EGGLØSNINGSSMERTER: Noen kvinner opplever smerter ved eggløsning. Smerten befinner seg i den nedre delen av magen, og mot en av sidene. Dette tror man skyldes økt væsketrykk i eggstokken ved eggløsning.
EGGLØSNINGSSMERTER: Noen kvinner opplever smerter ved eggløsning. Smerten befinner seg i den nedre delen av magen, og mot en av sidene. Dette tror man skyldes økt væsketrykk i eggstokken ved eggløsning. Foto: Colourbox

Helse

Eggløsningssymptomene du kanskje ikke kjente til

Kan oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne.

Publisert Oppdatert

- Hver måned gjør hormoner i kroppen at noen av de millionene av eggceller som ligger i eggstokkene modner. Samtidig vokser slimhinnen i livmoren og gjør seg klar til å ta imot et befruktet egg. Når det første egget blir modent blir det sluppet fra eggstokken. Dette kalles eggløsning, sier sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli, til Side2.

Når egget slippes finner det veien til livmoren, gjennom kvinnens eggledere. Her kan egget befruktes av sædceller. Om det ikke bli det, får man etter en tid menstruasjon – som vanlig.

Når eggløsning finner sted i menstruasjonssyklusen varierer fra kvinne til kvinne, og kan også variere fra måned til måned.

For kvinner som ønsker å bli gravide kan det være nyttig å forsøke å få oversikt over når eggløsningen finner sted, da dette er perioden hvor man er mest fruktbar. Siden sædceller kan leve mellom 5-7 dager i eggløsningkanalen er det ikke bare under eggløsningen at man er fruktbar.

Det finnes forskjellige hjelpemidler man kan ta i bruk om man ønsker å finne ut når man har eggløsning. Forskjellige tester, apper og monitorer kan være til hjelp, men det kan også være gunstig å bare generelt bli bedre kjent med sin syklus. Noen vil etter hvert kunne oppdage når de får eggløsning helt på egenhånd.

LES OGSÅ: 10 tips som kan gjøre det enklere å bli gravid
For tynn for å bli gravid? Dette er faresignalene

Når starter eggløsningen?

Om alle kvinner hadde hatt en menstruasjonssyklus som gikk etter boken, ville man i en 28-dagers syklus fått eggløsning mellom dag 13 og 15 en gang, skriver LiveScience. Men slik er det ikke alle som har det, og det er en lang rekke av forskjellige, hormonelle endringer og mekanismer som gjør at eggløsningen finner sted. Denne prosessen starter allerede før siste menstruasjon.

Det er østrogen som er det viktigste hormonet når det kommer til eggløsning. I starten av syklusen din, når menstruasjonsperioden starter, er østrogennivåene lave. De stiger så iløpet av den første delen av syklusen, og trigger en forhøyning av LH (luteniserende hormon). Dette sender signaler til eggstokkene om at de skal slippe et egg.

Stine Solli ved Sex og Samfunn forteller at siden hormonene er stadig i endring gjennom hele menstruasjonssyklusen så kan være vanskelig å identifisere hva som har en reel kobling til eggløsningen.
Stine Solli ved Sex og Samfunn forteller at siden hormonene er stadig i endring gjennom hele menstruasjonssyklusen så kan være vanskelig å identifisere hva som har en reel kobling til eggløsningen. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2

Mellom dag seks og 14 slippes også et folikkelstimulerende hormon, som er det som hjelper egget, som senere skal slippes, å modnes, ifølge Health Line.

Mange av symptomene man kan oppleve under eggløsning er relatert til en økning av østrogen i kroppen. For noen kan eggløsning oppleves på en lignende måte som rundt en menstruasjon.

- Mange kvinner rapporterer om både økt søtsug og matlyst i forbindelse med de hormonelle endringene som oppstår i løpet av den månedlige syklusen, sier Solli.

- Siden symptomene skyldes hormoner, opplever også noen kvinner dette under eggløsning. Dette er veldig individuelt fra kvinne til kvinne.

Symptomer på eggløsning inkluderer endring av utflod, økt basaltemperatur, ømme bryster, økt seksuallyst og smerter i nedre del av magen.

- Men alle disse forandringene kan man også oppleve ellers i syklusen uten at det betyr at man har eggløsning, sier Solli.

Hos noen gir eggløsning smerter i nedre del av magen

Eggløsningssmerter kan minne om menstruasjonssmerter, og ofte er smerten lokalisert på enten høyre eller venstre side. Smerten kan skifte side fra gang til gang. For noen kvinner kan smerten oppleves som så sterk at de også blir kvalme.

- De fleste merker ikke noe til eggløsningen, men noen får smerter som kan ligne menstruasjonssmerter i mage eller rygg ved eggløsning. Man tror disse smertene kan skyldes økt væsketrykk i eggstokken ved eggløsning, sier kommunikasjonssjef, fargredaktør og farmasøyt i Boots, Anne Margrethe Aldin Thune, til Side2.

Smertene kan variere fra person til person, og svake smerter grunnet eggløsning som ikke virker forstyrrende er det ikke nødvendig å gjøre noe med.

- Smertene kan variere fra person til person, og svake smerter grunnet eggløsning som ikke virker forstyrrende er det ikke nødvendig å gjøre noe med. Har man smerter i underlivet man ikke vet årsaken til eller sterke smerter, vil jeg alltid anbefale å få undersøkt disse hos lege eller gynekolog, sier Thune.

- Hva kan man gjøre for å lindre eggløsningssmerter?

- Smerter i underlivet kan ha mange årsaker, så det er alltid fornuftig å få disse utredet. Har man plagsomme eggløsningssmerter, kan det være aktuelt å bruke smertestillende legemidler i de dagene smertene varer. Som regel er det kun snakk om en dag eller to. Her finnes det flere reseptfrie legemidler som kan være aktuelle, for eksempel paracetamol eller ibuprofen, sier Tune.

- Det er interessant å merke seg at går man på p-piller har man ikke eggløsning, og da vil man heller ikke ha eggløsningssmerter.

Dette er symptomene på eggløsning, for deg som ønsker på bli gravid - eller ikke:

Kilde: Refinery29

1. Økt basaltemperatur

Basaltemperaturen din er den du har når du står opp om morgenen. Temperaturen stiger like etter eggløsningen, så om du prøver å bli gravid så bør du prøve å ha sex like før dette skjer. Om du tester over noen måneder blir det enklere å spå på når i syklusen din du har eggløsning.

2. Endring i utflod

For mange er det et sikkert tegn på eggløsning når utfloden endrer seg. Like før man får eggløsning blir utfloden tynnere, klarere og mer «klissete», ifølge legespesialist Carolyn Alexander ved Southern California Reproductive Center. Dagen etter eggløsningen blir den tykkere og hvitere i fargen.

3. Økt sexlyst

Noen kan oppleve dette, grunnet økte nivåer av testosteron og østrogen i dagene som leder opp til eggløsningen.

4. PMS-lignende symptomer (ømme bryster, oppblåsthet)

Dette skyldes økte nivåer av østrogen.

5. Smerter i nedre del av magen

Noen kan kjenne en verkende smerte på den ene siden, i den nedre delen av magen. Den siden hvor smerten befinner seg korresponderer med eggstokken som er har et modent egg som skal slippes. Smerten varer sjeldent mer enn en dag, og for noen bare et par minutter. Andre kjenner ikke noe til det i det hele tatt.