OVERSIKT: Det finnes mange apper der ute du kan bruke for å logge menstruasjonssyklusen din.
OVERSIKT: Det finnes mange apper der ute du kan bruke for å logge menstruasjonssyklusen din. Foto: Westend61 / Getty Images

Helse

Seks smarte (og gratis apper) du kan bruke for å logge mensen

En kalender på telefonen kan være enklere å bruke for å få oversikt enn å skrive ned på vanlig måte, sier Sex og samfunn.

Publisert Oppdatert

Har du styring på hvilken dag du mest sannsynlig får mensen neste gang? Hvor lenge mensen din vanligvis varer? Eller, enda vanskeligere å vite sikkert, når du har eggløsning?

De av oss som har full kontroll på livet og i tillegg er velsignet med en syklus som går som en klokke, har kanskje det. Men så var det resten av oss, da. Som ikke alltid ser sine egne kroppslige mønstre og sliter med å holde styring på hvor lenge det er siden sist og hvor lenge det egentlig varer.

De siste årene har det dukket opp både et utall apper og funksjoner hos diverse tekniske duppeditter som gjør det mulig for deg å logge din egen mens, og med dét gi en bedre oversikt over hva som egentlig skjer i kvinnekroppen hver måned.

Appen har en rekke likhetstrekk, men skiller seg fra hverandre med enkelte funksjoner, design og muligheter for logging av ulike symptomer i løpet av syklusen.

Appene er ikke alltid hundre prosent korrekte og bør derfor ikke brukes som en form for prevensjon (om noen skulle få fikse ideer). Kroppen er tross alt ingen maskin, og er ikke alltid på dagen pålitelig. Derfor er det best å bruke appene som en indikasjon i stedet.

I Side2-redaksjonen har vi listet opp noen av våre favorittapper på akkurat dette området, som kanskje gjør det bittelitt enklere å være kvinne! Et godt tips kan også være å sjekke ut både App Store og Google Play for å finne enda apper å velge og vrake mellom.

Flo

Slik ser mens-appen Flo ut.
Slik ser mens-appen Flo ut. Foto: App Store

Flo er en menskalender som gir deg en enkel og rask oversikt over når du kan forvente deg mensen neste gang ved hjelp av en klassisk kalenderoppbygging. Tenk deg nesten som den vanlige mail-/telefon-kalenderen din, bare med røde dager for når du er «opptatt» med mensen.

Hvis du går på p-piller eller annen prevensjon, kan du også legge inn info om dette. Prøver du å bli gravid, regner kalenderen ut for deg hvilke dager du er mest fruktbar og det dermed er størst sjanse for unnfangelse. I tillegg kan du legge inn symptomer som følelsesliv, kramper, hodepine og kviseutbrudd, og dermed få en bedre idé om hva av dette som kan skyldes mensen.

Pluss for at du også kan bla deg bakover i tid, og sjekke gjennomsnittslengden for både syklusen din og lengden på menstruasjonen.

Clue

Mensen-appen Clue
Mensen-appen Clue Foto: App Store

Clue ble rangert som den aller beste menstruasjonsloggingsappen i en rangering gjort av Obstretics and Gynecology, tidsskriftet til American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) i 2016.

Man legger inn informasjon i appen som gjør det mulig for brukerne å identifisere unike mønstre i menstruasjonsyklusen, og algoritmen bak blir smartere jo lenger tid du bruker den til å logge mensen.

Pluss at folkene bak appen lover å aldri bruke blomster, sommerfugler, eufemismer eller fargen rosa.

Eve

Mensen-appen Eve
Mensen-appen Eve Foto: App Store

Appen Eve gir deg mulighet til å forutse mensen din ved å legge inn nok info om dine foregående menstruasjoner, slik at appen kan regne ut når den neste antakeligvis vil starte.

Du kan logge hvordan du føler deg og for eksempel om du har hatt ubeskyttet eller beskyttet sex.

Appen har også et eget community der brukerne kan diskutere og utveksle erfaringer, men for å kunne sende direktemeldinger må du oppgradere til en premiumversjon av appen som koster penger.

Pluss for kule små beskjeder med informasjon om menen og kvinnekroppen underveis i syklusen.

Period Calendar

Mensen-appen Period Calendar
Mensen-appen Period Calendar Foto: App Store

Appen Period Calendar gir deg enkel og grei oversikt over når din neste mens kan forventes, og det samme med eggløsning. Dette på bakgrunn av hva slags info du legger inn i appen underveis.

Du kan også holde styring på hvor stor sjansen er for å bli gravid, og se dine foregående sykluser i en rapport.

Fitbit

Mensen-funksjonen til Fitbit
Mensen-funksjonen til Fitbit Foto: Fitbit

Smartklokkene til Fitbit har nylig blitt oppdatert med muligheten for å logge menssyklusen din. I funksjonen logger du mensen din og appen vil forutse når din neste mens vil finne sted. Dette får du beskjed om gjennom pushvarsler to dager før den beregnet til å starte. I tillegg kan du legge inn symptomer, og se når du antakeligvis er på ditt mest fruktbare.

Du må ha en Fitbit-smartklokke og Fitbit-appen installert på telefonen din, men hverken appen eller mensenlogging-funksjonen koster noe ekstra

iPhone

Mensen-appen til iOS
Mensen-appen til iOS Foto: Skjermdump

Menstruasjonskalenderen til iOS ligger inne i Helse-appen på telefonen din, og gir deg mulighet til å logge informasjon som menstruasjon, mellomblødninger og om du har hatt sex eller ikke.

Du må selvfølgelig eie en iPhone, men funksjonen i seg selv er gratis. Den ligger inne i Helse-appen, under «Reproduktiv helse» (forøvrig et veldig lite sexy begrep).

Sex og samfunn: Flere fordeler

Stine Solli, sykepleier og prosjektleder for seksualitetsundervisning og chattjenesten hos Sex og samfunn, sier til Side2 at det finnes flere fordeler ved å logge mensen. Hun sier også at appene kan gjøre det enklere å holde oversikten enn kun ved å skrive ned datoene.

- Jeg kjenner til flere apper og tenker at dette er en lettere måte å holde oversikt over syklus og menstruasjon på enn om man måttet skrive det ned i en vanlig kalender. Appene hjelper en jo gjerne med å regne gjennomsnittslengde på både blødning og syklus, noe man ellers ofte hadde knotet litt med om man hadde regnet det ut selv, sier Solli.

SEX OG SAMFUNN: Stine Solli, sykepleier og prosjektleder i Sex og samfunn.
SEX OG SAMFUNN: Stine Solli, sykepleier og prosjektleder i Sex og samfunn. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

- Det er fint og lurt å holde oversikt over når man sist hadde menstruasjon og om den forsvinner, selv om dette ikke er synonymt med at noe er unormalt eller farlig, spesielt i ungdomsårene. Den viktigste årsaken er jo for å utelukke graviditet, mangel på menstruasjon kan indikere at man er gravid dersom man har hatt ubeskyttet samleie.

Hun har samtidig en advarsel å komme med:

- Det som er viktig å huske med disse appene, er at de ofte også viser når man kan forvente å ha eggløsning, og dette fører dessverre til at noen bruker appen som en form for prevensjon – da er det viktig å opplyse om at det på ingen måte regnes som en sikker prevensjonsmetode for appene estimerer kun hva man kan forvente og er ikke en fasit på hvordan kroppen fungerer.

Har du spørsmål om sex, kropp og seksualitet? Still dem til Sex og samfunn på deres chattjeneste her. Chatten er åpen fra mandag til torsdag klokken 10-20.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!