NÆRHET: Ekspertene råder til å være nær hverandre etter sex. Dette skiller ut kjærlighetshormonet oxytocin.
NÆRHET: Ekspertene råder til å være nær hverandre etter sex. Dette skiller ut kjærlighetshormonet oxytocin. Foto: Martin Novak/Getty Images

Seksuell helse

Fem ting du bør gjøre etter sex

Her er punktene ekspertene vil at du skal ha i bakhodet.

Publisert Oppdatert

Du er mest sannsynlig klar over alt du bør gjøre før du har sex - som å sette stemningen og sørge for at det foregår på de rette premissene, men hva vet du om hva du bør gjøre etter at du har hatt sex?

Ved å gjøre noen konkrete ting etter at dere har gjort dere ferdig, kan du både sørge for din (og partneren din) sin helse og velvære, og dermed få et bedre sexliv.

Sjekk ut ekspertrådene under:

1. Gå på do

Du har sikkert hørt det før, men vet du hvorfor man anbefales å tømme blæra etter at man har hatt sex? Det er rett og slett fordi du da «skyller ut av urinrøret», og gjør at mulige bakterier som har funnet veien inn i løpet av sexakten ikke kryper opp i urinblæren og lager urinveisinfeksjon. Som oftes kommer urinveisinfeksjon av at bakterier fra tarmen har funnet veien opp i blæren. Urinveisinfeksjon er IKKE digg og ikke sexy, så best å komme seg av gårde på toalettet, damer! Kvinner er også mer utsatte for urinveisinfeksjon adf

Les også: Går du på do før du har sex? Da risikerer du å gjøre deg selv veldig, veldig vondt

2. Gå naken (eller med bomullsundertøy)

Nylonundertøy og tettsittende nattøy kan «kapsle inn» fuktighet og gjøre det lettere for bakterier å gro, skriver Women's Health Mag. Så hvorfor ikke gi blaffen i trusa og sove naken i stedet?

Sunny Rodgers, sertifisert sexcoach og ambassadør for American Sexual Health Association, sier til Huffington Post at bomull er det beste stoffet å bruke etter sex.

- Det er et naturlig fiber og motvirker allergi, absorberende og vil ikke irritere de mer sensitive områdene dine - som er utsatt for økt sensitivitet og fuktighet etter sex.

3. Være nær partneren din

Når du har sex med noen, produserer kroppen hormonet oxytocin - bedre kjent som «kjærlighetshormonet».

- Dette hormonet skaper en følelse av nærhet, sier Chamin Ajjan, psykoterapeut og sexterapeut, til Huffington Post.

- Å snakke med partneren din etter sex er en flott måte å skape kontakt og gjøre dere enda mer intime. Dere kan snakke om håp, drømmer, hva dere har lyst til å gjøre sammen og hva som er viktig for deg.

4. Kjenne etter om du har smerter eller opplever unormale blødninger

- Ikke ignorer unormale blødninger eller utflod etter sex - det kan være et tegn på en infeksjon eller et tegn på skader i reproduksjonsorganene dine, sier Sheeva Talebian, lege og ekspert på reproduksjon, til Byrdie.

I likhet med dette kan smerter være et resultat av en infeksjon, irritasjon fra glidemiddelet på et kondom eller en mer alvorlig gynekologisk tilstand. Hun råder til å ta kontakt med lege hvis du opplever noen av disse symptomene.

5. Drikke vann

Ta enten med deg en flaske vann fra kjøleskapet før du har sex eller stikk på kjøkkenet og drikk rett etter på.

- Å drikke minst et glass vann etter sex kan hjelpe deg å holde deg hydrert og holde energinivået oppe, siden seksuell stimulering definitivt kan tappe deg for krefter, sier Sunny Rodgers til Huffungton Post.

Se Sex og samfunn avkrefte en av de mest vanlige mytene om kjønnssykdommer under:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!