KAFFE: Visste du kaffe ikke bare er dårlig for tennene? Det er stoffer i kaffe som motvirker visse bakterier i å feste seg til tennene dine.
KAFFE: Visste du kaffe ikke bare er dårlig for tennene? Det er stoffer i kaffe som motvirker visse bakterier i å feste seg til tennene dine. Foto: Anna Omelchenko (Colourbox/Illustrasjonfoto)

Bare en kopp kan få hjertet til å banke med 100 slag i minuttet

Les hvordan kaffe påvirker kroppen din.

Publisert

(SIDE2): Ikke en uke uten en ny studie om effekten av kaffe! Og fordi vi elsker kaffe er vi selvsagt glad for å høre om de gode effektene kaffe har på helsa. Kaffe blir linket til redusert risiko for hjerteinfarkt, og det kan blant annet beskytte mot demens og  type 2 diabetes.

LES OGSÅ: Ny forskning: Kaffe renser blodårene dine

Men det er også slik at kaffe kan gi besvær for noen, og særlig ved for stort inntak. For det er for eksempel en sammenheng mellom sentralstimulerende midler som kaffe og tobakk og forekomsten av hjertebank.

Både angst, halsbrann og hjertebank kan forårsakes av kaffe og alle effektene, både de dårlige og gode, kommer for det meste fra koffeinen som naturlig fins i kaffebønnene.

LES OGSÅ: Kaffe kan beskytte mot DNA-skade

Kaffe inneholder også en rekke antioksidanter, og for nordmenn er faktisk kaffe den største kilden til antioksidanter.

LES OGSÅ: Derfor får du hodepine uten kaffe

KOFFEINFORGIFTNING

Koffein stimulerer sentralnervesystemet, som igjen påvirker mange funksjoner i kroppen. Man får økt puls, kan få problemer med å sovne om kvelden og urinproduksjonen øker. Koffein øker også produksjonen av magesaft.

Høye doser kan gi koffeinforgiftning. Tidlige symptomer på akutt forgiftning kan oppstå allerede ved 500 - 600 mg koffein per dag, tilsvarende 5 - 6 kopper kaffe. Symptomene er hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls, ujevn hjerterytme og nedsatt blodtrykk. Koffein øker nyrenes utskillelse av salter og vann.

Dødelig dose koffein er cirka 8 - 10 gram per dag, som tilsvarer cirka 60 - 100 kopper kaffe.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Du kan få toleranseutvikling

Ifølge Norkostundersøkelsen drikker nordmenn mellom 18 og 79 år i snitt 4,5 dl kaffe og 2 dl te daglig. Dette tilsvarer cirka 500 mg koffein daglig i gjennomsnitt.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan vi få fysisk toleranseutvikling for koffein dersom vi inntar det daglig. Det betyr at kroppen venner seg til koffein, og vi må drikke mer kaffe for å få samme oppkvikkende virkning som første dag vi drakk kaffe. Toleranseutvikling fører også til fysiske abstinenssymptomer dersom vi brått slutter med kaffe og annet koffeininntak. Et typisk abstinenssymptom er hodepine.

Ifølge eksperter er opp til tre kopper kaffe nok for å få de gode effektene

Den britiske avisen Daily Mail peker på noen av de gode og mindre gode effektene du kan få av kaffe. Vi har plukket ut noen av dem.

LES OGSÅ: Her er Insta-kontoen med kun bilder av menn som drikker kaffe

Koffein finnes naturlig i kaffebønnene.
Koffein finnes naturlig i kaffebønnene. Foto: (Foto: Colourbox)

HJERTE

Bare en kopp kan øke hjerteslagene til 100 slag i minuttet, og normalt har du mellom 60-80. Det kan ta opptil en time før kroppen har normal hjerterytme igjen.

 - Blodtrykket kan også øke fordi arteriene kan trekke seg sammen, forklarer kardiolog Graham Jackson ved Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

For en frisk person , vil ikke dette gi besvær, det kan til og med gi deg en energiboost. Et moderat konsum kan også redusere risiko for hjerteinfarkt.

For de med hjertefeil der hjertet ikke pumper blod like effektivt som hos andre kan kaffe belaste hjertet på en uheldig måte og kardiolog Graham Jackson mener det er best å kutte kaffe helt.

Menesker med hjertesykdom burde også unngå kaffe fordi det inneholder høye verdier av kalium, som kan gi farlige forandringer i hjerterytmen.

TARM

Den første koppen kan lett trigge et dobesøk. Det er fordi koffein stimulerer og øker kontraksjoner i tarmen og derfor dytter ut avfall fortere enn normalt

Dette betyr også at næringsstoffene ikke blir tatt opp i like stor grad, og kan væreskadelig hvis du ikke spiser et sunt og balansert kosthold. Koffein kan også gjøre opptak av jern dårligere så ike drikk kaffe sammen med jernholdig mat som for eksempel rødt kjøtt.

Kaffe har i motsetning til hva mange tror ikke en god effekt på forstoppelse. I det lange løp kan kafe faktisk gjøre forstoppelsen verre, fordi koffein kan gjøre deg dehydrert.

Kaffe stimulerer produksjon av magesaft, så det beste er å drikke kaffe sammen med mat.

 - Dersom du drikker kaffe alene, kan magesaftene irritere innsiden av magen og tarmen, noe som kan gi smerte og oppblåsthet, sier Iain Jourdan, kirurg ved Royal Surrey County Hospital, Guildford.

 - Det beste er å drikke kafe sammen med mat, sier han.

SKJELETT/BEIN

For mye kaffe kan øke risikoen for osteoporose. Beinskjørhet eller osteoporose innebærer at beinmassen er redusert til et nivå under en definert grenseverdi.

Koffein gjør nemlig de cellene som er involvert i å gi oss mer beinmasse mindre efektive og kan til og med drepe disse, ifølge en studie publisert i Journal of Orthopaedic Surgery and Research i 2006.

Store mengder (mer enn 1 liter per dag) kaffe eller te gir økt utskillelse av kalsium fra knoklene i skjelettet. 

Koffein påvirker også opptaket av kalsium fra magen og akselerere utskillelse av kalsium, som potensielt kan gi beinskjørhet, sier  Julia Thomson, spesialsykepleier ved  National Osteoporosis Society. Hun råder folk til å ikke drikke mer enn tre kopper daglig, og tilsette melk.

TENNER

Du skal drikke mye kaffe for at det går utover tennene. Minst fem-seks kopper daglig ifølge tannleger. Og en overraskelse for mange er kanskje at te er verre enn kaffe.

 - Taninene i te er mye sterkere enn koffein, sier tannlege  Dr Druian ved London Tooth Whitening Centre.

 - Han mener du må drikke mer enn fem kopper kaffe før det gir utslag som misfarge og flekker på tennene. Og han forteller også at disse flekkene kun er overfladiske og bare farger selve overflaten og ikke trenger gjennom emaljen.
Druian forteller også at kaffe både med og uten koffein inneholder et stoff som efektivt stopper enkelte bakterier i å feste seg på tennene. Dette er det samme stoffet som gir kaffe den søte og jordaktige smaken.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!