Er egentlig søtpotetfries hos McDonald's «sunnere» enn vanlig fries?

Vi har sjekket næringsinnholdet hos junk-kjeden og spurt en kostholdsveileder.

Publisert

Vi går aldri lei av ferdigmat-nytt, og ble glad da McDonald's lanserte søtpotet-fries for kort tid siden.

Men nå som sommerferien snart er over, begynner mange å tenke litt mer på matinntaket, og Side2 har fått henvendelser fra lesere som lurer på hva som er det beste valget: Vanlige pommes frites eller søtpotet-fries?

Les også: Derfor craver du McDonalds og junkfood

Vi sjekket næringsinnholdet, og har spurt matblogger Henriette Thorkildsen. Hun er også utdannet kostholdsveileder med bachelor i ernæringsfysiologi.

- Mitt valg hos McDonald's ville nok blitt søtpotet-fries da den har færre kalorier og salt enn McFries. Men i bunn og grunn faller jeg på dette valget fordi jeg liker søtpotet. Faktumet er at søtpoteten McDonald´s lager ikke er noe særlig «sunnere» enn McFries - bortsett fra færre kalorier, sier hun og utdyper:

- Begge friteres i solsikkeolje, en billig og kjemisk fremstilt olje som jeg anbefaler og unngå. I tillegg til bruken av oljer ødelegger friteringen næringsstoffene i maten, slik at søtpotetene som er fritert ikke lengre vil inneholde like mye av de gode næringsstoffene. Om du ønsker sunn og næringsrik søtpotet anbefaler jeg å spise de ovnsbakt!

Foto: Privat

Les også: Så lite kylling er det i McChicken

Når det gjelder potetnyheten, liker Henriette at ferdigmatkjeden prøver å gjøre det lettere for forbrukeren å ta sunnere valg. Samtidig påpeker hun at alle må huske på at den sunneste maten er den som er minst behandlet.

- Samtidig må vi huske at det ikke er feil å kose seg innimellom - uten dårlig samvittighet!

Her er næringsinnholdet i McDonald's pommes frites per porsjon.

Søtpotet-fries Medium:
Energi (kcal): 169
Fett: 5,7 g
Mettet fett: 0,6 g
Sukker: 14 g
Salt: 0, 245 g

McFries Medium:
Energi (kcal): 341
Fett: 17 g
Mettet fett: 1,5 g
Sukker: 0,4 g
Salt: 0, 55 g

Ovnsbakt søtpotet

Foruten friesvarianten hos McDonald's, er søtpotet en stadig vanligere grønnsak på norske middagsbord, selv om den ikke produseres i Norge. Henriette synes rotgrønnsaken er et fint tilskudd til kostholdet.

- Jeg er absolutt for å bruke søtpotet i hverdagen, det er jo så godt og sunt! Ovnsbakt søtpotetfries kan enkelt lages i ovnen ved å kutte opp søtpoteten, mikse den med krydder og litt olivenolje og vips så har du deilige søtpotetfries der næringsstoffene fortsatt er bevart. Søtpotet er rik på vitamin A (betakaroten), fiber og er en fin kilde til kalium og kobber.

Les saken: - Ved å gjøre dette får du fersk pommes frites på McDonald's - hver gang

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.