Ifølge danske forskere har ikke et høyt daglig inntak av lettbrus de negative bivirkningene som tidligere trodd. 
Ifølge danske forskere har ikke et høyt daglig inntak av lettbrus de negative bivirkningene som tidligere trodd.  Foto: (Colourbox)

Danske forskere: Lightbrus gir deg hverken diabetes eller fedme

Forskerne ved Københavns universitet håper å avlive mytene rundt effekten av lettbrus med ny studie.

Publisert

Du har sikkert hørt påstandene om at lightbrus gir deg sukkersyke, gjør deg tjukk og er helseskadelig. 

En ny studie fra Københavns universitet konkluderer imidlertid med at lettbrus hverken gir diabetes, fedme eller kreft, skriver den danske avisen Politiken

Faktisk sier forskerne at drikkevarer med kunstige søtningsstoffer derimot kan ha en positiv effekt når det gjelder å oppnå en sunn vekt og kropp. 

Det er forskere ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet som har utført studien, i samarbeid med Århus Universitet. 

Les også: Derfor smaker Coca-Cola Light og Coca-Cola Zero ulikt

Undersøkte høyt daglig inntak blant overvektige

I studioen har forskerne undersøkt virkningene av et høyt daglig inntak av lettbrus (en liter Coca-Cola Light) og sammenlignet det med inntak av henholdsvis en liter vann, en liter melk og en liter brus med sukker hos 60 overvektige personer gjennom en periode på seks måneder. 

«Resultatene våre tyder på at insulinfølsomheten ikke påvirkes av å drikke brus med kunstige søtningsmidler sammenlignet med å drikke vann, melk eller brus med sukker. Samtidig var det heller ingen endring av vekt. Men brus med sukker økte både fett og kolesterol, noe som vann, melk og lettbrus ikke gjorde.» skriver Sara Engel, som er medforfatter i studien til nettsiden til Københavns Universitet

Les også: Mange lar seg lure om lettbrus

- Essensielt å avlive myter

Det er ikke første gang forskere undersøker effektene lettbrus har på kroppen. Gjennom årene har forskningsresultater antydet at lettbrus kan forårsake en rekke sykdommer og plager, som fedme, demens, fettlever, kreft, for å nevne noe. 

Nå håper forskerne å sette en stopper for ryktene. 

- I en tid hvor en stor del av verdens befolkning blir fetere, og hvor antallet personer med diabetes type 2 stiger voldsomt, er det essensielt at vi kjenner effekten av, og avliver mytene, rundt de spesifikke typene av drikkevarer, sier Anne Raben, en av forskerne bak studien og professor på Institut for Idræt og Ernæring, til Politiken. 

Samtidig understreker forskerne at det er behov også for mer forskning på feltet. 

Les også: Flaskevannet Smartwater kommer til Norge

Og denne: Forskere hevder forholdet kan ta slutt hvis én liker Coca-Cola og den andre Pepsi

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!