KUN UKER IGJEN: Fire år gamle Jessica Whelan har den sjeldne krefttypen nevroblastom. Legene har sagt at hun kun har uker igjen å leve. Dette bildet er tatt av jentas far, som er profesjonell fotograf. Foto: Andy Whealen/Facebook
KUN UKER IGJEN: Fire år gamle Jessica Whelan har den sjeldne krefttypen nevroblastom. Legene har sagt at hun kun har uker igjen å leve. Dette bildet er tatt av jentas far, som er profesjonell fotograf. Foto: Andy Whealen/Facebook

Far viser barnekreftens sanne ansikt

- Det vanskeligste bildet jeg noen gang har måttet ta.

Publisert

Det ekstremt sterke bildet av kreftsyke fire år gamle Jessica Whealen har rørt hele verden den siste uka.

Andy Whelan - den lille jentas far - er fotograf av yrke. 

- Dette er det vanskeligste bildet jeg noen gang har måttet ta. Det er faktisk min egen fire år gamle datter. For noen dager siden ble hun gitt det som trolig kun er noen uker igjen å leve, etter å ha kjempet mot kreften i over elleve måneder, skriver han på Facebook.

- Hun vred seg i smerte alene

Han tok bildet fordi ord ikke kan beskrive situasjonen familien befinner seg i.

Nevroblastom

Nevroblastom er en svulstsykdom som oppstår hos spedbarn og småbarn i den delen av nervesystemet som heter det sympatiske nervesystem. 

Dette er nervetråder og knutepunkter (ganglier) som passerer gjennom bekkenet, bukhulen, brysthulen og halsen i det som kalles sympatikuskjeden. I tillegg inngår binyrene i dette systemet. Med denne vide utbredelsen av det sympatiske nervesystemet, kan svulster oppstå hvor som helst i de angitte områdene. 

De fleste primærsvulster (65%) oppstår i bukhulen, herav minst halvparten i binyremargen. (Primærsvulsten er den første svulsten, ofte dukker flere svulster opp etter hvert.) 

Andre vanlige lokalisasjoner er hals, brysthule og bekkenregionen. Et nevroblastom presenterer seg med et bemerkelsesverdig bredt og uensartet spekter av sykdomsbilder.

Kilde Norsk helseinformatikk

- Det ble tatt i et øyeblikk der vi som foreldre ikke kunne trøste. Hun dyttet oss bort, mens hun vred seg alene i smerten.

Det var TV2 som omtalte saken først i Norge.

Fireåringen har den sjeldne krefttypen nevroblastom, som er en kreftsvulst som oftest rammer spedbarn og små barn.

Les også: Snart er det kreft som tar flest liv

- Dette er hva kreft gjør med barn

Den fortvilte faren er fullt klar over at bildet er så hjerterått at noen vil reagere. Han skriver i Facebook-innlegget at han ikke mener å støte noen.

- Jeg vil unnskylde til dere som kjenner Jessica. Jeg forstår at dette bildet er vanskelig å se, og enda vanskeligere å ta innover seg. For dere som ikke kjenner Jessica, unnskylder jeg ingenting. Dette er hva kreft gjør med et barn i deres siste uker og dager.

Les også: Derfor har far og sønn like arr på hodet

- Føler smerten gjennom bildet

Teksten og bildet faren har publisert er delt 11.000 ganger, likt 24.000 ganger og har nesten 10.000 kommentarer.

- Jeg føler smerten deres gjennom bildet, skriver en i kommentarfeltet.

Andy Whelan avslutter innlegget med en bønn.

- Vær så snill. Jeg ber dere, som en knust far. Det er for sent for min egen datter, men barnekreft må kureres. Ingen familie skal behøve å gå gjennom dette helvetet.

Oppdatert: Jessica Whealen døde 20. november 2016.

Les også: Kreftforsker: - Da vi først så dette, trodde vi ikke det kunne være sant

Her kan du lese farens innlegg:

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Screen9v2

Les også: Derfor har far og sønn like arr på hodet

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!