Kjærlighet på pinne: Alt som er søtt er digg når man har mensen, eggløsning eller er PMS.
Kjærlighet på pinne: Alt som er søtt er digg når man har mensen, eggløsning eller er PMS. Foto: Colourbox

Helse

Derfor fyser du på sjokkis og ostepop når du har mensen

Og det så innmari også.

Publisert Oppdatert

Vi jenter er der hver eneste måned. Alt vi vil er å ligge i senga, se på serier og spise sjokolade og ostepop.

Om du skulle være så heldig/uheldig å ha en samboer som stirrer på deg med et misbilligende blikk kan du trøste deg med at du faktisk har en «gyldig» grunn. For dette med cravings i forbindelse med PMS (og for noen også i forbindelse med mensen og eggløsning) er ingen myte.

-Spiser 500 kalorier mer om dagen

- Mange kvinner rapporterer om både økt søtsug og matlyst i forbindelse med de hormonelle endringene som oppstår i løpet av den månedlige syklusen, sier Stine Solli, sykepleier og prosjekleder for seksualundervisning ved Sex og Samfunn, til Side2.

Grunnen til den økte matlysten skyldes hormoner, og derfor øker søtsuget gjerne flere ganger i løpet av den månedlige syklusen.

- Siden den økte matlysten skyldes hormoner, opplever også noen kvinner dette under eggløsning. Dette er veldig individuelt fra kvinne til kvinne, sier Solli.

SEX OG SAMFUNN: Sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli.
SEX OG SAMFUNN: Sykepleier og prosjektleder for seksualundervisning ved Sex og samfunn, Stine Solli. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

En studie publisert i tidskriftet Annals of Endocrinology, gjengitt i Daily Mail fant at kvinner i gjennomsnitt spiser ca. 500 kalorier mer per dag når de var premenstruelle eller hadde eggløsning.

De ekstra kaloriene var stort sett karbohydrater, som for eksempel pasta eller pommes frites.

Det er synkende nivåer av serotonin som er «synderen», og det er derfor man gjerne foretrekker kalorier fremfor andre ting under disse periodene. Karbohydrater øker serotoninnivåene og trigger belønningssystemet i hjernen, og dermed også humøret.

- Jentene jeg snakker med opplever ofte flere symptomer. De blir gjerne litt nedstemte og da trøstespiser de, fordi det trigger nettop belønningssytstemet. Disse cravingsene oppleves ofte under eggløsning, da er de gjerne også ekstra sterke, sier Solli.

- Det blir litt sånn «hva kom først av høna eller egget»-situasjon. Man blir ofte også ekstra sliten, noe som medvirker til at man får lyst på litt sjokkis eller potetgull.

- Økt matlyst under PMS kan oppleves som problematisk

Mens noen tar det ekstra søtsuget og den økte matlysten helt greit, er det mer problematisk for andre.

- Dette gjelder ofte jenter som lever veldig sunt ellers og som er opptatte av kost og ernæring. For disse kan det oppleves som vanskelig å gi etter for suget, fordi de egentlig ikke ønsker å spise slik mat, sier Solli.

- Samtidig så tenker jeg litt at om man har veldig lyst på noe, så kan det være et tegn på at kroppen prøver å fortelle deg noe. Og så sant man har fylt opp med sunnv og næringsrik mat først, ser jeg ingen grunn til at man ikke skal unne seg en liten utskeielse, sier hun.

Her er vi helt enig med henne, men om du likevel vil unngå å skeie ut, kan du prøve disse tipsene:

- Pass på å holde blodsukkeret stabilt ved å spise jevnlig gjennom dagen

- Fyll på med sunn og næringsrik mat først, og se deretter om du fortsatt har like lyst på den sjokoladen eller det potetgullet

- Få en god natts søvn. Ifølge Ideal Fit er stress og lite søvn kominert med PMS en dårlig kombinasjon som gir ytterligere økt sug etter karbohydrater.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!