Studien viser redusert nivå av testosteron hos guttefostre.
Studien viser redusert nivå av testosteron hos guttefostre. Foto: Illustrasjonsfoto: Yen Teoh (Getty Images/Hemera)

Bruk av paracetamol kan skade guttefostre

Fører til redusert testosteron-nivå.

Publisert

Paracetamol har tidligere vært ansett som trygt å bruke under en graviditet. I en studie som Folkehelseinstituttet bidro til i 2013 viste at  barn som hadde blitt eksponert for paracetamol i mer enn 28 dager av svangerskapet hadde dårligere grovmotorikk, dårligere evne til kommunikasjon og mer atferdsproblemer sammenlignet med ueksponerte søsken.

Les også: Halvparten av oss tar smertestillende hver uke

Nå viser en ny studie fra Universitetet i Edinburgh at bruk av paracetamol en uke eller lengre kan skade guttefostres utvikling betraktelig. Studien ble offentliggjort av Science Traslational Medicine.

Studien vekker oppsikt i en rekke internasjonale medier.

Studie på mus

Studien, som ble utført på mus, vise at utviklingen av testosteron hos guttefostre kan bli kraftig nedsatt når den gravide tar paracetamol i en uke eller lengre.

Musene fikk transplantert testikkelvev fra mennesker. Deretter fikk musene en daglig dose paracetamol en enkelt dag eller hver dag i en uke.

Les også: Paracetamol hjelper ikke mot ryggplager

Kan føre til kreft

Musene som fikk smertestillende én dag viste ingen endringer i testosteron-nivået. Musene som fikk paracetamol i en uke fikk en nedgang i opp mot 45 prosent i testosteron-nivået i det menneskelige vevet. 

Videre studier er nødvendig for å finne ut hvor mye paracetamol over hvor lang tid som ikke fører til en reduksjon i hormonnivået. 

Les også: - Paracetamol har mer alvorlige bivirkninger

Et lavt innhold av testosteron har vært mistenkt å være årsaken til lidelser senere i livet, for eksempel testikkelkreft og sterilitet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!