NÅR PÅ ÅRET du er født kan ha noe å si om hvilke sykdommer du utvikler.
NÅR PÅ ÅRET du er født kan ha noe å si om hvilke sykdommer du utvikler. Foto: Colourbox/Illustrasjon

Forskere har funnet overraskende kobling mellom sykdom og måneden du er født i

Nei, dette er ikke astrologisk tull, sier forskerne ved Columbia University.

Publisert

(SIDE2): - Det beste med å jobbe innenfor forskning er at forskere er folk med veldig åpent sinn, sier Nicholas Tatonetti til The Huffington Post.

Sjekket 1,7 millioner pasienter

Resultatet som hans og hans medforskere ved Columbia University Medical Center har satt sammen, kan kanskje virke som astrologi, men er det ikke.

Et av de store resultatene her er at forskerne har funnet frem til en algoritme der man kan sammenlikne måneder på året og risikoen for å utvikle spesielle sykdommer.

Forskerne ved Columbia University Medical Center mener sammenstilling av såkalte Big Data kan aksellerere forskning på enkelte sykdommer.

De tok sykdomsdata for 1,7 millioner pasienter som har vært innom et sykehus i New York mellom 1985 og 2013 og så på forekomster mellom sykdom og fødselsmåned.

Best om sommeren

Forskerne fant i sine sammenstillinger at måneden du er født i, gjør deg mer eksponert for enkelte sykdommer enn andre som er født på en annen tid av året.

Forskerne fant nemlig at det omtrent kun er tre måneder av året der enkelte sykdommer ikke hoper seg opp, og dette er mai og juni  og delvis juli - altså de månedene som her og på østkysten av USA regnes som vår og starten av sommeren.

Ved å sammenstille data om sykdom, fant forskerne at personer født fra januar til april har større sjanse for å få hjertesykdom. Er du født i juli eller i oktober, har du en større risiko for å utvikle astma.

Og er du født i november, er risikoen høyere for ADHD. Mens barn født på vinteren generelt var mer disponerte for nevrologiske lidelser.

Førstnevnte er for øvrig samme resultat som en svensk undersøkelse har kommet frem til for barn i Sverige.

Måneder som utmerker seg:

Januar: Høyt blodtrykk, kan medføre hjertelidelse

Mars:  Hjerteflimmer, arytmi, atherosclerosis. Det siste er når blodårene og de indre veggene blir stivere, som igjen kan føre til hjerteinfarkt og andre hjertelidelser.

April: Angina pectoris, hjertelidelse

September: Astma (også forekomster i juli)

November: Virale infeksjoner som akutt bronkitt og ADHD.

Miljøfaktorer spiller inn

- Når vi presenterer våre resultater, er vi alltid raske med å si at fødselsmåned også er avhengig av miljøfaktorer rundt. Det er velkjent at miljøet kan være en veldig viktig faktor tidlig i utviklingen, spesielt om genetiske faktorer også spiller inn, sier førsteamanuensis og leder av studien, Nicholas Tatonetti, til The Huffington Post.

Årsaken til at noen sykdommer opptrer oftere i det lange løp hos folk født i bestemte måneder, har nettopp med hvilke miljøfaktorer som du eksponeres for når du blir født, mener forskerne.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Informatics Association.

Her kan du lese mer om studien.

Forskerne ved Columbia har laget dette hjulet for å vise hvordan enkelte sykdommer hopet seg opp enkelte måneder.
Forskerne ved Columbia har laget dette hjulet for å vise hvordan enkelte sykdommer hopet seg opp enkelte måneder. Foto: The Tatonetti Lab

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!