HAR DU PRØVD NOEN AV DISSE? Løk mot hoste, pepperkorn mot omgangssyke og tannkrem mot søtsug.
HAR DU PRØVD NOEN AV DISSE? Løk mot hoste, pepperkorn mot omgangssyke og tannkrem mot søtsug. Foto: (Foto: Colourbox)

De rareste (og beste) kjerringrådene

«Magisk» løk, pepperkorn mot omgangssyke og tannkrem mot søtsug...

Publisert

(SIDE2): Hvem elsker vel ikke kjerringråd som fungerer? Blogger Christina Sandnes, som skriver bloggen «Kona til» opplevde stort engasjement da hun blogget om løk, av alle ting.

Hun delte en gul løk i to og satte skålen inn på soverommet til sin tre år gamle sønn, som hadde kraftig forkjølelse og hostet natten gjennom.

«Gjett hva som skjedde? Jeg regner med at min kjære mann aldri in a million trillion years kommer til å innrømme det.. Men hosten stilnet. Den ble ikke bedre, den forsvant fullstendig. Så stille ble det at jeg måtte inn og sjekke om alt stod bra til. Gutten min var tett i nesa, men hosten var vekk».

En gul løk delt i to på soverommet gjorde underverker mot hosten.
En gul løk delt i to på soverommet gjorde underverker mot hosten. Foto: (Foto: Konatil.blogg.no)

Mannen hennes, Peter Kihlman, bedre kjent som Pappahjerte for de fleste, ble så sjokkert over virkningen at han så seg nødt til å prøve ut teorien om den magiske løken på egen hånd.

«Det hjelper ikke meg om 1000 mennesker sier at det står en rosa elefant bak husveggen, hvis jeg ikke har sett den selv» skriver han.

Og dermed testet han ut kjerringrådet han også.

Svovelforbindelser som er anti-asmatiske

Ifølge Bioforsk, som nå har byttet navn til Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi) er det flere ulike stoffer i løken som kan ha helseeffekter og på deres sider kan vi lese at svovelforbindelsene i løk er de som gir løken sin karakteristiske lukt og smak, og får tårene til å trille.

Dessuten har disse anti-asmatisk virkning, virker betennelseshemmende og har bakteriehemmende virkning. Dert andre stoffet er flavonoider, som blant annet reduserer blodpropp og hjerteinfarkt og har krefthemmende virkning. Det tredje stoffet er fruktaner som blant annet forebygger kreft og bidrar til god tarmhelse.

  - Grunnen til at løk kan fungere på noen, er de flyktige svovelholdige stoffene som løken avgir når man kutter i den, sier forsker Ingunn Vaagen ved Nibio til Side2.

Hun forteller at det ikke fins tvil om at løk er sunt og at det er vitenskapelige beviser for at løk virker positivt for de som har astma.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Kommentarene på blogginnlegget  til Christina var  mange og det viser seg at flere har prøvd løk-trikset med hell.

En lege skriver til og med dette:

«Hvis det virker så virker det. Og er det ikke farlig så er det jo fantastisk. Hvem bryr seg om vitenskap da? Ikke jeg i alle fall og jeg er til og med lege :) Det sier jeg til pasientene mine også, som stirrer i gulvet og venter på kjeft fordi de har funnet et eller annet som de synes virker og som ikke står i "den store kloke faglige medisinboka" Hvis det ikke er farlig og det virker, så kjør på!!»

Andre kommer med egne kjerringråd og enda flere bruksområder for løken:

«Visste du at hvis du får vepsestikk så del en løk i to og legg på stikket?
Løken trekker ut all gift og brodden hvis den er med!»

HAR DU KJERRINGRÅD DU SVERGER TIL?

 Del gjerne dine tips i kommentarfeltet!

Vi i Side2-redaksjonen har også våre triks vi syns fungerer og her får du noen av dem:

7 pepperkorn mot omgangssyke

 - Etter fire runder med omgangssyke for to år siden var jeg villig til å prøve ALT for å slippe å ligge over doskåla på nytt. Jeg plukket opp et tips om at pepperkorn visstnok skulle virke «forebyggende» og fikk høre at flere som hadde svelget hele pepperkorn så fort smitten var i hus, ikke selv ble syke.  Syns jo det hørtes litt søkt ut, men tenkte at dette harmløse tipset var verdt et forsøk og da omgangssyken rammet oss på nytt var jeg beredt. Jeg svelget unna 7 pepperkorn i tre dager og på mirakuløst vis ble jeg ikke dårlig denne gangen, selv om begge barna var syke. Kan selvsagt ha vært helt tilfeldig og at jeg  passet bedre på håndvask eller hadde så stor tro på at det fungerte at kroppen hadde hjernevasket seg selv... Men så fort jeg hører om at det nå går omgangssyke i barnehagen, eller at noen vi har vært sammen med har fått det, så løper jeg hjem til mine pepperkorn. Og siden jeg begynte å ta mine pepperkorn har jeg faktisk ikke hatt omgangssyke.

Prøv hele pepperkorn for å slippe omgangssyken.
Prøv hele pepperkorn for å slippe omgangssyken. Foto: (Foto: Colourbox)

Tannkrem mot søtsug

  - Jeg vet ikke om dette kvalifiserer til et «kjerringråd» akkurat, men jeg pleier å pusse tennene når jeg får søtsug. Jeg får mindre lyst på søtt når jeg har frisk tannkremsmak i munnen!

Lyst på godis? Puss tennene istedenfor.
Lyst på godis? Puss tennene istedenfor. Foto: (Foto: Colourbox)

Hvitløk i ørene

 - Flere jeg kjenner sverger til hvitløksbåter i ørene ved ørebetennelse og det er jo et ganske morsomt syn, når man tenker over det. Men hvitløk er uansett fast ingrediens her i huset når forkjølelsen setter inn, først og fremst i maten.

Usikker på om hvitløk egentlig hjelper å ha i ørene, men hvitløk er uansett sunt og ikke minst godt.
Usikker på om hvitløk egentlig hjelper å ha i ørene, men hvitløk er uansett sunt og ikke minst godt. Foto: (Foto: Colourbox)

Matolje i ørene

 - Dette tipset er det kanskje mange som vet om. Jeg har i hvert fall fått det av legen min så er ganske sikker på at det er et helt ufarlig og godt råd. Har du for eksempel brukt q-tips i ørene eller har du av en eller annen grunn har fått dott i øret av for mye ørevoks, så ta bittelitt matolje i ørene noen dager og vips så løser voksen seg opp og kommer ut.

Litt matolje i ørene kan løse opp en vokspropp.
Litt matolje i ørene kan løse opp en vokspropp. Foto: (Foto: Colourbox)

Bad føttene i grønnsåpe

 - Dersom du sliter med neglrotbetennelse så kan den helt vanlige grønnsåpen du kjøper i butikken hjelpe syns jeg. Har prøvd det både på barna og meg selv og det fungerer hver gang. Ha i to spiseskjeer med grønnsåpe i lunkent vann i en bolle. Plasser føttene oppi og sitt der i 20 minutter. Tørk føttene godt etterpå. Gjør det samme i tre-fire dager.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!