Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite proteiner

Uforklarlige blåmerker er et av symptomene.

Publisert

(SIDE2): De fleste av oss har kanskje funnet blåmerker på kroppen uten å vite helt hvor de kom fra.

Nå skriver The Independent at årsaken kan være at du får i deg for lite proteiner.

Men uforklarlige blåmerker er ikke de eneste symptomene på proteinmangel. Andre opplever også tretthet, kramper, opphovnede ankler og ruglete negler som lett splitter seg.

Foto: Illustrasjonfoto (Colourbox)

Proteinmangel kan også føre til redusert vekst og tap av kroppsvekt over tid. I tillegg kan man få nedsatt immunforsvar, redusert sårheling, mangel på vitamin A, væskeansamlinger, hormonmangel og redusert almenntilstand, skriver Bramat.no.

Hvorfor er proteiner viktig?

Verdens helseorganisasjon anbefaler at du spiser 0,75 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Veier du 70 kilo skal du altså få i deg 52,5 gram proteiner per dag.

Vi vet at et høyt proteininntak er gunstig når vi vil ned i vekt, men det er ikke bare da man skal sørge for å få i seg nok proteiner.

Proteiner blir ofte beskrevet som kroppens byggeklosser, som inngår i oppbygging av alle celler og vev. Rundt en seksdel av kroppsvekten er proteiner, og vi finner mye protein i hud, hår og negler. Proteiner transporterer oksygen og næringsstoffer i blodet vårt, i tillegg til at de inngår i tillegg i dannelsen av antistoffer som er viktig for immunforsvaret.

Proteinene er bygd opp av aminosyrer. De blir konstant brutt ned, gjenoppbygd og omformet i kroppen vår. Man bør sørge for å spise proteiner hver dag, slik at kroppen har byggeklosser tilgjengelig for å reparere og opprettholde muskler og vev.

LES MER OM PROTEINER HER: Trenger du ekstra proteiner?

Hva kan du spise?

Man finner mye proteiner i kjøtt, fisk, egg, fjærfe og meieriprodukter. I tillegg er vegetarkilder som bønner, belgfrukter, linser og korn gode byggesteiner for kroppen.

Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

Hvis du trener mye, øker behovet for protein. Selv om proteinpulver i dag har blitt veldig populært, så er det absolutt ikke sånn at man trenger det for å få i seg nok proteiner. Det er fullt mulig å dekke proteinbehovet gjennom vanlig mat.

LES MER: - Å bare fokusere på proteiner er som å skyte seg selv i foten

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!