Spiser du for mye sukkerholdig mat kan du øke toleransen for sukker.
Spiser du for mye sukkerholdig mat kan du øke toleransen for sukker. Foto: Colourbox

Dette gjør sukker med hjernen din

For mye sukker i kostholdet som barn, kan gi deg et livslangt sug.

Publisert

(SIDE2): Mange nordmenn spiser for mye sukker og brus og godteri er de største sukkerkildene i kostholdet vårt.

I 2012 var forbruket av sukker per innbygger på 29 kilo per år. Dette er fortsatt for mye sukker rådet fra Folkehelseinstituttet er at sukker skal utgjøre maksimalt 10 prosent av energiinntaket vårt.

Vi vet at sukker ikke er bra for vekta eller hjertehelsen vår, men sukker kan også ha en negativ effekt på hjernen. Både for kognitiv fungering og psykis helse, skriver Huffington Post.

Kan øke toleransen for sukker

Det er først når vi spiser for mye sukker at det blir et problem. For mye sukker kan gjøre at du kommer i en ond sirkel med et intenst sukkersug.

Når en person spiser sukker, som all annen mat, aktiveres tungens smaksreseptorer. Signaler blir sendt til hjernen og dopamin blir frigitt. Dopamin stimulerer belønningssystemet i hjernen og gir følelsen av  oppstemthet. 

Når du stimulerer hjernens belønningssystem med en sjokoladebit i ny og ne, er dette ufarlig. Men når du aktiverer belønningssystemet for mye, oppstår det problemer.

Foto: Colourbox

Du får et sug, du kan miste kontrollen og øke toleransen for sukker. Forskning har vist at hjernene til overvektige barn reagerer ulikt enn andre barns hjerner når de smaker sukker. Forskningen foreslår blant annet at deres hjernekrets gjør at barna er disponert for å kjenne sug etter sukker hele livet, skriver avisen.

 - For mye sukker svekker hjernen

En studie fra 2012, som ble gjort med forsøksrotter ved UCLA, fant at et kosthold med høyt inntak av fruktose, hindrer læring og hukommelsen ved at hjernen arbeider saktere. De rottene som hadde et høyt inntak av fruktose hadde dårligere forbindelser mellom hjernecellene.

Det store inntaket av sukker fikk også rottene til å utvikle insulinresistens. Insulin kontrollerer blodsukkernivåene og regulerer også funksjonen av hjernecellene. Insulin styrker også forbindelsene mellom hjernecellene, ved å hjelpe dem til å kommunisere bedre og på den måten forme sterkere minner. Når insulinnivåene i hjernen er lave, som et resultat av stort sukkerinntak, kan kognisjonen bli dårligere.

 - Insulin er viktig for å kontrollere blodsukkeret, men det kan spille en annen rolle i hjernen. Vår studie viser at et kosthold med mye frukose svekker hjernen i tillegg til kroppen, ifølge forfatter av studien, Dr. Fernando Gomez-Pinilla.

Påvirker humøret

For mye sukker kan også bidra til depresjon og angst.

Blodsukkersvingninger kan gjøre deg irritert, gi deg humørsvingninger, gjøre deg sliten eller omtåket. Det er fordi en brus eller et kakestykke kan få blodsukkeret til å stige til værs for så å gi deg et drop. Når blodsukkeret er på vei ned igjen kan du føle deg deprimert, engstelig eller humørsyk.

Sukkerholdig mat kan også forstyrre nevrotransmitterne som hjelper oss med å holde et stabilt humør. Når vi spiser sukker så stimuleres utgivelsen av serotonin. Å stadig overaktivere utskillelsen av serotonin kan bidra til symptomer på depresjon.

Diabetes type 3?

Kronisk høye blodsukkernivåer er også koblet til betennelse i hjernen, og forskning har foreslått at at nevrobetennelse kan være en grunn til depresjon.

Forskningsstudier viser også til økt risiko for Alzheimers sykdom ved et kosthold med for mye sukker der noen forskere har gått så langt som å referere til sykdommen som Diabetes type 3.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!