GULL OG GRØNNE SKOGER: Noen produkter lover mer enn de kan holde. For noen kan fett og vann være nok, men de aller fleste ønsker å gi huden det den trenger også på sikt. Da må man skaffe seg kunnskap om hvilke produkter man egentlig trenger, og hva de bør inneholde.
GULL OG GRØNNE SKOGER: Noen produkter lover mer enn de kan holde. For noen kan fett og vann være nok, men de aller fleste ønsker å gi huden det den trenger også på sikt. Da må man skaffe seg kunnskap om hvilke produkter man egentlig trenger, og hva de bør inneholde. Foto: Coloirbox

Skjønnhet

Oppfordrer til å være kritisk: - Mange produkter gir ingenting annet enn fett, vann og fine innpakninger - og kundene går rett på

Dette er ingrediensene som har beviselig virkning i hudpleieprodukter.

Publisert Oppdatert

I en jungel av skjønnhetsprodukter kan det være vanskelig å vite hva man egentlig behøver. Holder det med ett produkt, eller er det slik at man bør ha et arsenal av tyve produkter i baderomsskapet for å sikre god hudkvalitet?

Svarer et naturligvis komplekst, og det finnes alltid personlige variabler.

Enten om man bruker få produkter, eller veldig mange, så kan man ende opp med uønskede effekter.

De to viktigste hudpleieproduktene

Å bruke bare en enkel fuktighetskrem kan fungere for noen. En helt vanlig håndkrem, for eksempel, kan inneholde forskjellige fruktsyrer som også har en god virkning på huden i ansiktet.

- All hud vil midlertidig bli bedre ved bruk av bare litt fuktighetskrem, da den kan være med på å fylle inn linjer og «groper» i ansiktet. Det man imidlertid må huske på er at man må tenke på hva huden trenger på sikt. Det er akkurat som med trening – man må være dedikert og motivert. Det tar tid å bygge opp en god hudhelse, sier hudlege ved Volvat medisinske senter, Michael Zangani, til Side2.

Zangani, som også er spesialist i hudsykdommer, mener at en optimal hudpleierutine bør skreddersys til den spesifikke personen. Likevel mener han to produkter er spesielt viktige: rens og dagkrem.

- Alle burde rense huden sin morgen og kveld, i tillegg til å bruke en dagkrem som adresserer hudbarrieren vår. Her syndes det mye, og dessverre blir den viktigste delen av huden, altså hudbarrieren, ofte neglisjert, sier han.

Om du ønsker et produkt som ikke gir noe annet enn midlertidig fukt, kan du like god kjøpe deg noe billig fra Rema 1000, sier hudlege Michael Zangani.
Om du ønsker et produkt som ikke gir noe annet enn midlertidig fukt, kan du like god kjøpe deg noe billig fra Rema 1000, sier hudlege Michael Zangani. Foto: Ida Klokk Larsen / Side2

Det er også viktig å være kritisk til hva produktene inneholder. Mange produkter vil ikke gi deg noe annet enn fukt og en fin forpakning.

Dette er ingrediensene som produktene bør inneholde, ifølge doktor Zangani:

- Ingredienser som huden trenger, og som er vitenskaplig støttet er følgende:

A-vitaminsyrer (retinol), fruktsyrer (glykolsyre, salisylsyre), peptider, ceramider og antioksidanter. For de som har ekstra tørr hud anbefales ingredienser som urea, glycerin og havreekstrakter.

For de som sliter med akne er det viktig at produktene inneholder salisylsyre og A-vitaminsyrer.

- Mange bruker veldig mange produkter som de egentlig ikke aner hva inneholder, bortsett fra det som en eller annen selger har fortalt dem. Mange produkter inneholder bare fett, proteiner og vann. De har forskjellige fine innpakninger som selger en følelse av luksus og velvære til kundene – og de går rett på!

- Mye av det som kjøpes vil ikke gi noe mer enn midlertidig fukt. Og dette kan man kjøpe billig på Rema, men da helt uten de fancy innpakningene, sier Zangani.

Altså, om du bare ønsker midlertidig fukt, kan du gå for noe helt enkelt, men om du ønsker noe mer kan det være lurt å sjekke ut hvilke ingredienser som gir en beviselig effekt.

Produktene du da velger bør inneholde en viss andel av disse, for å ha effekt.

Styr unna hudpleieprodukter som lover veldig mye

Hudterapeut, skjønnhetsblogger og Real PR-gründer Anne Kathrine Hansen oppfordrer til det samme: gjør en bakgrunnsjekk før du investerer i dyre hudpleieprodukter.

