MORGENTØRST? Du bør revurdere kaffedrikkingen tidlig om morgenen, dersom du vil ha maks effekt.
MORGENTØRST? Du bør revurdere kaffedrikkingen tidlig om morgenen, dersom du vil ha maks effekt. Foto: (Foto: Shutterstock)

Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen

Har du akkurat våknet? Ikke hell i deg koffeindrikken nå.

Publisert

(SIDE2): Dersom du er av de mange av oss som våkner, velter deg ut av sengen og tasser inn på kjøkkenet for å ordne deg en kaffekopp, så bør du overveie vanen din på nytt.

For forskere har funnet ut at dersom de koffeinholdige dråpene konsumeres innen en time etter man har våknet, så får man ikke det fulle utbyttet av kaffe. For i det man våkner, frigis også stresshormonet kortisol.

LES også: Bare en kopp kan få hjertet til å banke med 100 slag i minuttet
OG her: 39 kroner i prisforskjell for en «vanlig kopp kaffe»

Det skriver Asap science, som også har laget en video der de forklarer kaffens egenskaper og når på dagen de gir mest effekt vitenskapelig sett.

Heller man innpå kaffe da, får man ikke like mye utbytte av koffein-kicket. Og kanskje enda verre for de koffeinavhengige – man risikerer å opparbeide en resistens overfor kaffe, slik at man over tid ikke får den samme effekten som tidligere.

AVHENGIG? Må dette til for at du skal våkne om morgenen? Muligens bygger du resistens om du drikker den for tidlig etter at du har våknet.
AVHENGIG? Må dette til for at du skal våkne om morgenen? Muligens bygger du resistens om du drikker den for tidlig etter at du har våknet. Foto: Istockphoto (Thinkstock)

Kroppens døgnrytme har en del å si, og skal man få størst utbytte av kaffen, bør man vente med den første koppen til etter klokken 9 om morgenen. Det vil si – er du av de som står opp mye tidligere eller mye senere enn de fleste, så har ikke det noe å si – stresshormonets nivå er høyest en time etter man våkner; det øker med opptil 50 prosent i den perioden.

LES også: 15 smarte ting du kan bruke kaffegrut til

Ved 12-13-tiden stiger kortisol-nivået igjen, og man bør enten drikke kaffen før eller etter for å oppnå den oppkvikkende effekten.

Senere på dagen er det tidspunktet fra rundt 17.30 til 18.30 man bør styre unna kaffekoppen(e).

Her ser du videoen: