Foto: (Colourbox)

Dette synes kvinner er flaut

Vi vil helst ikke snakke med legen om hemoroider eller sopp i underlivet.

Publisert

(SIDE2:) Selvfølgelig er det mye som er privat og som man føler skal holdes hemmelig når det gjelder sin egen kropp.

Men plages du av smerter eller svie der nede uten at du vet hvorfor, så er det best å undersøke dette nærmere hos lege eller gynekolog. Dessverre er ikke kvinner flinke nok til det, skriver den svenske avisen Expressen.

Vil ikke snakke om underlivsplagene

En svensk undersøkelse viser at hemoroider og sopp i underlivet er noe av det kvinner er mest flaue over å snakke om. Undersøkelsen viser også at hver femte svenske kvinne unngår å gå til legen sin når det klør eller svir.

Både soppinfeksjon i underlivet og hemoroider er relativt vanlige problemer hos kvinner i alle aldre.

Blant annet regner man med at rundt 1 av 3 av alle har en eller annen form for hemoroider, skriver lommelegen.no.

Videre på listen finner man også inkontinens, kjønnssykdommer og dårlig ånde som damene mener er skjemmende. Luftsmerter, overdrevent svette, unormal hårvekst, hånd- og fotvorter og menstruasjon er også på listen.

Foto: (Getty)

Du er ikke alene

Ifølge den amerikanske legen Shieva Ghofrany er det gjerne de samme spørsmålene og plagene som kvinner ikke tør å ta opp med fastlegen sin.

Noe av de mest vanlige, men samtidig ett av det vanskeligste problemene kvinner plages med er «fiskelignende lukt» nedentil.

- De sier ofte «Eh, jeg har fått en litt uvanlig lukt», hvor jeg spør «En litt sånn fiskelignende lukt?», «Ja, hvordan visste du det?!» forklarer legen og legger til at hun tror mange kvinner tror de er den eneste som har dette problemet.

Denne tilstanden skyldes ofte bakteriell vaginose. Dette fører ikke til noen synlig betennelse, men kjennetegnes ved unormal og plagsom utflod med en ubehagelig fiskelukt.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil bakteriell vaginose som regel gå over av seg selv. Det vil si at man avventer at kroppens eget immunforsvar skal helbrede tilstanden. Dersom det er plagsomt og vedvarende kan antibiotikabehandling bli nødvendig.

Sliter med sexlysten

En annet typisk problem som kvinnene ønsker å snakke om er sex, eller rettere sagt mangel på sex.

Dr. Shieva Ghofrany forteller til Huffington Post at det gjerne er flere pasienter daglig innom hennes kontor som plages av dårlig sexlyst.

- Mange blir veldig lettet og også overrasket at dette er et relativt vanlig problem for mange, sier hun.

- Flere av mine pasienter har sex kanskje én gang i måneden, eller kanskje én gang annenhver måned. Dette gjelder særlig når man er nybakt mamma eller for kvinner som føler de har havnet i en tidsklemme med jobb og familien, påpeker Ghofrany.

Legen forklarer at hennes tips er å lære seg å prioritere sex, for eksempel ved å avtale en kveld eller date der man kun skal være opptatt av hverandre.

- Hvis dårlig sexlyst kommer av at man er usikker på sine følelser så bør man oppsøke annen type hjelp for eksempel i form av rådgivning. Hvis man opplever at sex er smertefullt eller at dårlig sexlyst skyldes hormonforstyrrelser så kan dette bli bedre med medisiner, sier Ghofrany.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!