Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Fortsatt palmeolje i påskekosen

Freia har ingen planer om å kutte ut palmeoljen i Freia påskeegg

Publisert

Påsken begynner å nærme seg og de lilla kartongene med Freia påskeegg har inntatt butikkene.

Nok en gang har debatten rundt bruken av palmeolje i disse påskeeggene blusset opp.

Tidligere denne uka advarte Sophie Elise, en av Norges mest leste bloggere, sine lesere mot å kjøpe påskeeggene.

Engasjementet rundt bruken av palmeolje har også ført til en Facebookside som sier «Nei til bruk av palmeolje i Freia påskeegg». 

Freia, som nå eies av Mondelez International forteller at det fortsatt brukes palmeolje i eggene (20 prosent). Men klassikeren Kvikk Lunsj er nå helt palmeoljefri.

- Bruker kun bærekraftig palmeolje

- Vi gjør hele tiden en løpende vurdering av vår portefølje og der på ingrediensene. Kvikk Lunsj har gått gjennom den prosessen og inneholder nå olje fra shea og kokos, sier pressekontakt Celin Huseby i Mondelez International til Nettavisen.

Palmeoljens egenskaper er vanskelig å erstatte med andre oljer.

- Palmeolje har en helt unik bindeevne. Dessuten er den helt smakløs og luktfri.

Palmeolje

En type vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Palmefrukten er kilden til palmeolje. En av få vegetabilske oljer som har en relativt stor andel mettet fett, i likhet med kokosolje.

Inneholder fettsyren palmitinsyre, som er den fettsyren som har mest uheldig effekt på kolesterolet.

Oljepalmene dyrkes på plantasjer i blant annet Indonesia, noe som er omstridt fordi det bidrar til avskoging av regnskog. EU jobber nå med nye regler for merking av produkter som inneholder palmeolje, som også vil gjelde i Norge om få år.

For Mondelez International er det viktig at palmeoljen kommer fra en bærekraftig produksjon.

- Vi kjøper kun palmeolje fra produsenter som er sertifisert av organisasjonen RSPO ( Roundtable on Sustainable Palm Oil, journ. anm.).

I tillegg har vi en no deforestation policy, altså ingen avskoging, som vi får våre leverandører til å rette seg etter, sier Celin Huseby.

Palmeolje har de siste årene fått mye oppmerksomhet og har blitt sterkt kritisert som miljøødeleggende og helsefarlig. Det har fått mange til å frykte at produsentene lager mat som er farlig for oss.

- Palmeolje er ikke farlig

Men du trenger ikke være redd for å spise påskegodteriet med palmeolje.

- Det er ikke farlig å spise palmeolje. Og det er ingen grunn til å være redd for å spise produkter som inneholder palmeolje, Men blir det for mye, så er det ikke heldig. Palmeolje inneholder vesentlig mer mettet fett enn de fleste andre vegetabilske oljene, og vi vet at mettet fett har en ugunstig effekt på blodlipidene har Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i Helsedirektoratet uttalt til Side 2 tidligere.

Melkesjokolade er helt uten palmeolje.
Melkesjokolade er helt uten palmeolje. Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Dersom du ønsker å unngå godterier med palmeolje, kan du for eksempel heller velge Freia Melkesjokolade, Kvikk Lunsj, Firkløver, FruktNøtt, Walters mandler, Bergene Melk, Seigmenn, Gullbrød, Potetchips fra Maarud og Kims.

Her kan du se hvilke sjokolader som inneholder palmeolje (ekstern lenke).

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!