SORTE HÅR I ANSIKTET: Alle kvinner er forskjellige, og det er også hårveksten deres. Hos de aller, aller fleste er dette genetisk betinget, mens hos andre kan en økende mengde mørk hårvekst skyldes hormonelle endringer i kroppen. For eksempel ved en graviditet.
SORTE HÅR I ANSIKTET: Alle kvinner er forskjellige, og det er også hårveksten deres. Hos de aller, aller fleste er dette genetisk betinget, mens hos andre kan en økende mengde mørk hårvekst skyldes hormonelle endringer i kroppen. For eksempel ved en graviditet. Foto: Colourbox

Helse

Derfor får du sorte hår i ansiktet

Kan skyldes hormonelle endringer, men er som oftest genetisk betinget.

Publisert Oppdatert

Noe som oppleves som helt normalt hos det ene kjønnet, kan være roten til skam og ubehag hos det andre – og mange kvinner legger både mye penger og energi i å skjule ansiktshår. Noen har mye, noe har lite, noen har lyst hår, og noen har mørkt hår.

- Mørk hårvekst i ansiktet hos kvinner er hovedsakelig genetisk betinget. Enkelte kvinner har mer hår, eller mørkere hår, som synes mer enn andre, sier hudlege Michael Zangani til Side2.

Tabu: Kan gjøre kvinner ukomfortable i sosiale situasjoner

For noen vil veksten av mørkt ansiktshår være helt uproblematisk, men en britisk studie fra 2006 viser at uønsket ansiktshår kan oppleves svært vanskelig for mange.

Kvinner som sliter med uønsket ansiktshår bruker, ifølge studien, rundt 104 minutter i uken på enten få bukt med hårveksten eller å tenke over den. 40 prosent rapporterer at de føler seg ukomfortable i sosiale situasjoner, i tillegg ble det funnet nivåer av depresjon og angst hos kvinnene, og det ble klart at dette opplevdes som en psykologisk byrde for mange av dem.

Tidligere har Side2 snakket med Veronica Follegg som i mange år brukte tre kvarter hver morgen på barbere seg. Enda mer tid har gått med til å skjule overfor andre at hun har hårvekst i ansiktet – et tabu som svært få er villige til å la andre få et innblikk i, men som stadig flere kvinner sliter med.

Mørk hårvekst i ansiktet kan skyldes underliggende sykdom

Selv om grunnen til mørk hårvekst i ansiktet som oftest skyldes helt naturlige, genetiske egenskaper, kan det også ligge sykdom til grunn.

- Den økte hårveksten kan være et ledd i en hormonforstyrrelse. Da tenker jeg hovedsakelig på polyctisk ovariesyndrom (en tilstand som gir cyster i eggstokkene), og økt produksjon av hormonet testosteron, sier Zangani, som også har en hudlegeblogg.

PLUTSELIG OPPSTÅTT MØRK HÅRVEKST kan skyldes hormonelle endringer i kroppen, sier hudlege Michael Zangani.
PLUTSELIG OPPSTÅTT MØRK HÅRVEKST kan skyldes hormonelle endringer i kroppen, sier hudlege Michael Zangani. Foto: Ida Larsen (Side2)

Om du aldri har hatt mørk hårvekst tidligere, og det plutselig dukker opp, kan det altså skyldes hormonelle endringer i kroppen. Dette kan for eksempel skje når man starter med P-piller, når man blir gravid, eller ved å bli eldre.

Det kan også skyldes forskjellige sykdommer som gjør noe med hormonbalansen, for eksempel nevnte polycystisk ovariesyndrom eller Cunshings-syndrom. Dette er en sykdom som gir et forhøyet nivå av kortisol, og noen ganger gir det også økt produksjon av det mannlige kjønnshormonet androgener. Denne sykdommen kan trigges av for høye nivåer av stresshormonet kortisol, ifølge The Mirror.

Om du ønsker å få bukt med mørk hårvekst i ansiktet, finnes det mange alternativer. De siste årene har vi blant annet sett at det har vært en økende trend med barbering av ansiktet hos kvinner. Dette har blitt hevdet å ha en foryngende effekt, og skjønnhetsikoner som Marilyn Monroe og Elizabeth Taylor skal ha gjort det.

