SJOKOALDE - langt fra så ille som sitt rykte - men måtehold er vel viktig, som med alt annet.
SJOKOALDE - langt fra så ille som sitt rykte - men måtehold er vel viktig, som med alt annet. Foto: (Crestock.com)

9 gode grunner til at du bør spise sjokolade

Slik gjør sjokolade deg slankere, lykkeligere og sunnere.

Publisert

(SIDE2): Sjokolade er jenters beste venn – og fiende. Den kan gi trøst, glede og velbehag, men har også rykte på seg for å øke vekta og gi dårlig hud.

Men for å ikke ødelegge gleden ved denne mørke nytelsen, gir vi deg her 9 grunner til at du burde spise (litt) sjokolade – og det nesten hver dag.

Stikkordet til hvorfor det er slik, er stort sett flavonoider - som det finnes mer av i kakao enn i noen annen matvare.

1. Sjokolade gir ikke kviser

Australske forskere har undersøkt sjokoladeinntaket i forhold til kviseutbrudd, og fant at det ikke er noen sammenheng. Punktum.

2. Sjokolade kan beskytte deg mot solbrenthet

Jepp, hvem visste det er så lurt å spise sjokolade i bikinisesongen? Men tyske forskere fant altså at kvinner som drikker varm sjokolade med mye flavonoider (som man finner i kakao og som virker som en antioksidant) hver morgen i tre måneder, er mindre utsatt for skader fra UV-stråler.

Mørk sjokolade er poenget her, og jo høyere kakaoinnhold det er, jo flere flavonoider.

3. Sjokoalde kan hjelpe deg å gå ned i vekt

I hvert fall er den mørke typen sjokolade, med prosentvis stort innhold av kakao, med på å redusere inntaket av kalorier. Kakao inneholder nemlig stoffer som hindrer enkelte fordøyelsesenzymer å virke, slik at fett og stivelse fra annen mat man spiser, ikke blir absorbert i mage og tarm. Denne studien er derimot ikke bekreftet av flere studier, men mye tyder altså på at dette er tilfellet.

LES mer i denne saken, som gikk som en farsott på sosiale medier: De som spiser ofte og mye sjokolade er slankere

Foto: Dmitry Rukhlenko (Colourbox)

4. Sjokolade hjelper deg å slappe av

Ifølge en studie gjengitt i Journal of Psychopharmacology, føler de som spiser sjokolade seg roligere enn de som ikke gjør det. Kakaobønnen består nemlig av stoffer som har en gunstig effekt som reduserer engstelse, og som også skal kunne bedre det mentale funksjonsnivået.

Så har du spesielt lyst på sjokolade når det er den perioden i måneden? Ikke så rart det: Sjokolade er rik på magnesium, som løfter humøret og minsker oppblåsthet/væskeopphopning i kroppen.

SJEKK også denne:- Ha mer sex og spis mørk sjokolade

5. Sjokolade kan gi en lettere graviditet

En ny studie viser at sjokolade-komponenten theobromin, kan redusere faren for svangerskapsforgiftning. Igjen – jo mørkere, jo bedre. Årsaken er at sjokoladen er med på å senke blodtrykket med opp til 69 prosent.

Foto: (Crestock)

6. Sjokolade kan hjelpe mot smerter

Muligens ikke en sterk nok smertestiller under en fødsel, men denne mørke nytelsen har effekt på smerter. Forskerne advarer mot at denne effekten kan være med på å øke vekta, ettersom man liker å unngå smerter.

PS – vann har også en slik smertestillende evne.

7. Sjokolade får oss til å smile

En britisk studie viser at bare synet av sjokolade får kvinner til å smile. 60 prosent av kvinner rangerer sjokolade som den som gir dem mest glede og får dem til å smile, noe som setter sjokolade som mer smil-gjørende enn venner og kjære.

Og alle vet at godt humør forlenger livet.

8. Sjokolade er bra for hjertet

Flere studier, blant dem en som er gjengitt i Journal of Nutrition, viser at en liten mengde sjokolade reduserer sjansen for hjertelidelser. Spiser kvinner rundt 25-50 gram sjokolade i uka (det vil si for eksempel en stor plate i måneden, for de som lurer) – reduseres risikoen for hjertesykdom med 32 prosent, sammenlignet med de som ikke spiste noe. Forskjellige typer flavonoider fungerer som antioksidanter, og også er med på å frigjøre nitrogenoksid** -som er med på å utvide blodkarene og lar blodet strømme friere.

Mørk sjokolade kan også være gunstig for kolesterolnivået, samt at det senker blodtrykket.

9. Sjokolade er bra for synet

Forskere har funnet at de som spiser mørk sjokolade er bedre til å gjenkjenne forskjellige gjenstander på fargede bakgrunner, samt å se hvilken retning små gjenstander beveger seg i (begge deler viktig for å være bilist i mørket) – enn de som spiser hvit sjokolade.

Igjen er det flavonoidene som er årsaken – jo mørkere sjokolade, jo mer av stoffet. Mens det i den hvite varianten altså ikke er noen, i og med det mangler kakao der.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Foto: (Foto: Thinkstock)