KOS: Oxytocin kalles også kjærlighetshormonet - det gjør deg søvning.
KOS: Oxytocin kalles også kjærlighetshormonet - det gjør deg søvning. Foto: (Colourbox)

Derfor sovner mannen etter sex

Helt innafor å velte av og slukne etter samleie.

Publisert

(SIDE2): Som kvinne med mannlig partner har du kanskje tenkt tanken: Hvorfor velter han seg av og rundt i samme sekund han komme, og snorkelyder tar over for sukk og stønn.

LES også: Søvneksperter: – Ikke sov ut i helgene

Og skal han aldri våkne til live igjen, er det mulig å være så trøtt og sløv i timer etterpå?

Og dersom han ikke koser og småprater etter sexen, bryr han seg egentlig?

Ja. Å bli trøtt og sovne er en helt naturlig reaksjon på sex og utløsning. Og her har du 4 årsaker til at han sovner etterpå.

Foto: (Colourbox)

1. Nattestid
Har man sex nattestid, er kroppen allerede trøtt. Og selv om man ikke når «i mål», så er sex i seg selv veldig avslappende, noe som også fører til at det er naturlig at man sovner.

2. Orgasme
Ved orgasme og ejakulering frigis diverse hormoner, og noen av disse øker følelsen av trøtthet. Selv om sex er deilig, så blir kroppen også nærmest utmattet av de fysiske og psykiske påkjenningene den påføres av sex-akten.

3. Holder pusten
Det kan høres merkelig ut for noen, men det er altså ikke uvanlig å holde pusten i ujevne perioder under samleie. Det reduserer oksygen-nivået, som igjen fører til trøtthet.

4. Positivt
Å være trøtt etter samleie er på sett og vis bare positivt – man har hatt god sex og fått orgasme, noe som har gjort en trøtt.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Også kvinner

Men kvinner da – det er da de som sovner rett etter sex av kvinner også? Ja, det er det – men generelt sjelden like fort og hardt som menn. Årsaken er at menn frigir flere søvndyssende hormoner under samleiet, som etterlater kroppen «utslått» når det er over.

Kvinner befinner seg dessuten lenger i den opphissede perioden etter orgasme, og er fortere klar for en ny runde. Men det betyr også at de ikke går rett i dvalemodus slik menn gjør.

Sov naken

En nettstudie fra 2011 viser derimot at menn og kvinner bruker like lang tid på å sovne etter sex. Studien fant også at kvinner i snitt dessuten sovner fortere enn menn, når det ikke har vært sex forut.

Uansett: Når man først ligger der – og tydeligvis skal sove - så bør begge gjøre det naken. Her er 4 gode grunner til å kle av seg alt før man lukker øynene sammen.

Screen9v2

(Kilder: NosleepnessNights, TimesofIndia)



Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!