Foto: (Colourbox)

9 tips for ren oppvask

Derfor blir ikke oppvasken din ren.

Publisert

(SIDE2): Er det nødvendig å skylle serviset? Hvilken vei skal bestikket stå? 

Blir ikke rent og pent?

De fleste hjem i dag har en oppvaskmaskin, men det som virker som en lettvinn løsning gir ikke alltid det resultatet man forventer.

Det kan være flere grunner til at glasstøy og bestikk ikke blir rent etter en tur i maskinen som skal gjøre jobben for deg. Derfor har vi samlet sammen ni tips til hva som kan hjelpe hvis du stadig må vaske opp etter oppvaskmaskinen.

1) Riktig plassering

Store gjenstander som tallerkener, bakeboller og kjeler bør settes i den nedereste oppvaskskuffen. I den øverste skuffen plasserer du mindre ting som glass og krus, tipser plusstid.no. 

2) Skaftet ned

Bestikk og kniver bør settes med skaffet vendt ned i underkurven. Sjekk også at skjeene blir spredt og ikke ligger inntil hverandre.

Foto: (Colourbox)

3) Fjern store matbiter og rester

Du trenger ikke å bruke tid på å skylle tallerkener og bestikk for hånd, men det anbefales at man fjerner store matrester før du plasserer serviset i oppvaskmaskinen. Lilleborg skriver på sine nettsider at det ikke er nødvendig å skylle serviset, hvis du vet at maskinen skal settes i gang i løpet av dagen. 

4) Dette skal ikke inn i maskinen

Tresleiver, fjæler og andre kjøkkenredskaper av tre er ikke egnet for maskinoppvask, ifølge Lilleborg. 

5) Riktig temperatur

Det meste bør vaskes på minimum 50 til 55 grader for at det skal bli ordentlig rent. Men vær oppmerksom på at finere glass bør vaskes på 40 til 45 grader. Husk også å følge maskinoppvaskmiddelets doseringsanvisning.

6) Oppvaskmaskinen blir overfylt

Noen ganger er det bedre å vaske et par gjenstander for hånd fremfor å dytte for mye inn i oppvaskmaskinen og risikere at ting ikke blir rent.

7) Jevnlig rens

Ironisk nok så kan en maskin som skal gjøre ting rent selv bli skitten. Kjør en jevnlig maskinrens i oppvaskmaskinen for å fjerne eventuelle matrester, fett og kalkavleiringer. 

8) Tøm silen/filteret

I bunnen av oppvaskmaskinen befinner det seg en sil eller et filter som du bør tømme og rengjøre med jevne mellomrom. Her kan det sette seg fast mye mat og rester som hindrer at oppvasken blir ren. Husk også å rengjøre kantene og dørkarmen for å unngå at det vokser sopp og mugg. 

9) Spyl spylearmene

Når du er i gang med å rengjøre oppvaskmaskinen så ikke glem spylearmene. Skru løs spylearmene og skyll de godt under rennende vann for å løsne eventuelle matrester og fremmedlegemer.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!