– Det mest overraskende ved undersøkelsene er at fullkornsprodukter beskytter mot så mange forskjellige sykdommer, sier NTNU-stipendiat.
– Det mest overraskende ved undersøkelsene er at fullkornsprodukter beskytter mot så mange forskjellige sykdommer, sier NTNU-stipendiat. Foto: (Colourbox)

En brødskive fullkorn hver dag kan gi lengre liv

Selv små mengder ekstra fullkorn gir betydelig helsegevinst.

Publisert

Bare å bytte til grovt brød, fullkornspasta og -ris reduserer risikoen for å dø tidlig med 18 prosent.

De fleste har fått med seg at det er sunnere å spise fullkornsvarianter av brød, ris og pasta, men lite er kjent om akkurat hvor mye som skal til. Et forskerteam i London, ledet av NTNU-stipendiat Dagfinn Aune, har tatt for seg 45 internasjonale studier og for første gang tallfestet fordelene. For dem som ikke spiser fullkorn i det hele tatt gir bare 30 gram ferdig fullkornsprodukt per dag en redusert risiko for tidlig død på 18 prosent.

Det mest overraskende ved undersøkelsene er at fullkornsprodukter beskytter mot så mange forskjellige sykdommer. For eksempel var det redusert risiko for dødelighet for hjertesykdom, slag, hjerte- og karsykdommer samlet, kreft, infeksjonssykdommer, diabetes og luftveissykdommer, sier Aune til NTB.

Bekrefter råd
Tallene, som offentliggjøres i British Medical Journal (BMJ) , viser at det er mye å oppnå for alle som øker andelen fullkornsprodukter. Å velge fullkornsalternativer for ris, pasta, tortillas, pølse- og hamburgerbrød gir positiv effekt for hver porsjon. Analysen viser økende helseeffekter helt opp til et daglig inntak på 225 gram ferdige fullkornsprodukter. Det sammenfaller forbløffende godt med de konkrete anbefalingene fra Helsedirektoratet, som er på 70 gram sammalt mel eller fullkorn per dag for kvinner, og 90 gram for menn, som igjen tilsvarer 210-270 g ferdig produkt.

– Dette er ikke overraskende, men det er selvfølgelig gledelig å få en slik bekreftelse. Våre råd er fra 2011, basert på en omfattende kunnskapsoppsummering da. Denne studien viser at rådene fortsatt holder mål, sier direktør for divisjon for folkehelse, Linda Granlund, i Helsedirektoratet.

Nei til nullkarbo
Kostrådene om inntak av fullkornsprodukter fikk motbør under lavkarbotrendens glansdager og tilliten til rådene var på bunn i 2012. I den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 2010-11 var det bare omkring en firedel av kvinnene og mennene som lå på anbefalt nivå. Fullkornsproduktene utgjorde videre bare 20 prosent av den totale mengden brød, kornvarer og kaker.

I undersøkelsen kommer det imidlertid fram at å gå fra lavkarbo til mer fullkorn gir positiv effekt:

– Å kutte ut fullkornprodukter ikke er noen god idé, sier Aune.

Granlund påpeker at selv om nordmenn i europeisk sammenheng spiser mye fullkorn, har vi fremdeles en vei å gå. Fra 1979 til 2007 økte nordmenns inntak av korn jevnt og trutt, for så å synke kraftig. Siden det har det gått gradvis oppover.

– Inntaket er nå på nivå med i 1990. Rundt 66 prosent av befolkningen sier nå at de har stor eller meget stor tillit til rådene våre. Men vi har en jobb å gjøre, sier Granlund.

Ifølge gemini.no kan noe av den gunstige helseeffekten ligge i det høye fiberinnholdet, som igjen kan gi mer stabilt blodsukker, lavere blodtrykk, lavere kolesterolnivå og påvirke miljøet i tarmen positivt. Fullkornsprodukter inneholder viktige stoffer som antioksidanter, B-vitaminer, jern, magnesium og sink. Hele pakka bidrar trolig til å redusere risiko for kroniske sykdommer og dødelighet. (©NTB)

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!