Chris (Ina SvenningsdalREU), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini) Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen) i SKAM sliter med både depressive tanker og generell tenåringsangst. NOVAs nye rapport viser at det nettopp er de ressurssterke jentene som sliter mest.
Chris (Ina SvenningsdalREU), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini) Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen) i SKAM sliter med både depressive tanker og generell tenåringsangst. NOVAs nye rapport viser at det nettopp er de ressurssterke jentene som sliter mest.

Det er spesielt tre faktorer som stresser norske tenåringer

Og de ressursterke, etnisk norske jentene sliter mest.

Publisert

(SIDE2): Når ungdom melder om depressive symptomer, kan det i nesten alltid knyttes til tre faktorer, skriver Helsedirektoratet.

Onsdag kveld la de frem en ny rapport der de har kartlagt tenåringers følelse av økt press og enda mer stress i hverdagen. Rapporten er skrevet av NOVA.

Skolen stresser mest

Det har vært en klar økning av psykiske helseplager hos jenter de siste 20 årene, sier rapporten, mens det blant gutta har vært lite endringer.

I 2015 sa lege Tobias Skylstad Kvernebo ved Volvat Medisinske i Oslo at han opplever stadig flere tilfeller av det han kaller «utbrente små voksne».

Det er spesielt tre faktorer som gjør tenåringer stressa. Dårlig trivsel på skolen, bekymring for egen prestasjon og en økning i sosial ulikhet.

Sterkest økning blant etnisk norske

Tidligere forskning har vist at mer enn to timer på sosiale medier om dagen kan være en risikofaktor.

- Vi må styrke elevenes mestringsevne. Det er mange årsaker til at mestringsfølelsen svikter, og det viktige er at vi jobber på tvers av fagområder for å løse utfordringene- selvfølgelig i samarbeid med de unge selv, sier divisjonsdirektør for folkehelse,  Linda Granlund.

Divisjonsdirektør for folkehelse, Linda Granlund.
Divisjonsdirektør for folkehelse, Linda Granlund. Foto: Rebecca Ravneberg (Helsedirektoratet)

LES OGSÅ: Tringa (20): - Jeg stresser så mye for å passe inn i to kulturer at jeg aldri føler meg bra nok

Ressursterke mer deprimert

Det oppsiktsvekkende i rapporten er at unge med norskfødte foreldre i 1996 hadde langt mindre sannsynlighet for å bli depressive enn unge med innvandringsbakgrunn.

- 20 år senere er denne forskjellen visket nesten helt ut, noe som innebærer at det er unge uten innvandrerbakgrunn som har stått for så og si hele økningen i depressive symptomer de siste 20 år, melder Helsedirektoratet.

Martine (18) fra Sykt perfekt: - Da vi var 15 år, hadde flere av venninnene mine slankekonkurranse med mødrene sine

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));