Foto: Colourbox/Artem Rastorguev

For tynn for å bli gravid?

Dette er faresignalene.

Publisert

(SIDE2): - Det var viktigere å «ikke være feit» enn å få barn, forteller Kristin Roset til Side2. Bloggeren og den nybakte moren slet med spiseforstyrrelser i over ti år, og mistet menstruasjonen som en konsekvens av underernæringen. Der og da ga hun blaffen i at hun stod i fare for å miste muligheten til å bli gravid.

Det tok henne fire år, fra hun startet veien til å bli frisk, til hun fikk sitt første barn.

Kvinnekroppen behøver en viss fettmengde for å kunne menstruere, og når fettlagrene blir skrinne kan man oppleve at menstruasjonssyklusen forsvinner eller forstyrres.

- Det er store individuelle forskjeller hos kvinner når det kommer til vekt og fruktbarhet, men generelt kan man si at vekt har noe å si for fruktbarheten i den grad kvinnens syklus forstyrres, forteller Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus - et spesialistsenter innen gynekologi og assistert befruktning.

Småblødninger før menstruasjon kan være et tegn på en forstyrret syklus

Derfor vil det første faresignalet med tanke på undervekt og nedsatt fruktbarhet gi seg til kjenne ved at syklusen kommer sjeldnere, eller blir helt borte. Østrogennivået vil også synke.

- I det tidligste stadiet kan det merkes ved at kvinnen begynner å få småblødninger i uken før hun forventer menstruasjon - altså lutealfasesvikt. Dette kan også oppstå i perioder med sterkt fysisk eller psykisk stress. Når BMI faller til under 19 vil det hos noen kvinner kunne oppstå problemer med fruktbarheten, men det er individuelle forskjeller, sier Sørdal til Side2.

Har du en lav kroppsvekt, men samtidig prøver å bli gravid bør du derfor ta grep om du merker at menstruasjonen kommer sjeldnere, eller at den slutter å komme.

- Vurdér situasjonen med tanke på disse to faktorene. Grunner til dette kan være undervekt, overvekt eller stress. Ta grep for å komme i balanse og i syklus igjen.

Skal ofte lite til for å stabilisere syklusen

Har du gått ned mye i vekt, og mistet syklusen, forteller Sørdal at det ikke skal så mye til før syklusen normaliserer seg igjen.

- Det kan være snakk om kanskje bare noen få kilo, forteller han.

Om du har mistet eggløsning eller menstruasjonen en periode på grunn av overvekt eller undervekt, men har fått det tilbake, vil ikke dette automatisk gjøre det vanskeligere å bli gravid senere.

Men om man sliter med å holde vekten, er situasjonen en annen.

- Da man kan komme til å gå inn og ut av perioder med sjeldne eller manglende eggløsninger.

Forskning fra Advanced Fertility Center i Chicago i USA i 2011, viser at det å være for tynn gjør det enda vanskeligere å bli gravid, men Sørdal understreker at det er store forskjeller mellom kvinner når det kommer til hva som vil være undervekt eller overvekt i forhold til fruktbarhet.

Store individuelle forskjeller

- Det finnes mange eksempler på at både magre og gode og runde kvinner blir gravide og får barn, sier han.

- Vekt er ikke et problem før det gir seg til kjenne som forstyrrelse i menstruasjonssyklusen.  Hvis fruktbarheten er nedsatt på grunn av vekten vil det som regel være et godt råd å korrigere vekten, men det er jo ikke alltid like enkelt å få det til. Det er også store etniske forskjeller når det gjelder vekt og fruktbarhet, sier han.

Er du usikker på om vekten din stikker kjepper i hjulene for graviditeten bør du rådføre deg med en gynekolog.

- Hvis man er bekymret for om fruktbarheten er nedsatt kan dette sjekkes hos en gynekolog. Vi kaller dette fruktbarhetssjekk.

Det er kjent at betydelig undervekt kan gjøre det vanskelig for kvinner å bli gravide naturlig. Dette på grunn av at hormonnivået av østrogen synker. Men det er ikke bare fruktbarheten som kan settes på spill ved undervekt, men en ny studie antyder at man også står i fare for å spontanabortere tidlig i svangerskapet.

I funn fra en studie utført ved London School og Hygiene & Topical Medicine  fant de undervektige kvinner hadde 75 prosent større risiko for å spontanabortere iløpet av det første trimesteret. 

GRØNNSAKER OG FRUKT: Undervektige kvinner som spiste frukt og grønnsaker, i tillegg til å ta vitamintilskudd, hadde en halvert risiko for spontanabort i første trimester. Dette er tidlig i svangerskapet, og inntreffer allerede før du selv vet du er gravid, så det kan være lurt å begynne allerede nå om du prøver å bli gravid.
GRØNNSAKER OG FRUKT: Undervektige kvinner som spiste frukt og grønnsaker, i tillegg til å ta vitamintilskudd, hadde en halvert risiko for spontanabort i første trimester. Dette er tidlig i svangerskapet, og inntreffer allerede før du selv vet du er gravid, så det kan være lurt å begynne allerede nå om du prøver å bli gravid. Foto: Serhiy Stakhnyk (Colourbox)

Undervektige blir ignorert

Kvinner som tok vitamintilskudd i begynnelsen av svangerskapet reduserte derimot risikoen med omkring 50 prosent. Dette gjaldt spesielt for kvinnene som tok tilskudd av folat, jern eller en multivitaminpille. Å spise frukt og grønnsaker på en daglig basis førte også til en halvert risiko. Sjokolade viste seg også å ha en viss fordel. Les mer om undersøkelsen hos European Food Information Council.

I 2011, i forbindelse med en undersøkelse ved Advanced Fertility Center of Chicago - som la frem tall som viste at det er de tynneste kvinnene som sliter mest med å bli gravide, uttalte Dr Richard Sherbahn ved senteret at dette er et tema som underkommuniseres. De fleste kvinner er kanskje ikke klare over at det kan være like ødeleggende å være så tynn som å være overvektig.

- Oppmerksomheten som gis overvekt og helseproblemer tilknyttet overvekt gjør at de som er undervektige havner i skyggen og problemer knyttet til undervekt blir ofte ignorert.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!