Foto: Lev Dolgachov (Colourbox)

Føler du deg svimmel, sliten og slapp?

Da kan denne maten hjelpe.

Publisert

(SIDE2):  Jernmangel er noe svært mange kvinner opplever og symptomene er blant annet tretthet, nedsatt fysisk yteevne, hodepine, svimmelhet og generelt at man føler seg sliten og slapp. 

Ikke bare kjøtt

Siden kroppen ikke kan lage jern selv så må dette tilføres gjennom kosten. Jern er et mineral som har flere viktige funksjoner i kroppen. Derfor er det viktig å tenke på hva slags mat som er gode jernkilder for å blant annet holde energinivået oppe. 

For voksne kvinner mellom 14 og 60 anbefales det 15 mg jern daglig.

Kjøtt og innmat er kanskje den mest kjente «jernmaten», men det finnes også flere andre matvarer som er gode kilder til jern.

Sesamfrø

Foto: Thinkstock (Getty Images)

Frø er supersunt og kan skryte av å inneholde flere gode næringsstoffer. Sesamfrø gir deg blant annet sunne fettsyrer og kalsium, og 2 spiseskjeer bidrar med omtrent 5 mg jern.

Grovt brød

Brød- og kornmat er faktisk en av de største kildene til jerninntak i norsk kosthold. Gå for de grove variantene da disse har et høyere innhold av de gode næringsstoffene, og vitaminer og mineraler.

Gå for grønt

Særlig grønnkål, rosenkål, brokkoli og grønne bønner er blant grønnsakene som er gode kilder til jern. Så gå for grønt om du har mistanke om lave jernnivåer i kroppen.

Kidneybønner

Ifølge helsenettstedet måbra.se inneholder en kopp med disse bønnene 4 mg jern. Kidneybønner passer ypperlig i både varme og kalde retter som for eksempel en gryterett eller en salat. Denne matvaren bidrar også godt med andre viktige vitaminer og mineraler som blant annet kalium i tillegg til at det er en god kilde til protein og kostfiber. 

Linser

I likhet med bønner passer også linser i mange ulike matretter og det fungerer også som tilbehør hvis du for eksempel ønsker å bytte ut ris, potet eller pasta. Linser inneholder 7,5 mg jern per 100 gram.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.