- Er dette et produkt som lover «glatt hud på en uke», er det nok ikke her du skal legge pengene. Mange produkter lover mer enn de kan holde, mens andre typer produkter faktisk kan vise til oppnådde resultater. Spør en terapeut om å analysere huden din, fortell hvilket budjsett du hadde sett for deg, og slik kan du få hjelp til å finne den hudpleierutinen som passer både deg og lommeboken din. Men viktigst av alt; du finneren rutine som ikke irriterer, eller gir deg hudskader, sier Hansen.

Hudterapeuten tror at huden vår i utgangspunktet er laget for å klare seg selv, men at problemet er at vi ikke helt lever det livet «vi var ment å leve».

- Vi utsettes for langt mer stress, sol og forurensing. Hvem planla at røyk skulle være en del av vår livsstil? Eller ferdigmat? Huden trenger ofte hjelp. I løpet av 25 år i hudpleiebransjen har jeg sett kanskje 10 mennesker som fint kan bruke «den enkleste» fuktighetskrem, og ingenting annet. De jeg legger merke til med fin hud er de som har pleid huden sin på en moderat, men god måte, gjennom hele livet, sier Hansen.

Et godt hudpleieprogram betyr ikke nødvendigvis at man skal kjøre på med alt som finnes av diverse hudpleieprodukter, eller at man kun skal gå for produkter med høyt innhold av aktive ingredienser.

Hudterapeut, skjønnhetsblogger og Real PR-gründer Anne Kathrine Hansen advarer mot å ukritisk bruke mange forskjellige produkter med høyt innhold av aktive ingredienser sammen.
Hudterapeut, skjønnhetsblogger og Real PR-gründer Anne Kathrine Hansen advarer mot å ukritisk bruke mange forskjellige produkter med høyt innhold av aktive ingredienser sammen. Foto: Privat

- Ikke alle hudprodukter kan brukes sammen

- Det finnes en rekke produkter med høyt innhold av aktive ingredienser på markedet nå, og faren med dette er at alt blir veldig tilgjengelig og dermed brukt bare ut i fra hva man selv tror man behøver. Produkter som inneholder retinol eller fruktsyre bør alltid brukes i samråd med en hudterapeut. Disse ingrediensene kan gi fantastiske resultater - om de brukes riktig. Brukes de feil kan de derimot irritere huden og gi hudskader, sier hun.

Huden blir stresset av å skifte produkter for ofte, og det er derfor en hudterapeuter vil at du skal bruke produkter fra samme serie over en tid på noen måneder, eller lengre.

- De som forkser frem hudpleieseriene kommer får resultater ved å bruke akkurat disse produkter over en bestemt tid. Produktene er laget for å gi et bestemt resultat, men brukt i kombinasjon med andre ingredienser enn det som var ment, kan de plutselig virke irriterende på huden. De kan faktisk også miste all sin effekt om de kombineres med helt feil produkt, sier Hansen.

Ingredienser er satt sammen for å fremme hverandre og øke resultatet ved bruk, men ingredienser som ikke er ment å brukes i samme behandling kan blir irriterende for huden, eller hemme effekten av hverandre.

Ett tips kan være å forsøke å bruke produkter fra samme serie, om du er litt grønn på dette med hudpleie, fremfor å bruke ti forskjellige produkter fra ti forskjellige merker samtidig.

Selv om det er ønskelig at produktet skal inneholde en andel aktive ingredienser kan det bli for mye av det gode, også. Det kan være lurt å rådføre seg med fagperson, for å sikre at man unngår uønskede hudeffekter, som irritasjon, kløe eller akne,
Selv om det er ønskelig at produktet skal inneholde en andel aktive ingredienser kan det bli for mye av det gode, også. Det kan være lurt å rådføre seg med fagperson, for å sikre at man unngår uønskede hudeffekter, som irritasjon, kløe eller akne, Foto: Colourbox

Slik bør en hudpleierutine se ut, ifølge hudterapeuten:

Alle bør bruke en rens og en dagkrem. Denne bør helst inneholde SPF. Om huden din er i ubalanse, eller om du ønsker et annet resultat enn det disse to produktene kan gi deg alene, så kan du avansere med serum, masker og peeling.

Du kan gjøre mye med få produkter, men du kan også velge flere produkter for et mer spisset resultat. Alt kan skreddersys etter din hud, tid og økonomi.

Husk at endring i huden først skjer etter 20-30 dager, da dette er tiden huden bruker på å fornyes, så om du ikke merker umiddelbar endring skal du ikke kjøpe flere produkter eller nye produkter med det samme. Vær tålmodig. God hudhelse er et resultat av målrettet hudpleie, med god veiledning.