STORT UTVALG: Det finnes mange ulike varianter av rømme og crème fraîche i meierihylla.
STORT UTVALG: Det finnes mange ulike varianter av rømme og crème fraîche i meierihylla. Foto: (Produsentene)

Dette bør du vite om rømme og crème fraîche

Vet du egentlig hva som er forskjellen på disse meieriproduktene?

Publisert

(SIDE2): I forrige uke skrev Side2 om forskjellene på de populære meieriproduktene kesam og cottage cheese.

Vi har også skrevet om hva som er sunnest av müsli og granola, og hva som er forskjellen på mager og fet fisk.

Nå skal det derimot handle om rømme og crème fraîche.

Velg crème fraîche i varme retter

Side2 har spurt ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no), Terese Glemminge Arnesen, om hva som egentlig er forskjellene mellom disse to meieriproduktene og når du bør bruke hva.

Ernæringsrådgiveren i Melk.no forteller at både rømme og crème fraîche er syrnede meieriprodukter. Én av hovedforskjellene på produktene er at crème fraîche er produsert slik at den ikke skal skille ut fettet under koking.

GIR GODE TIPS: Ernæringsrådgiver i Melk.no, Terese Glemminge Arnesen.
GIR GODE TIPS: Ernæringsrådgiver i Melk.no, Terese Glemminge Arnesen. Foto: (Foto: Opplysningskontoret for melk)

Kort forklart vil crème fraîche derfor egne seg bedre i varme retter fordi den ikke skiller seg.

Ulike bruksområder

- Rømme er et syrnet melkeprodukt som består av fløte eller en blanding av helmelk og fløte tilsatt melkesyrekultur. Rømme har en fyldig konsistens, og en rik og frisk smak, opplyser Glemminge Arnesen.

Videre forklarer hun at fettinnholdet er ulikt i de forskjellige rømmevariantene, fra den magreste varianten på 10 prosent fett til lettrømme med 18 prosent fett og sæterrømme som inneholder 35 prosent fett. Det finnes også en variant som inneholder 39 prosent fett, samt økologiske varianter.

- Når det gjelder den feteste rømmevarianten, seterrømme, så er denne produsert slik at den skal skille ut fettet under koking, dette for at vi skal kunne tilberede den tradisjonelle rømmegrøten, sier Terese.

- Seterrømmen er derfor ikke kokestabil og bør tilsettes varme retter like før servering, men siden den har et høyt fettinnhold tåler den et raskt oppkok. Seterrømme passer også utmerket til spekemat og kan piskes til krem til kaker og desserter, legger hun til.

De lettere variantene av rømme passer bra å bruke til dressinger, dipp og kalde sauser. Produktene kan også brukes på bær, pai og i andre desserter, men de er ikke kokestabile og må derfor tilsettes varme retter like før servering.

Kan piskes til krem

- Crème fraîche er også et syrnet meieriprodukt basert på fløte, men dette produktet er kokestabilt og kan tilsettes varme retter når man måtte ønske, forklarer rådgiveren i Melk.no.

Crème fraîche kan dermed brukes i alle varme retter som sauser, supper, gryteretter, gratenger og bakverk. I likhet med rømme så finnes det flere varianter av crème fraîche der fettinnholdet varierer.

- Mange er nok ikke klar over at de fete variantene av rømme og creme fraîche kan piskes til en syrlig, frisk krem som kan brukes i kaker og desserter. Pisker du rømme og crème fraîche lenge nok får du også hjemmelaget smør som har en skikkelig god og frisk syrlig smak, tipser Terese.

Både rømme og crème fraîche kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vaffelrøre.

Spar kalorier

Terese forteller at det mest populære produktet blant nordmenn helt klart er rømme, nærmere bestemt lettrømme med et fettinnhold på 18 prosent.

- Rømme er en mye større kategori enn crème fraîche. Det selges desidert mest «lettrømme 18 %».

Men hva vil du si er sunnest av rømme og crème fraîche?

- Siden produktene har ganske likt innhold av karbohydrater og proteiner, er det fettinnholdet som avgjør hvor sunne produktene er, forklarer Terese.

Lavere fettinnhold betyr også færre kalorier per 100 gram. Kostholdseksperten anbefaler oss å velge de magreste variantene i hverdagen, men påpeker samtidig at som med all annen mat så handler det også om mengden man bruker.

- Skal du ha en klatt rømme til fiskemåltidet spiller det en mindre rolle hvilken variant du velger sammenlignet med om du skal lage en dip til snacks eller grønnsaker.

Ernæringsrådgiveren tipser også om at man i mange tilfeller kan bytte ut rømme med kesam, naturell yoghurt eller Skyr naturell. Da vil du spare på både fett og kalorier.

- Både kesam og Skyr naturell egner seg godt til blant annet dipp og i kalde retter og i sauser.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!