URINVEISINFEKSJON: Symptomene på urinveisinfeksjon er svie ved vannlating, smerter i nedre del i magen, og en større trang til å tømme blæren.
URINVEISINFEKSJON: Symptomene på urinveisinfeksjon er svie ved vannlating, smerter i nedre del i magen, og en større trang til å tømme blæren. Foto: Colourbox

HELSE

Dette er symptomene på urinveisinfeksjon

Kan være plagsomt og vondt Se hvordan du kan forebygge nye infeksjoner.

Publisert Oppdatert

Urinveisinfeksjon er plagsomt, og i tillegg vanlig problem, spesielt hos kvinner.

- Alle kan få det, men det er definitivt mest vanlig hos kvinner, og noen rammes hyppigere enn andre. Hos menn er det relativt sjelden, men faren for komplikasjoner er større, så derfor skal menn oppsøke lege ved symptomer på urinveisinfeksjon, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøy, fagredaktør og kommunikasjonssjef i Boots, til Side2.

En urinveisinfeksjon skyldes som regel bakterier som har kommet inn i urinblæren. Det er nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsak til urinveisinfeksjoner, og i tre av fire tilfeller skyldes bakterien E.Coli.

- Det kan være ulike årsaker til at bakterier kommer inn i urinblæren. Noen opplever det i forbindelse med samleie, for eksempel, sier Thune, og legger til at urinveisinfeksjon ikke smitter fra person til person. Ettersom noen får infeksjonen i forbindelse med samleie, er det lurt å gjøre det til en vane å alltid gå på toalettet etter samleie.

Thune forteller at en urinveisinfeksjon skaper irritasjon i urinveiene, og dette gir symptomer som svie ved vannlating og smerter i nedre del av magen. Man får også en større trang til å tømme blæren, selv om den ikke er full.

En ukomplisert urinveisinfeksjon i nedre urinveier hos en frisk kvinne vil som regel gå over av seg selv i løpet av noen dager til en uke.

- Men gravide kvinner, barn og menn skal oppsøke lege hvis de får symptomer på urinveisinfeksjon, fordi det lettere oppstår komplikasjoner hos disse gruppen. Når det oppstår komplikasjoner må det som regel antibiotikabehandling til for å bli kvitt infeksjonen, sier hun.

Spredning av urinveisinfeksjon kan gi nyrebekkenbetennelse

Altså, om urinveisinfeksjonen ikke går over av seg selv etter noen dager, bør man oppsøke lege for behandling. Vær også klar over at en urinveisinfeksjon kan spre seg til de øvre urinveiene.

- Denne spredningen kan føre til nyrebekkenbetennelse, sier farmasøyten.

Symptomene på nyrebekkenbetennelse er feber, ryggsmerter og magesmerter, og om du opplever dette bør du ta kontakt med lege.

- Hos ellers friske kvinner er det imidlertid slik at komplikasjoner er uvanlig, og urinveisinfeksjonen vil som regel vil gå over av seg selv, sier hun.

Det er flere ting man kan gjøre om man ønsker å forebygge urinveisinfeksjon, ifølge Thune:

1. Drikk rikelig
2. Unngå å fryse
3. Bruk gjerne et sitteunderlag når du sitter ute
4. Pass på å tisse når du føler trang til det
5. Gjør det til en god vane å tisse etter samleie

Les også: Går du på do før du har sex? Da risikerer du å gjøre deg selv veldig, veldig vondt

Grunnen til at man bør unngå å fryse, og å bruke sitte underlag, er blant annet at kulde kan undertrykke trangen til å tisse.

- Kulde kan undertrykke trangen til å tisse, og blærebetennelser får man dersom blæren ikke tømmes ordentlig, sier overlege ved Urinveiskirurgisk avdeling ved Odense Universitetssykehus.

Når det er kaldt trekker nemlig blodårene seg sammen, og så i underlivet. Da føler man ikke i like stor grad behov for å gå på do.

Tranebærjuice har liten effekt

Tidligere tydde man gjerne til tranebærjuice når man hadde fått urinveisinfeksjon, men nyere studier tyder på at dette har liten effekt, ettersom det stoffet i bærene som hjelper forsvinner i prosessen med å lage juicen.

- Tranebærjuice, spesielt den juicen du finner i dagligvarebutikken, vil ikke behandle urinveisinfeksjon eller blærekatarr, sa Timothy Boone ved Texas A&M Health Science Center College of Medicine.

- Det krever en ekstremt stor konsentrasjon av tranebær for å fjerne bakterien.

FOREBYGGE URINVEISINFEKSJON: Pass på å få i deg nok vann, dette er med på å forebygge urinveisinfeksjon. Øk også inntaket når du først merker symptomene.
FOREBYGGE URINVEISINFEKSJON: Pass på å få i deg nok vann, dette er med på å forebygge urinveisinfeksjon. Øk også inntaket når du først merker symptomene. Foto: Colourbox

Øk vanninntaket

Dette med å drikke rikelig er viktig, og en studie publisert i JAMA mandag viser at kvinner som ble hyppig rammet, og som høynet inntaket sitt av vann med 1,5 liter hadde god effekt. Faktisk ble antallet infeksjoner halvert.

Dette skyldes at vannet er i større grad skyller ut bakteriene som kan føre til urinveisinfeksjon, og derfor er det nyttig å også øke vanninntaket når symptomene først oppstår.

Om man først har fått urinveisinfeksjon, øker sjansen for å få det flere ganger innenfor en tidsramme på ett år. En fjerdedel av kvinner vil få en andre infeksjon iløpet av seks måneder, og opptil 75 prosent løpet av ett år, ifølge CNN.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!