KESAM OG KVARG: Dette er en populær ferskost blant nordmenn.
KESAM OG KVARG: Dette er en populær ferskost blant nordmenn. Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Er det forskjell på innholdet i kesam?

Side2 har vurdert næringsinnholdet og smakstestet kesam.

Publisert

(SIDE2): Det er liten tvil om at salget og forbruket av kesam, også kjent som kvarg, har økt de siste årene.

Populariteten til meieriproduktet har også ført til at det stadig dukker opp flere varianter på markedet.

Se testresultat lenger ned i artikkelen!

Mange muligheter

Kesam eller kvarg er en mager ferskost som blant annet bidrar med fullverdig protein, B-vitaminer, kalsium og jod. Med andre ord er dette et næringsrikt produkt som fint kan være en del av et sunt og variert kosthold.

En av fordelene med kesam er at det kan brukes til så mye forskjellig i matlagingen. Kesam kan du nyte til frokost, som et mellommåltid, dessert eller bruke det som en ingrediens i middagsretter. I tillegg er kesam en ypperlig erstatning for smør, rømme og fløte hvis du ønsker å redusere fettinnholdet og kalorier i en rett, uten at det går utover smak eller konsistens. Meieriproduktet passer også fint til å erstatte rømme når du lager dine egne dipper og kalde sauser. Lager du potetsalat kan kesam bidra til et magrere og mer proteinrikt resultat. Kesam kan også fint brukes som smørepålegg på brødskiver og wraps, og kesam sammen med frukt og bær er en klassisk dessertvariant når du ønsker et sunnere dessertalternativ.

Slik testet vi

I dag får du både magre og originale kesamprodukter, samt varianter med smak. Silje Bjørnstad, ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist, har sett og vurdert 12 ulike kesam- og kvargprodukter.
Kan det bli for mye? 

- Det finnes ikke ett enkelt fasitsvar på hvor mye kesam det er greit å spise, da dette vil variere fra person til person med tanke på at vi alle har forskjellige mat- og drikkepreferanser, ulike energibehov og kanskje reagerer ulikt på samme mengde av et bestemt produkt, sier Bjørnstad.

- En generell regel er at et sunt kosthold også er et variert kosthold. Og kesam kan fint være en del av et sunt kosthold, men ikke ta så mye plass at det går utover inntaket av andre mat- og drikkevarer som bidrar med andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger, forklarer hun.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering har vi sett på innhold av protein, kalsium og tilsatt sukker per 100 gram. Et høyt innhold av kalsium og protein trekker opp, mens tilsatt sukker trekker ned. Vi har også sett på kaloriinnhold, og produkter med et lavere kaloriinnhold trekker opp da kesam ofte kan være et fint alternativ til for eksempel rømme eller creme fraiche hvis man ønsker å redusere inntaket av fett og kilokalorier.

Vi har i tillegg hatt en uhøytidelig smakstest av de ulike variantene der vi har funnet vår favoritt. 

SIDE2 VURDERER KESAM: Vi har både smakt på produktene og sammenlignet de med fokus på næringsinnhold.
SIDE2 VURDERER KESAM: Vi har både smakt på produktene og sammenlignet de med fokus på næringsinnhold.

Helle:

- Det jeg liker aller best med kesam er at den kan brukes på utallige måter og derfor er det genialt at kesam har kommet i ulike varianter, også.

Rett fra boksen: - Jeg elsker å spise de søte typene rett fra boksen som de er, de er mettende, fyldige, søte og gode.

Som dessert: - Vaniljekesam eller kesam med lime, med litt honning og blåbær, bringebær og jordbær. Noen mandelflak på toppen er heller ikke å forakte.

- Vaniljekesam med Digestive-kjeks og pasjonsfrukt er heaven, og frukten du har i kesamen kan selvsagt varieres. Det meste funker, og ekstra godt kan det være med en litt søt, men samtidig syrlig frukt.

Til frokost: - Pannekaker med kesam og bær. Lager du grove pannekaker, bidrar denne snacken med mange gode næringsstoffer også.

Sunn kveldssnack eller etter trening: - Bland Cottage Cheese med en søt kesam, som for eksempel kesam med pasjonsfrukt. Denne proteinbomben er perfekt etter en styrkeøkt eller bare som en snack full av proteiner.

Silje: 

- Jeg bruker kesam naturell i både kaker, pannekakerøre, dressinger, potetsalater og coleslaw. De variantene med smak kan jeg fint nyte som de er som et mellommåltid eller dessert.

Som dessert: - Vaniljekesam som du rører sammen med fryste bær som har tint litt i romtemperatur er helt himmelsk!

Til frokost: Pannekaker med kesam med vaniljesmak eller limesmak sammen med bær er en stor favoritt.

