SØVNPROBLEMER: Sørg for at soverommet er kjølig når du skal legge deg.
SØVNPROBLEMER: Sørg for at soverommet er kjølig når du skal legge deg. Foto: Lev Dolgachov (Colourbox)

7 tips til hvordan du sover bedre i sommervarmen

Ligger du og vrir deg i senga fordi det er for varmt?

Publisert

(SIDE2): «Åh, så varmt det er», er det nok mange nordmenn som tenker i disse dager.

Med strålende sol og temperaturer mellom 25 og 30 grader i flere steder av landet blir det fort varme sommerkvelder som kan påvirke nattesøvnen. 

Sjekk ut disse tipsene fra Shape.com til hvordan du kan få bedre søvnkvalitet i varmen:

1) På soverommet

Å ha det kjølig på soverommet vil gjøre det lettere å sovne. Sett opp vinduet, gjerne allerede om morgenen, slik at du får god luftsirkulasjon i rommet. Eller så kan du selvfølgelig skaffe deg en vifte eller bytte soverom til et kaldere rom når varmen går utover søvnen. Å installere air condition kan også være en god investering.

2) Kalde føtter

Føttene dine er sensitive for varme fordi føttene og anklene har mange pulssoner. Et iskaldt fotbad på kvelden kan hjelpe deg til å sovne fortere.

3) Ligg lavt

Jo lavere på bakken du ligger, jo kjøligere blir det. Legg gjerne madrassen rett på gulvet. Bor du i hus med etasjer så er det kaldere i kjelleren eller i første etasje dersom du har mulighet til å sove der.

4) Mat og drikke

Vi har alle våre ulike måltidsrytmer. Noen kan fint spise store, tunge måltider like før leggetid uten at det påvirker søvnkvaliteten, mens andre blir liggende å vri seg når de spiser rett før de går til sengs. Hvis du har mistanke om at mat- og drikkeinntak kan være en årsak til dårlig søvnkvalitet så anbefales det å unngå de største sukkerbombene minst en til to timer før du skal sove og dropp koffeinholdige drikker før du skal sove. Med andre ord, en iskald Coca Cola eller iskrem kan være fristende på kvelden, men kanskje ikke så smart hvis du skal legge deg om kort tid.

Foto: Thinkstock

5) Ta en kald dusj

Å legge seg glovarm eller med kroppen full av solkrem er ikke akkurat optimalt når man skal sove. Å kjøle ned kroppen med en kald dusj før leggetid kan hjelpe deg med søvnen. Husk også at å legge seg med vått hår vil bidra til å holde deg kaldere i noen timer etter at du har sovnet. 

6) Ro ned kroppen

Gjør ting som får deg til å slappe av før du skal sove. Dette kan for eksempel være å gå en kveldstur eller å lese en bok. Mange synes også det hjelper å «skrive ned tankene sine» før man går til sengs for å unngå den kjente kverna med «alt man burde ha gjort» og «DET må jeg huske i morgen».  

7) Bruk bomull

Det absolutt beste å sove i er bomull. Spar heller silkesengetøyet til kjøligere dager. Bomull har gode pusteegenskaper og velg helst lette bomullsvarianter.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!