MILLIONBEDRIFT: De ulike kosttilskudd-produsentene tjener godt på salg av vitamintilskudd til nordmenn, men sannheten er at du mest sannsynlig kaster bort pengene dine.
MILLIONBEDRIFT: De ulike kosttilskudd-produsentene tjener godt på salg av vitamintilskudd til nordmenn, men sannheten er at du mest sannsynlig kaster bort pengene dine. Foto: (TV 2 / Skjermdump)

- Dette er fullstendig unødvendig

Vitamintilskudd kan ikke forebygge kreft og forkjølelse.

Publisert

(SIDE2): Vi nordmenn bruker ekstreme summer på vitaminer og  kosttilskudd hvert år.

I torsdagens episode av «Matagentene» spør man om hvorfor nordmenn bruker så mye penger på dette, og trenger vi egentlig disse produktene?

Ikke vitaminer fra frukt og grønt

Programleder Thea Olsen tar først turen til Farmasøytisk Institutt for å finne ut hvordan vitaminpillene blir laget.

Hvordan får man frukt og grønnsaker til å bli i pulverform?

KOSTTILSKUDD: Vitaminer i pilleform kommer ikke fra frukt og grønnsaker, men blir fremstilt syntetisk.
KOSTTILSKUDD: Vitaminer i pilleform kommer ikke fra frukt og grønnsaker, men blir fremstilt syntetisk. Foto: (TV 2 / Skjermdump)

- Generelt sett så er det slik at vitaminer blir framstilt syntetisk. Det vil si at det er kjemiske fabrikker som lager dette, forklarer Per Waaler, daglig leder ved Pharmaconsult.

- De vitaminene du kjøper som tilskudd kommer ikke fra frukt og grønnsaker, sier han.

Flere helsefordeler ved å spise frukt og grønt

For å finne ut om vitaminpillene har like gode egenskaper som frukt og grønnsaker, får «Matagentene» hjelp av Vibeke Østberg Landaas som er klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet.

Hun forklarer at i frukt og grønnsaker inneholder masse vitaminer, men også mange andre stoffer.

- Du får veldig mye mer når du spiser frukt og grønnsaker. Her du finner du tusener på tusener av andre stoffer, forklarer ernæringsfysiologen.

- For eksempel fytokjemikaler, altså plantestoffer, og mange av disse er antioksidanter. Dette er stoffer som man tenker seg kan være med å forebygge kreft og hjertekarsykdom.

Trenger vi disse pillevitaminene?

- Nei, de aller fleste trenger ikke det. 

Men hva med såkalte C-vitaminbomber når man begynner å føle seg litt pjuskete, sånn som en vitaminpille med et C-vitamininnhold på 1000 milligram, hjelper det?

- Nei, det vil nok ikke hjelpe så mye mer enn placeboeffekten.

SUNNERE VALG: Ernæringsfysiologen forklarer at det er flere fordeler ved å spise frukt og grønt fremfor å få i seg vitaminer i tablettform.
SUNNERE VALG: Ernæringsfysiologen forklarer at det er flere fordeler ved å spise frukt og grønt fremfor å få i seg vitaminer i tablettform. Foto: (TV 2 / Skjermdump)

Ernæringsfysiologen tror at mange kjøper kosttilskudd og vitaminpiller fordi man har et håp om å holde seg friskere og forebygge hverdagsplager. 

 - Men dessverre er det ikke så enkelt. Helsegevinstene er i det store og det hele knyttet til mat. Frukt og grønnsaker kan forebygge kreft, det kan ikke vitamintilskudd gjøre.

Vitaminbjørner

Selv om de aller fleste av oss ikke trenger vitamintilskudd så er dette god butikk for produsentene. Ett av de mest populære produktene er Vitaminbjørner.

Tine Hammernes Leopold, kommersiell direktør i Axellus-gruppen forteller at Vitaminbjørner er et multitilskudd.

- Disse inneholder vitaminer som blant annet styrker immunforsvaret, forteller Hammernes Leopold.

Men hvis man ikke spiser vitaminbjørner, får du da et dårligere immunforsvar?

- Det kommer an på. Spiser du sunt og variert så vil du ikke bli syk av å ikke ta vitaminbjørner, mener den kommersielle direktøren i Axellus.

- Fullstendig unødvendig

Programleder Espen Fiveland har fått en gruppe frivillige personer til å ta blodprøver for å undersøke om de har vitaminmangler.

Lege Johan Edward Tellum forklarer at resultatene viser at alle er innenfor normale verdiområder og at det derfor ikke er behov for å gjøre noen tiltak.

- Det generelle rådet er at dette er fullstendig unødvendig, sier legen om kosttilskudd og vitaminpiller.

- Er man i en av de definerte sykdomsgruppene med tarmoperasjoner, overvektsoperasjoner, er alkoholiker eller veganer, eller har en streng langvarig diett, da kan du trenge tilskudd. Ingen andre, mener Tellum.

Matagentene ser du på TV 2 torsdager klokken 20:00.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!