Til middag: Kesamdressing blandet sammen med litt sitronsaft og krydder, eller kesam som coleslaw (kesam blandet sammen med sennep, sitronsaft, revet gulrot og revet kål), passer perfekt til både kjøtt- og fiskeretter. Jeg har også gode resultater med å bruke kesam i paideiger.

Vår favoritt - smaksmessig:

Silje: - Jeg klarer rett og slett ikke å utpeke en vinner i denne smakstesten og må velge tre favoritter: Eldorado Kvarg med vanilje og TINE Kesam med pasjonsfrukt og Eldorado Kvarg med sitron. Disse er søte uten å være for søtt, og smaker godt både alene eller sammen med for eksempel frukt og bær. Blant de naturelle variantene synes jeg TINE Kesam Original er best - denne opplevde jeg som «mindre sur» og fyldigere enn de andre.

Helle: - Vaniljekesam fra Tine er min desiderte favoritt fordi den er så fyldig. Konsistensen og smaken er helt ypperlig og føler vaniljesmaken er så subtil at den gjør seg så godt sammen med mye annet også. En god nummer to er kvarg med sitron fra Eldorado. Elsker sitronsmaken og kvargen er fyldig, om enn litt mindre fyldig enn vaniljekesam fra Tine. En deilig dessert! Nummer tre er Kesam med Lime fra Tine. Noe intens limesmak, men frisk og god og perfekt ved siden av eplekake eller annen søt bakst eller rett fra boksen.

- Blir jo litt rart å smake kesam/kvarg naturell sånn rett fra boksen, for disse brukes som oftest som dipp, i sauser eller bakst. Men jeg ble overrasket over at de alle hadde så ulik smak. Syns absolutt Frisk Kvarg naturell hadde den mildeste og beste smaken, mens jeg syns den laktosefrie varianten fra Tine hadde en merkelig ettersmak, selv om den var mild. De «sureste» var original Kesam fra Tine og magervarianten fra samme produsent. Disse var surere enn jeg trodde sånn rett fra skjeen. Men funker godt i sauser, syns jeg.

Testresultat av ernæringsmessig vurdering:

Tine Mager Kesam

Næringsinnhold per 100 gram:
74 kcal
1 gram fett, hvorav 0,6 gram mettede fettsyrer
12 gram protein
4,3 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 4,3 gram
140 mg kalsium
0 prosent tilsatt sukker

Kommentar: Scorer høyest på innhold av kalsium og protein. Minimalt med fett og få kalorier per 100 gram samt 0 prosent tilsatt sukker gjør dette produktet til testvinner.

Terningkast 6 og TESTVINNER!

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Laktosefri MagerKesam

Næringsinnhold per 100 gram:
74 kcal
1 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 0,6 gram
12 gram protein
4,3 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 4,3 gram
140 mg kalsium
0 prosent tilsatt sukker

Kommentar: Scorer høyest på innhold av kalsium og protein. Minimalt med fett og få kalorier per 100 gram samt 0 prosent tilsatt sukker gjør dette produktet til testvinner og et godt valg for de med laktoseintoleranse.

Terningkast 6 og TESTVINNER!

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Eldorado Frisk Kvarg naturell

Næringsinnhold per 100 gram:
77 kcal
1,9 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1,3 gram
11 gram protein
4 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 4 gram
0 prosent tilsatt sukkerMangler informasjon om kalsium

Kommentar: - Nesten like høyt innhold av protein som testvinnerne, noen få kalorier og gram fett mer per 100 gram - bra! 0 prosent tilsatt sukker trekker opp, men på grunn av manglende informasjon om kalsium blir den ikke utpekt som testvinner. Likevel så er dette  produktet absolutt et godt valg!

Terningskast 6

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Tine Kesam Original

Næringsinnhold per 100 gram:
116 kcal
8,1 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 5 gram
6,7 gram protein
4 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 4 gram
135 mg kalsium
0 prosent tilsatt sukker

Kommentar: - Noe høyere fettinnhold, og dermed også høyere kaloriinnhold, samt nesten halvparten av proteinmengden sammenlignet med testvinnerne. Høyt innhold av kalsium og 0 prosent tilsatt sukker trekker opp.

Terningkast 5

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Tine Mager Kesam Vanilje

Næringsinnhold per 100 gram:
75 kcal
0,6 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 0 gram
8,9 gram protein
8,6 gram karbohydrater, hvorav sukkerarter 8,6 gram
130 mg kalsium
5 prosent sukker (Tilsvarer totalt 15 gram tilsatt sukker, cirka 7,5 sukkerbiter ber boks).

