle meg at kaffe kommer til å dehydrere deg, så kan jeg informere om at forskning viser at det ikke er sant heller.

LES OGSÅ:Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen

Lytt til kroppen

Carroll anbefaler likevel vann som tørstedrikk. Han ønsker bare å avlive myten om at man absolutt må drikke en viss mengde per dag.

I stedet oppfordrer han kjenne på hva kroppen sier. Er du tørst, vil kroppen si ifra om det.

- Du trenger ikke å bekymre det så voldsomt hvis du aldri er tørst. Menneskekroppen er programmert slik at den signaliserer at den trenger vann lenge før du faktisk blir dehydrert.

Kun et salgstriks

I tillegg påpeker Carroll at det ikke finnes forskning som beviser at det å drikke mye vann har noen helsemessige fordeler.

Det er altså ingen som kan bevise at du får frisk og rynkefri hud av å drikke mye vann. Det er bare noe vannflaskeprodusentene har funnet på, mener Carroll. 

- Reklamebyrå og nyhetsartikler prøver å overbevise deg om at vann gir god helse. Antall mennesker som bærer rundt på vann hver dag ser ut til å øke for hvert år. Stadig flere kjøper kildevann på flaske, påpeker Carroll.

LES OGSÅ: Advarer mot overdrevet inntak av vann etter dødsfall

Vil du lese flere helsesaker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!