Ansiktsbarbering kan gi hudirritasjoner

- Barbering er en påkjenning for huden om det gjøres ofte, men det kan likevel være et godt alternativ for dem som får for eksempel får kraftige kviseutbrudd, eller andre reaksjoner, etter hårfjerning med pinsett eller voks, sier hudterapeut, Real PR-grunder og skjønnhetsblogger Anne Kathrine Hansen.

Vit også at om du barberer håret i ansiktet, så kan det fremstå som tykkere når det vokser ut igjen. Dette fordi man kutter håret hvor det er på sitt tykkeste, og det er derfor man gjerne hører at det «gror ut tykkere». Det gjør det egentlig ikke, men det fremstår slik. I tillegg kan håret vokse ut i unaturlige retninger. Det vil derfor være bedre å vokse dem.

Et annet problem ved barbering er at man kan ende opp med betennelse i hårsekkene og ingrodde hår, forteller Zangani,

- Derfor er det viktig at du, om du nå ønsker å bruke en barberhøvel for å fjerne hårene, eksfolierer med glykolsyre eller salisylsyre både før og etter slike behandlinger, sier han.

For de sorte hårene som stadig kommer tilbake, anbefaler han laserbehandling – for de som har økonomisk mulighet til det.

- Det finnes forskjellige typer lasere som man kan bruke. Men du bør likevel huske på at man heller ikke her får en permanent effekt, men en reduksjon. Det trengs ofte også flere behandlinger, sier han.

- Det finnes flere lasertyper så sørg for at klinikken du går til har lang erfaring og resultater å vise til. Merk at laser kun tar mørke hår, og har ingen effekt på lyse hår, sier Hansen.

Disse alternativene har du, om du ønsker å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet, ifølge Anne Kathrine Hansen:

PERMANENT HÅRFJERNING:

1. Laser: Det finnes flere lasertyper så sørg for at klinikken du går til har lang erfaring og resultater å vise til. Merk at laser kun tar mørke hår, og har ingen effekt på lyse hår.

PERMANENT HÅRFJERNING: Her kan man velge enten laser eller elektrolyse. Hudterapeut Anne Kathrine Hansen oppfordrer til å gå til klinikker som har lang erfaring med dette, og som har gode resultater å vise til.
PERMANENT HÅRFJERNING: Her kan man velge enten laser eller elektrolyse. Hudterapeut Anne Kathrine Hansen oppfordrer til å gå til klinikker som har lang erfaring med dette, og som har gode resultater å vise til. Foto: Skincarebyanki.no

2. Elektrolyse: Denne metoden har eksistert i en årrekke, og her fjernes et og et hårstrå grundig ved hjelp av strøm. Det bør ikke være noe problem å finne en hudterapeut som er god på dette, men erfaring er selvfølgelig viktig her også.

MIDLERTIDIG HÅRFJERNING:

Voksing, pinsett eller barbering: Barbering er en påkjenning for huden om det gjøres ofte, men det kan likevel være et godt alternativ for dem som får for eksempel får kraftige kviseutbrudd, eller andre reaksjoner, etter hårfjerning med pinsett eller voks.

Prinsippet med pinsett og voks skal være det samme; du napper ut hele håret, fremfor å kutte det av ved hudoverflaten. Det tar dermed lengre tid før et nytt hårstrå er på plass, og du slipper også det butte og stive håret som barberingen fører til. På sikt vil det komme mindre og mindre hår i området du napper og vokser. Generelt sier man at det tar rundt fire uker for et hår å være på plass igjen, etter å ha blitt fjernet med roten. Det finnes nå flere typer voks som egner seg spesielt til det sensitive området i ansiktet, og som ikke vil være like irriterende som ordinær voks.

Threading: Hårfjerning med tråd, også kalt threading, er en gammel metode som fortsatt brukes i mange land.

Ved hjelp av denne metoden fjerner man hår og dunhår på hele eller deler av ansiktet. Noen klinikker tilbyr bedøvende salve før behandling i større områder.

Epilator: Å bruke epilator i ansiktet er jeg personlig litt skeptisk til. Den skal fjerne håret som napping og voks, men den har en tendens til å kutte hår i stedet og i så tilfelle synes jeg ikke resultatet veier opp for irritasjonen den kan gi i huden. Til kropp er dette derimot godt egent.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!