SUPERSHOTS: Disse to produktene inneholder økologisk kaldpresset gojibær og økologisk kaldpresset noni.
SUPERSHOTS: Disse to produktene inneholder økologisk kaldpresset gojibær og økologisk kaldpresset noni. Foto: Guro Holmene (Nettavisen)

- Det virker meningsløst å bruke penger på dette

Vi testet supermat-shots.

Publisert

(SIDE2): Supermat-shots er trendy for øyeblikket, og vi bestemte oss for å teste to forholdsvis nye typer fra SuperNature.

Supermat er mat fra naturen med særlig høye konsentrasjoner av næringsstoffer. Eksempler på supermat kan være utvalgte typer alger, gress, urter, røtter, grønnsaker, frukt og bær, som har vist seg å være eksepsjonelt næringsrike og lettopptakelig, skriver Supernature på sine nettsider. 

Mange av smoothiebarene rundt om tilbyr en shot for seg selv eller en shot med hvetegress eller alger i smoothien.

Shotene skal brukes som kosttilskudd.

Trenger vi supershot?

Supermat er omdiskutert fordi mange ernæringseksperter mener vi strengt tatt har nok supermat i kosten dersom vi spiser et variert kosthold, mens andre mener vi får i oss alt for lite av frukt og grønnsaker - så det kan være nyttig. Det som er sikkert er at de fleste av oss trenger mer frukt og grønt i kosten vår, men trenger vi supershots for det?

Ernæringsfysiolog og journalist Silje Bjørnstad har vurdert produktene og vi har begge to smakt. Under leser du vår dom.

Ernæringsmessig kommentar om Noni Shot og Goji Shot:

 - Det står at Noni Shot skal brukes som kosttilskudd og kosttilskudd skal ikke brukes som erstatning for variert kost. Med andre ord, har man er naturlig sunt og variert kosthold er ikke dette noe man trenger.  Det opplyses også at nonifrukten har et høyt innhold av beskyttende plantestoffer, men husk at frukt, bær og grønnsaker generelt har et naturlig innhold av slike plantestoffer også kjent som for eksempel antioksidanter og polyfenoler. Når det i tillegg kanskje ikke smaker så godt som man skulle ønske så virker det heller meningsløst å bruke mye penger på et produkt som man skal grue seg til å drikke/spise.

ERNÆRING: Side2-journalist og ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad kommenterer helseshotene.
ERNÆRING: Side2-journalist og ernæringsfysiolog Silje Bjørnstad kommenterer helseshotene. Foto: (Privat)

Supermat er blitt en mattrend og det er mange meninger om dette. Selv om denne type supermat er aldri så næringsrikt, så trenger ikke det dermed å bety at det er så mye bedre enn «vanlig» mat. Egentlig så er supermat betegnelsen på matvarer som eksperter definerer som spesielt gunstige for helsen, og dette kan enkelt og greit være blåbær, belgfrukter, tomater, spinat og brokkoli. Det finnes mye «naturlig supermat» som både er rimeligere og som gir deg de næringsstoffene, vitaminene og mineralene kroppen din trenger. Å spise sunt og å ha et sunt forhold til mat handler like mye om balanse, matglede og å ha et variert kosthold. Det er bedre å spise sunn og næringsrik mat man faktisk synes smaker godt og som er en naturlig del av kostholdet sitt. 

Supernature NoniShot

Dette skriver produsenten om produktet:
Fermentert shot med komplekse plantenæringsstoffer, av den ettertraktede nonisorten Morinda citrifolia. Supernature NoniShot inneholder svært komplekse plantenæringsstoffer, vitaminer og minerealer, har 18 forskjellige aminosyrer, betennelsesdempende og immunbalanserende stoffer.  Frukten er håndplukket, renset, fermentert og presset ved hjelp av bestemte tradisjonelle metoder, som har vært brukt av urbefolkningen i det sørlige Stillehavet i årtusener.

En shot tilsvarer 2 små spiseskjeer (26 ml). Innta en liten shot daglig eller bland ut i vann eller annen kald drikke.

Næringsinnhold 26 ml:
KCAL: 5 kcal
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 1,3 gram

Hvorav sukkerarter: 0 gram
Protein: 0 gram
Salt: 0,05 gram
Shotene er tilgjengelige i glassflasker på 473 ml.

Anbefalt pris NoniShot: 385,-

Dette synes vi om Supernature NoniShot:

HELLE: - Først lukter jeg på denne shoten som er laget av «ostefrukten» Noni. Den lukter virkelig som ost. Lukten minner meg om en blanding av gammalost og blåmuggost og jeg håper at den ikke smaker akkurat slik. Men så er det jo akkurat det det gjør! Jeg klarer ikke mer enn en liten slurk og på tom mage hadde det aldri gått, det er helt sikkert. Kanskje er den bedre om blandes ut i annen drikke.

SILJE: - «Nonifrukt» høres jo egentlig søtt og godt ut, men nei. Det lukter helt forferdelig og det smaker helt forferdelig. Det er nesten vanskelig å beskrive hva det smaker, men det er som en blanding av sur ost og svette. Dette virker bare helt unødvendig å måtte tvinge i seg det her. Man får også en helt grusom ettersmak.

Supernature GojiShot

Dette skriver produsenten om produktet:

Shot av viltvoksende og sertifisert økologiske gojibær fra Tibet. Med næringsstoffer som bidrar til en rekke positive helseeffekter og støtter kroppens naturlige funksjoner. I folkemedisinen er gojibæret først og fremst kjent for å bidra til kroppens vitalitet og overskudd, og det er blant annet bærenes høye C-vitamininnhold som bidrar til å motvirke tretthet og utmattelse. Supernature GojiShot er ren ferskpresset, ufiltrert gojipuré.

En shot tilsvarer 2 spiseskjeer (30 ml). Den kan blandes i vann eller drikkes ublandet.

Næringsinnhold 30 ml:
KCAL: 25 kcal
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 4,5 gram
Hvorav sukkerarter: 3,3 gram
Protein: 1,1 gram
Salt: 0 gram
C-vitamin: 45 gram

Anbefalt pris GojiShot: 330,-

Dette synes vi om Supernature Gojishot:

HELLE: - Denne smaker jeg på etter noniShot og til sammenligning er denne kanskje hundre ganger bedre. Men betyr det at det er godt? På ingen måte. Denne er helt ok smaksmessig, men veldig intens som jo seg hør og bør for en shot. den er bedre blandet med vann! allikevel vil jeg mye heller spise gojibær.

SILJE: - Denne smaker i alle fall bedre enn Nonishot, men det smaker bare ikke godt. Vanlige gojibær smaker bedre. Og det virker helt meningsløst å bruke masse penger på gojibær i flytende form når man kan få tak i naturlig gojibær til sikkert halvparten av prisen i vanlige dagligvareforretninger.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!