Foto: Lisbeth Michelsen/Redd Barna

Halvparten av oss kjenner personlig én som er blitt seksuelt misbrukt som barn

- Bryt tausheten, oppfordrer Redd Barna.

Publisert

(SIDE2): I rapporten  «kartlegging av befolkningens kunnskap om og holdninger til seksuelle overgrep mot barn» utført av Ipos MMI for Redd Barna kommer det frem at 49 prosent kjenner en eller flere som har vært utsatt for seksuelle overgrep mot barn, skriver Redd Barna.

95 prosent mener også at seksuelle overgrep mot barn skjer mye oftere enn man får vite om.

Oppfattes mindre alvorlig, jo eldre barnet blir

Rapporten viser også at jo eldre et barn er, jo mindre alvorlig synes folk at overgrep er, selv om de fortsatt vil betegne det som et overgrep.

- BEFOLKNINGEN ER TAUSE: Redd Barna oppfordrer voksne til å bryte tausheten rundt seksuelle overgrep mot barn.
- BEFOLKNINGEN ER TAUSE: Redd Barna oppfordrer voksne til å bryte tausheten rundt seksuelle overgrep mot barn. Foto: Lisbeth Michelsen/Redd Barna

- 14 prosent er i tvil eller synes ikke det er overgrep å vise porno til en 14-15-åring.
- 7 prosent er i tvil eller synes ikke det er overgrep å beføle en 15-åring som samtykker.
- 7 prosent er i tvil eller synes ikke det er overgrep å ha samleie med en 15-åring som samtykker.
- 16 prosent synes samleie med en 15-åring som samtykker er et mindre alvorlig overgrep.

Redd Barna lanserer kampanjen «Jeg er her», for å oppfordre voksne til å stå opp for barna, og å snakke om overgrep.

LES OGSÅ:- Barn lyver ikke om overgrep
LES OGSÅ:Sju av ti anmelder ikke overgrep

- Taus norsk befolkning

Rapporten viser at 47 prosent mener at det å snakke med barn om seksuelle overgrep gjør barn redde, og 41 prosent mener at opmerksomhet om seksuelle overgrep skaper unødig mistenksomhet mot usyldige voksne.

Foto: Redd Barna / Mai Simonsen

- Når så mange mener at det kan skremme barn eller skade voksne å snakke om seksuelle overgrep, så hindrer det oss i både å fortelle om og å oppdage overgrep. Skremmende mange barn utsettes hver dag for seksuelle overgrep. Samtidig er den norske befolkning tause. Vi vet det er høye mørketall. Redd Barna ønsker å sette fokus på at seksuelle overgrep skjer nærmere, oftere og er mer skadelig enn vi tror. Og at det er viktig at barn blir sett, hørt og trodd, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna til Redd Barnas nettsted.

Redd Barna vil nå ha hele det norske folk med på laget for å bryte tausheten, og minner om at barn trenger «modige voksne».

- Sammen kan vi alle bidra til å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn og unge i Norge. Barn trenger modige voksne. Modige voksne snakker. Si JEG ER HER på vegne av barn i ditt nabolag, på ditt fotballag og i din by, sier Wang.

Ikke greit

Nylig ble også kampanjen #ikkegreit startet. Den gjennomførers av nettstedet Ung.no og har fått støtte av Justisdepartementet. Det er en kampanje mot vold i nære relasjoner og grunnen er en eskalering i henvendelser fra ungdom om hva som er greit og hva som ikke er greit.

LES også: - Han «overtalte» meg til å ha sex, selv om jeg ikke ville

Målet med kampanjen er å spre informasjon om krenkelser, vold og overgrep til unge.

- Unge viser at de er usikre på hvor grensene går når det gjelder voldtekt på fest, fysisk vold fra kjæresten, psykisk vold, tvang, press og seksuelle overgrep. For å spre informasjon om krenkelser, vold og overgrep til unge har vi fokusert på bevisstgjøring og forebygging og kunnskap om hjelpetilbudet og hva som kan skje når de kontakter de, sier redaktør i Ung.no, BeateAas til Side2.

Nye tall viser også at seksuell trakassering er omfattende blant unge i dag, og at mobbing, trakassering eller seksuelle overgrep kan ligge bak andre problemer, som atferdsendringer, spiseforstyrrelser og søvnproblemer.

Blant de høyeste prosentantallene i Europa

I februar viste tall fra STIR-studien, hvor 4500 ungdommer i alderen 14-16 deltok, rundt 1000 av dem fra Norge, at 28 prosent av jentene og ni prosent av guttene hadde opplevde overgrep.

LES OGSÅ:De intime bildene gjør at hun ikke tør gjøre det slutt

Dette svarte de norske ungdommene at de hadde opplevd i kjæresteforhold:

*Digital vold - 38 prosent av jentene og 20 prosent av guttene
*Psykisk eovergrep - 32 prosent av jentene og 19 prosent av guttene
*Fysisk vold - 18 prosent av jentene og åtte prosent av guttene
*Seksuelle overgrep - 28 prosent av jentene og ni prosent av guttene

Seksuelle overgrep ble i STIR-studien definert som blant annet som å bli presset til kyssing eller intim berøring, og den norske svarprosenten er blant Europas høyeste. Studien har også sett på hvordan kjærestevolden får konsekvenser for ofrenes liv, samt at den også bygger opp under oppfattelsen av at de unge ikke snakker med voksne om overgrepene.

- Voksne må snakke mer med ungdom om hva som er greit og ikke greit i en kjæresterelasjon. Dette er informasjon som ungdommene i studien også etterspør, sier Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne til VG.