Foto: The Renegade Pharmacist
Foto: The Renegade Pharmacist

Dette skjer i kroppen når du drikker en boks med Cola

Kroppen din går gjennom en time med «berg-og-dal-bane».

Publisert

(SIDE2): Har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer med kroppen din mens du nyter en iskald colaboks i solveggen?

En grafikk presentert av The Renegade Pharmacist, en blogg driftet av tidligere farmasøyt Miraj Naik, viser hvilke sju steg kroppen går gjennom etter at du har drukket den populære brusen.

1. De første ti minuttene

Ti teskjeer med sukker kommer inn i systemet, noe som egentlig tilsvarer hele dagsbehovet ditt. Grunnen til at du ikke automatisk kaster opp på grunn av den overvelmende søtheten er fosfotsyren, som hjelper til med å kutte smaken.

2. Etter tjue minutter

Blodsukkeret ditt stiger raskt, og skaper også en skarp stigning nivået av insulin i kroppen. Leveren din responderer på dette ved å transformere alt sukkeret den kommer over til fett.

3. Etter førti minutter

Kroppen din har absorbert all koffeinen. Pupillene dine utvider seg, og blodtrykket stiger som en respons på alt sukkeret som er i blodet ditt. Mottakerene for trøtthet i hjernen din er nå blokkert.

4. Etter tre kvarter

Dopaminproduksjonen stimulerer nytelsessenteret i hjernen. Dette er den samme fysiske reaksjonen som kommer ved bruk av dopet heroin.

5. Etter en time

Fosfatsyrene binder kalsium, magnesium og sink i de nedre delene av tarmen, og sørger for å øke metabolismen din. Dette skjer som en reaksjon på de høye dosene av sukker og kunstig søtning kroppen nettopp har fått.

6. Over en time senere

Koffeinen vil få deg til å måtte tisse. Det fører til at all kalsiumen, sinken og magnesiumen som var på vei til skjelettet ditt i stedet skylles ut, sammen med elektrolytter og vann.

7. Over en time senere

Du vil gå på en sukkersmell. Du kan bli irritert og sløv, og har innen nå tisset ut alt vannet som var i colaen.

Hjalp pasienter med overvekt

Da Naik jobbet som farmasøyt hjalp han flere pasienter med å slutte med langvarige blodtrykks- og diabetesmedisiner.

- Mange av disse fortalte meg at de drakk sukkerholdig brus på daglig basis. Enkelte drakk så mye som tre bokser om dagen, så jeg prøvde ut en metode hvor jeg ba dem om å slutte helt med brusinntaket, sier Naik til den britiske avisa Dailymail.

Videre forteller farmasøyten at et kutt i brusinntaket som regel hadde en positiv effekt på helsen deres. Dette ga ham en indikasjon på at de sukkerholdige drikkene og livsstilssykdommene hang sammen.

Det førte til at Naik gjennomførte flere studier, og oppdaget at flere andre forskere støttet opp om hypotesen hans.

- Jeg lagde også en presentasjon på Youtube som ble godt tatt imot, der jeg argumenterer for at sukker er en av hovedårsakene til overvekt og hjertesykdommer, og ikke mettet fett som vi alle har blitt fortalt, sier han.

Støttes av ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Ella Allred, støtter tesene til Naik.

- Disse funnene kan sjokkere deg, men det er en god grunn til å gi opp brusen, sier hun til den britiske avisa.

NHS, det britiske helsevesenet, har nettopp regulert det øvre sukkerinntaket i løpet av en dag fra ti teskjeer til sju og en halv.

Det vil med andre ord si at en eneste colaboks overskrider det inntaket.

Ble du engasjert av denne saken? Hold deg oppdatert på flere forbrukersaker! Lik oss på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!