Kommentar: - Et magert kesamprodukt med greit innhold av protein, lite fett og færre kalorier enn originalvarianten. Tilsatt sukker trekker ned.Terningkast 5

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Tine Kesam Dipp

Næringsinnhold per 100 gram:
117 kcal
7,4 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 4,8 gram
6,6 gram protein
5,8 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 5,8 gram
135 mg kalsium
0,1 prosent tilsatt sukker

Kommentar: - En godt og magert dippalternativ sammenlignet med mange andre dipper og ferdigsauser. Noe høyere saltinnhold sammenlignet med de andre kesamvariantene fra TINE, men ok innhold av protein og kalsium. Terningkast 4

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Tine Kesam Vanilje

Næringsinnhold per 100 gram:
126 kcal
7,4 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 4,6 gram
6,1 gram protein
8,8 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 8,8 gram
135 mg kalsium
5 prosent tilsatt sukker (Tilsvarer totalt 15 gram tilsatt sukker, cirka 7,5 sukkerbiter ber boks).

Kommentar: - Lavere proteininnhold enn testvinnerne, inneholder tilsatt sukker, samt et høyere innhold av fett og kalorier sammenlignet med testvinnerne trekker ned. Bra med kalsium.Terningkast 4

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Tine Kesam Pasjonsfrukt

Næringsinnhold per 100 gram:
128 kcal
7,3 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 4,7 gram
6,1 gram protein
9,5 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 9,4 gram
135 mg kalsium
5 prosent tilsatt sukker (Tilsvarer totalt 15 gram tilsatt sukker, cirka 7,5 sukkerbiter ber boks).

Kommentar: - Lavere proteininnhold enn testvinnerne, tilsatt sukker, samt et høyere innhold av fett og kalorier sammenlignet med testvinnerne trekker ned. Bra med kalsium. Terningkast 4 

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Tine Kesam Lime

Næringsinnhold per 100 gram:
129 kcal
7,4 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 4,7 gram
6 gram protein
9,1 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 9,1 gram
135 mg kalsium
5 prosent tilsatt sukker (Tilsvarer totalt 15 gram tilsatt sukker, cirka 7,5 sukkerbiter ber boks).

Kommentar: - Lavere proteininnhold enn testvinnerne, tilsatt sukker, samt et høyere innhold av fett og kalorier sammenlignet med testvinnerne trekker ned. Bra med kalsium. Terningkast 4

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Eldorado Frisk Kvarg med sitron

Næringsinnhold per 100 gram:
95 kcal
1,6 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1,1 gram
9,4 gram protein
10,9 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 10,3 gram
Tilsatt sukker, ikke oppgitt antall prosent i næringsdeklarasjonenMangler informasjon om kalsium

Kommentar: - Bra innhold av protein og et relativt lavt innhold av fett gir også mindre kalorier per 100 gram. Dessverre mangler produktet informasjon om antall prosent tilsatt sukker og kalsium, noe som gjør det vanskelig å sammenligne produktet i forhold til de andre variantene.

Terningkast - 

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Eldorado Frisk Kvarg med bringebær

Næringsinnhold per 100 gram:
97 kcal
1,6 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1,0 gram
9,5 gram protein
11,1 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 10,7 gram
Tilsatt sukker, ikke oppgitt antall prosent i næringsdeklarasjonen
Mangler informasjon om kalsium

Kommentar: - Bra innhold av protein og et relativt lavt innhold av fett gir også mindre kalorier per 100 gram. Dessverre mangler produktet informasjon om antall prosent tilsatt sukker og kalsium, noe som gjør det vanskelig å sammenligne produktet i forhold til de andre variantene.

Terningkast -

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Eldorado Frisk Kvarg med vanilje & müsli

Næringsinnhold per 100 gram:
127 kcal
1,9 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1 gram
9,9 gram protein
16,4 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 8,7 gram
Tilsatt sukker, ikke oppgitt antall prosent i næringsdeklarasjonen
Mangler informasjon om kalsium

Kommentar: - Noe høyere innhold av karbohydrater og kalorier på grunn av müslitopping. Bra innhold av protein. Dessverre mangler produktet informasjon om antall prosent tilsatt sukker og kalsium, noe som gjør det vanskelig å sammenligne produktet i forhold til de andre variantene. 

Terningkast -

Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen som blant annet fører merkenavnet Eldorado, presiserer til Side2 at deres produkter ikke er feilmerket, selv om de ikke er merket med de kriteriene vi har vurdert i testen:
- Eldorados kvarg-produkter er merket i henhold til gjeldende regelverk, og da opplever de produktansvarlige at det blir litt urettferdig og misvisende når produktene ikke kan få karakter i en slik test. Det gir inntrykk av at vi forsøker å holde informasjon skjult eller unngår å merke slik vi skal, men det gjør vi altså ikke. Vi kommer likevel til å legge inn andel tilsatt sukker og kalsium-nivået ved neste gjennomgang av produktdesignet, forklarer Søyland.