Foto: Colourbox

Derfor får noen kvinner menssmerter

Mens andre slipper unna.

Publisert

(SIDE2): Noen kvinner plages veldig med menssmerter, og må ligge i fosterstilling på sofaen i mange timer, mens andre nesten ikke merker noe.

Urettferdig? Ja. Derfor tillater dette firmaet at kvinnelige ansatte er hjemme når de har mensen, noe som lenge har vært praktisert i flere asiatiske land.

Dess flere prostaglandiner, dess mer smerte

Menssmerter kommer av at livmormuskelen trekker seg sammen i kramper. Blodårene i livmorveggene blir presset sammen når dette skjer og dermed oppstår smerten.

Men hvorfor er det sånn at det bare er noen som opplever denne smerten?

Svaret ligger i noe som heter prostaglandiner, skriver Nyheter24. Prostaglandinene har en hormonlignende effekt, og er ikke til stede i kroppen kontinuerlig, men blir dannet ved bestemte situasjoner og brytes deretter raskt ned.

Når man får mensen frigjøres en stor mengde prostaglandiner. De hjelper livmoren med å utstøte livmorens slimhinne under menstruasjonen.

Forskerne tror at menssmertene kommer av en en overproduksjon av prostaglandiner. Produserer kroppen færre postaglandiner, vil man heller ikke oppleve så store smerter.

Kan være andre årsaker

Ifølge Helsenorge.no kan menssmerter også skyldes andre underliggende årsaker, som for eksempel endometriose, at livmorvev vokser andre steder i magen enn i livmoren, cyster på eggstokkene eller infeksjon.

Sannsynligheten for at smertene skyldes en av disse årsakene øker med alderen.

De fleste kvinner har god hjelp av betennelsesdempende midler sammen med smertestillende under menstruasjon. Du kan også vurdere å begynne med p-piller.

Har du alvorlige menssmerter, bør du undersøkes av en gynekolog.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke sove med tampong