Jodi Jaecks (t.v.) og Emily Jensen har begge gitt avkall på rekonstruksjon, og velger å leve livet uten proteser.
Jodi Jaecks (t.v.) og Emily Jensen har begge gitt avkall på rekonstruksjon, og velger å leve livet uten proteser. Foto: Candace Doyal

De overvant brystkreften. Nå poserer de toppløse

Undertøyskjede bruker tre kreftoverlevende i ny kampanje.

Publisert

Emily Jensen, Jodi Jaecks og Melanie 'Melly' Testa har alle hatt brystkreft, fjernet begge brystene og takket nei til rekonstruksjon. I den nye annonsekampanjen til undertøyskjeden Play Out poserer de toppløse sammen med den androgyne modellen Rain Dove.

- Dette handler ikke om bevissthet rundt brystkreft. Dette handler om kjønn, undertøy, feminitet, helsetjenester, alder, helse og brystkreft i LHBT-samfunnet, skriver Abby Sugar på bloggen til Play Out. Det melder Daily Mail.

Utfordrer kjønnsnormer

Det er Sylvie Lardeux og Abby selv som står bak undertøyskjeden. I forkant av kampanjen, som både utforder kjønnsnormer og utforsker hva det betyr å være feminin, inngikk duoen et samarbeid med støttegruppen som Emily har startet. FlatTopper Pride er et fellesskap for LHBT-medlemmer som har overlevd brystkreft og gitt avkall på rekonstruksjon.

I den nye kampanjen til undertøyskjeden Play Out blir Emily (t.v.) og Jodi fotografert i naturlige settinger.
I den nye kampanjen til undertøyskjeden Play Out blir Emily (t.v.) og Jodi fotografert i naturlige settinger. Foto: Candace Doyal

Hverdagslige og ærlige omgivelser

I bildeserien, som fotografen Candace Doyal har tatt, gjør Emily og Jodi hverdagslige ting som å klemme, holde hender og pusse tennene sammen - kun iført fargerike boksertruser fra undertøyskjeden.

Jodi (t.v.) og Emily bryter kjønnsstereotypier ved å stille opp toppløs i bildeserien.
Jodi (t.v.) og Emily bryter kjønnsstereotypier ved å stille opp toppløs i bildeserien. Foto: Candace Doyal
Statistikker viser at 58 prosent takker nei til rekonstruksjon. Abby tror kvinner likevel føler at dette er normen.
Statistikker viser at 58 prosent takker nei til rekonstruksjon. Abby tror kvinner likevel føler at dette er normen. Foto: Candace Doyal

- Utfordrer samfunnets forventninger

Statistikker viser at 58 prosent av de som gjennomfører mastektiomi, kirurgisk fjerning av et bryst, ikke ønsker å få rekonstruksjon. Abby påpeker at det likevel er en del kvinner som er av den oppfatning at rekonstruksjon faktisk er normen. 

På bloggen skriver hun at det finnes en rekke bilder av kvinner som har overlevd kreften, rekonstruksjoner av bryst og arr fra operasjonen. Abby etterlyser likevel samtalen rundt kjønn og det samfunnspresset brystkreftrammede kvinner opplever.

Melanie 'Melly' Testa ser på seg selv og kroppen sin med stolthet i blikket.
Melanie 'Melly' Testa ser på seg selv og kroppen sin med stolthet i blikket. Foto: Nomi Ellenson

- I stedet for bare å se på bilder og si "hvor modig hun er som overlevde denne sykdommen", ber vi folk se på bilder og si "hvor hun er som utfordrer samfunnets foventninger" - og vinner, skriver Abby.

Den androgyne modellen Rain Dove (t.v) og Nomi poserer foran kameraet.
Den androgyne modellen Rain Dove (t.v) og Nomi poserer foran kameraet. Foto: Nomi Ellenson

Inkluderer alle kjønn

Play Out, som har vært en realitet siden 2011, ønsker å lage produkter som er attraktivt for alle kjønn.

- I stedet for å være opptatt av hva slags farger og stiler som passer til hvilket kjønn, ønsket vi å lage et morsom, sexy og behagelig produkt som inkluderer alle, sa Abby om kampanjen til The Gloss.

Kortfilmen under, regissert av Thorstein Roth, inneholder blant annet et klipp som viser at Rain kysser en annen modell. Her utfordrer de seeren selv til å avgjøre hvilke kjønn det er som kysser.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!