MANGE YOGHURTVARIANTER: Hvilken er din favoritt?
MANGE YOGHURTVARIANTER: Hvilken er din favoritt? Foto: (Produsentene)

Gresk eller tyrkisk yoghurt?

Sjekk hvilken yoghurt som er sunnest.

Publisert

(SIDE2): De siste årene har det blitt stadig mer populært med både gresk og tyrkisk yoghurt. Det er mange fordeler ved å spise yoghurt, men hvilke yoghurtvarianter er egentlig de sunneste?

Høyere fettinnhold

- De senere årene har det kommet flere varianter av gresk yoghurt på det norske markedet, med ulikt innhold av fett og proteiner, sier ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter til Side2.

- Disse yoghurtene kommer både i naturell og smaksatte varianter, og noen av dem er tilsatt sukker.

Ernæringsfysiologen forklarer at noen av de nye variantene er lansert som typiske spiseyoghurter, i motsetning til de tradisjonelle matyoghurtene.

- Konsistensen på for eksempel de nye greske yoghurtene varierer imidlertid noe, og forskjellene oppnås ved valg av teknologi og resept, sier Glemminge Arnesen.

SUNT, LITE MÅLTID: Yoghurt naturell med noen biter av frukt eller bær er et sunt og smakfullt mellommåltid.
SUNT, LITE MÅLTID: Yoghurt naturell med noen biter av frukt eller bær er et sunt og smakfullt mellommåltid. Foto: Joerg Beuge (Colourbox)

Hun forteller også at den tradisjonelle greske yoghurten har et høyere fettinnhold og en mer fyldig konsistens enn norsk naturell yoghurt.

- Felles for tradisjonell gresk yoghurt og norsk naturell yoghurt er at de ikke inneholder tilsatt sukker. Den tradisjonelle greske yoghurten er en yoghurt som er velegnet til matlaging, for eksempel i dressinger, marinader og desserter, tipser ernæringsfysiologen.

Like mange næringsstoffer i magre varianter

Helsemyndighetene anbefaler at man velger magre meieriprodukter til hverdags. Fortrinnsvis bør man også velge varianter med lite tilsatt sukker.

- Tradisjonell gresk og tyrkisk yoghurt er begge matyoghurter som inneholder mer fett enn tradisjonell naturell yoghurt, samtidig som ingen av disse inneholder tilsatt sukker, sier ernæringsfysiologen i melk.no.

Hun forklarer at tradisjonell gresk og tyrkisk yoghurt er nokså like i næringsinnhold, men at gresk yoghurt har et litt høyere innhold av protein og blir derfor naturlig tykkere i konsistensen og får en litt syrligere smak enn den tyrkiske.

Vær også oppmerksom på at de fettrike variantene også inneholder flere kalorier.

- Da kan det være greit å vite at det er like mange næringsstoffer i de magre variantene som i variantene med mer fet, påpeker eksperten fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. 

Naturlig sunt

Ernæringsfysiologen sier at yoghurt har en naturlig plass i nordmenns kosthold og som bidrar med flere av de gode næringsstoffene.

- Yoghurt bidrar med proteiner, kalsium, jod, B-vitaminer og fosfor. 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag kan bidra til å sikre kalsiuminntaket. En porsjon kan for eksempel være et lite beger yoghurt.

Sammenlign næringsinnholdet her:

Næringsinnhold Lindahls Tyrkisk Yoghurt per 100 gram:
129 kcal
4,2 gram protein
5,1 gram karbohydrat
10 gram fett

Næringsinnhold Tine MatYoghurt Gresk Type per 100 gram:
128 kcal
7 gram protein
7,1 gram karbohydrat
8 gram fett

Næringsinnhold Synnøve Finden Gresk Yoghurt Naturell per 100 gram:
64 kcal
6,7 gram protein
4,9 gram karbohydrat
2 gram fett

Mange varianter i butikkhyllene

Lindahls er en av de produsentene som tilbyr tyrkisk yoghurt og på deres nettside skriver de at denne yoghurtvarianten er mild, med en behagelig syre og kremet konsistens. De anbefaler blant annet å spise yoghurten som frokost eller som et mellommåltid, enten slik som den er eller sammen med frukt og bær.

Meierigiganten TINE tilbyr flere ulike typer av gresk yoghurt. En av variantene er «Tine  MatYoghurt Gresk Type». Denne skal være rik på proteiner og ha en fyldig konsistens og en frisk smak.

Meieriprodusent Synnøve Finden kan også tilby ulike smaksvarianter av gresk yoghurt. De markedsfører sine yoghurter med at produktet har en fyldig konsistens, lite fett og er rik på proteiner.