BLOGG SHOUT Fridikting: Tur med hund (0)
Andrea Sveinsdottir har blogget om det å oppleve drikkepress. RUStelefonen mener venner bør respektere at du har tatt et valg om å holde deg unna alkohol.
Andrea Sveinsdottir har blogget om det å oppleve drikkepress. RUStelefonen mener venner bør respektere at du har tatt et valg om å holde deg unna alkohol. Foto: Privat

Drikkepress: - Har du «kjipe» venner bør du se etter andre

Dette kan du gjøre hvis du opplever drikkepress.

Publisert

«Hvordan kan jeg motstå drikkepresset?», «Hvor mye kan jeg drikke og fremdeles ha kontroll?» er typiske spørsmål RUStelefonen får fra ungdom når det gjelder alkohol og drikkepress.

- Vi får en del henvendelser fra ungdom i alderen 13-17 år, spesielt jenter, om hvordan de kan motstå drikkepress. Det er gjerne ungdom som ikke har erfaring med alkohol som tenker at de opplever drikkepress, eller skal drikke for første gang, men ønsker ikke å miste kontrollen eller være festbrems som ikke drikker, sier Sturla K. Naas Johansen, leder for RUStelefonen.

Han legger til at det ikke alltid er direkte drikkepress ungdommen opplever, noen ganger kan det også være snakk om et indirekte press, ved at man føler at «alle andre» drikker og at du er den eneste som ikke gjør det. Dette er som regel ikke riktig, sier Sturla.

Les også: Tre jenter om hvorfor de ikke drikker alkohol

- Jeg ble presset til å drikke alkohol

En av dem som har følt på drikkepress er Side2-blogger Andrea Sveinsdottir. Hun forteller om hvordan hun opplevde presset som ung, og hva som skjedde da hun ga etter og drakk seg full.

Les blogginnlegget: Jeg ble presset til å drikke alkohol

Andrea skriver at hun følte seg ensom og at vennene trakk seg unna fordi hun valgte å holde seg unna alkohol:

« De var vennene mine, men hvorfor gjorde de da dette mot meg? De presset mer og mer på at jeg selvfølgelig kunne bli med, men da måtte jeg også drikke. På dette tidspunktet var jeg nesten desperat for å unngå å miste dem og til slutt ga jeg etter. Jeg dukket opp på en hjemmefest med Frost-flasken jeg fikk en eldre bekjent til å kjøpe for meg.», heter det blant annet i blogginnlegget.

Les saken: Louise lurte «alle» på Instagram - nå har hun over 100.000 følgere

Ungdom drikker mindre enn før

Sturla har lest innlegget, og mener tematikken ligner mange av de henvendelsene de får hos RUStelefonen. Dette er en tjeneste som gir informasjon og veiledning rundt rusmidler, og de som tar kontakt kan være anonyme. Sturla synes det er bra at unge tenker over alkoholinntak, og at de tar kontakt når det gjelder press – det viser at de er reflekterte og opptatt av denne problemstillingen, mener han.

- Ungdom i dag er mer edruelige og dette er derfor en relevant problemstilling for mange av dem. Stadig flere ungdom venter med å drikke til de er gamle nok. Dette i kontrast til foreldregenerasjonen som drikker mer, sier Sturla.

Ungdom tar gjerne kontakt med spørsmål rundt press, hvordan de skal unngå å føle seg utenfor på fest, eller hva de skal gjøre hvis de skal drikke alkohol, men ikke ønsker å miste kontrollen.

- Vi svarer generelt støttende ved å anerkjenne at det er fint at ungdom har disse tankene, det viser at han eller hun er ansvarsfull. Det er samtidig viktig å være seg selv og tørre å stå for det man maner. Har man kjipe venner som ikke aksepterer valgene du tar, så burde man se etter andre. Venner bør respektere at du har tatt et valg, og ikke sette deg i en situasjon hvor du må forsvare hvorfor du har tatt dette valget.

Les saken: Derfor drikker norsk ungdom mindre alkohol enn før

Foto: andreaasveinsdottir.blogg.no

Andre råd RUStelefonen gir, er å ta med seg noe alkoholfritt å drikke hvis man skal på fest.

- Da blir det ikke så åpenbart at man ikke drikker alkohol. Det er også viktig å ha tenkt gjennom problemstillingen. Hva skal du svare når du blir tilbudt alkohol, eller hvorfor du ikke drikker? Dette med drikkepress gjelder for øvrig også voksne.

- Det er generelt bare to grunner til å si nei til alkohol som aksepteres uten videre spørsmål; Det at du er gravid, eller det at du skal kjøre bil. De over 50 år drikker stadig mer, så problemet med drikkepress er egentlig ikke noe ungdomsfenomen, sier Sturla og påpeker:

- Men det kan være ekstra vanskelig for ungdom, fordi de er i en fase hvor de ofte er usikre på egen identitet Det er ikke en allright følelse. Det kan derfor være fint å alliere seg med en venn, så er man to som står sammen mot presset.

Her kan du lese mer om drikkepress.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.