Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Godt nytt for deg som drikker fem kopper kaffe om dagen

Kan reduserer risikoen for flere sykdommer.

Publisert

(SIDE2): Vi har hørt at mye om kaffe.

Blant annet fant vi i Side2-redaksjonen at vi kjøper kaffe latte for over 7000 kroner per år.

Kaffe mot sykdom

Kaffe blir ofte trukket frem som et av de verste matvalgene sent på kvelden.  Og nylig mente forskere at de kunne finne  en sammenheng mellom folk som hadde hang til bitre smaker, som bitter kaffe, med sadistiske trekk.

Vi har tidligere listet opp 6 gode grunner til å drikke kaffe.

Og en av disse er altså at det virker positivt på en rekke sykdommer, som Parkinsons, hjertelidelser og type 2 diabetes.

En ny forskerrapport, gjengitt i The Independent, kan både koffeinfri og koffeinrik kaffe hjelpe på helsa. I en studie ved Harvard har man funnet at det i kaffebønnene finnes bioaktive ingredienser som reduserer insulinresistanse og systematisk betennelse i kroppen.

Bekrefter tidligere forskning

Kaffen har god effekt på åresykdommer og hjertesykdom, slår undersøkelsen fast. Det understøtter tidligere store undersøker om kaffe og hjertesykdom.

Tre til fem kopper kaffe per dag er en god ting, mener forskerne. Som likevel understreker at noe mer enn dette bør du ikke drikke.

208.000 personer har avgitt svar over en 30 års periode.

Forskerne understreker likevel at de vil forske videre på forbindelsen mellom inntak og kaffe og hvilke biologiske prosesser ulike stoffer i kaffen utløser i kroppen.

Ikke all kaffe er sunn

Noen vil nok være uenige i at fem kopper kaffe er bra.

-Studier viser at det er en viss helsegevinst ved kaffe. Blant annet mener man at et moderat kaffeinntak kan forebygge kroniske sykdommer som diabetes type 2, leverkreft og alzheimers. Men hvis du drikker over fire kopper kaffe, er der ingen helsegevinst, sa klinisk ernæringsfysiolog Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger til  Byas.

Side2 har tidligere skrevet at fremveksten av nye former for kaffemaskiner og presskanner også gjør kaffen kanskje mer trendy, men usunn.

Årsaken er det såkalte kaffefettet eller kaffestol som kan påvirke blant annet kolesterol negativt.

Norsk Kaffeinformasjon sa i sin tid til Side2 at det kan være lurt å eksperimentere med måten man lager kaffe på.

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2310100/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());

LES OGSÅ: Derfor skal du ikke drikke kaffe tidlig på morgenen

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!