SANDWICH: Avokadoen er populær på både rundstykker og i salater, men nå kan det se ut som vi blir nødt til å begrense forbruket. Foto: Colourbox
SANDWICH: Avokadoen er populær på både rundstykker og i salater, men nå kan det se ut som vi blir nødt til å begrense forbruket. Foto: Colourbox Foto: Ivan Danik

Avokadoen er snart utrydningstruet

Det økende forbruket er i ferd med å få fatale konsekvenser.

Publisert

(SIDE2): Man kan på mange måter si at avocadoen er fruktens Kim Kardashian. Ingen ville ta i den til å begynne med, men noen år senere blir den brukt i så godt som alle matretter, og elsket av restauranter og kafeer verden over.

Den lokale bakeren har alltid avokado på rundtstykkene sine, flere bruker avokado i juice og smoothies. De blir knipset bilder av til Instagram, og forbruket av frukten blir stadig større.

Nå kan det imidlertid se ut som om eventyret er i ferd med å få en brå slutt for avokadoen, melder The Independent.

Vannmangel

VANN: Det å dyrke avocado krever store mengder vann. Foto: Colourbox
VANN: Det å dyrke avocado krever store mengder vann. Foto: Colourbox

Den amerikanske staten California produserer så mye som en halv milliard kilo avokado hvert eneste år, og i den produksjonen går det omtrent 318 liter med vann for hver halve kilo avokado.

Det blir en utfordring når hele 98% av California er blitt klassifisert som inntørket. De mangler vann, og fjellområdene rundt Los Angeles minner nå mest om en ørken.

Det betyr ikke bare at vann forsvinner fra de offentlige fasilitetene, men også at det koster mer for bøndene å bruke det i dyrkingen av avokado. 

I mellomtiden har avokadodyrkingen i Chile åttedoblet seg i løpet av de siste 25 årene, og prosessen tømmer landsbybrønnene. De begynner å gå tom for grunnvann.

Blod-avokado

I Mexico er det imidlertid ikke vannmangel som er det største problemet, men hvordan avokadomarkene i Michoacan blir drevet. Industrien er hovedsaklig kontrollert av Caballeros Templarios kartellet.

Mord og utpressing er blitt så vanlig i Mexicos avokado-produksjon at flere referer til avocadoene fra området som blod-avokado. 

Død og fordervelse er kanskje ikke det du vil tenke på mens du hiver i deg den grønne salaten til lunsj, men nå kan det altså se ut som om du ikke kan spise avokado med like god samvittighet lenger.

Det er ingen tvil om at avokadoen vil fortsette å øke i pris, og vår økende interesse for frukten er i ferd med å gjøre den utrydningstruet.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!