FRISTENDE: Med masse grønnsaker, karbonadedeig, hjemmelaget kryddermiks og guacamole kan tacomiddagen bli en riktig så sunn og næringsrik middag. 
FRISTENDE: Med masse grønnsaker, karbonadedeig, hjemmelaget kryddermiks og guacamole kan tacomiddagen bli en riktig så sunn og næringsrik middag.  Foto: Uros Zunic (Colourbox)

7 tips for sunnere taco

Sett dette på handlelisten for å få en sunnere fredagstaco.

Publisert

(SIDE2): Jo visst kan taco være sunt!

Fredagstradisjon

Det er fredag og for mange nordmenn betyr det taco til middag. En hvetetortilla eller et tacoskjell fylt med kjøtt, ost og rømme kan fort bli en liten kaloribombe med mye fett og salt, men med enkle grep kan du kutte kaloriene uten at det går utover tacokosen og smaken. Faktisk så kan taco enkelt bli en sunn og næringsrik middagsvariant. I tillegg vil du få i deg mindre salt og mer av de gode næringsstoffene og en bedre metthetsfølelse.

Sjekk ut disse tipsene for å pimpe opp tacomiddagen, med tanke på både smak og sunnhet.

1) Kryddermiks

- Ikke drep den feite kjøttdeigen i pannen med det salte ferdigkrydderet - vær så snill, lag det selv, har kokkene i Flying Culinary Circus tidligere uttalt til Side2.

For å få til den karakteristiske tacosmaken trengs det krydder og det finnes mange ulike ferdigvarianter av kryddermiks i butikkhylla. Dessverre inneholder slike ferdigposer ofte unødvendig mye salt. Sunnere tacokrydder lager du enkelt selv ved å blande sammen for eksempel paprikapulver, spisskummin, chilipulver, havsalt, hvitløkspulver og cayennepepper. Her er det bare å prøve seg frem til du finner din egen kryddermiks-favoritt.

2) Kjøtt

Det finnes mange ulike kjøttprodukter å bruke i taco. En av de vanligste variantene er kjøttdeig, men det er mange andre alternativer som er av den sunnere sorten. For eksempel inneholder karbonadedeig og kyllingkjøttdeig mindre mettet fett og kilokalorier sammenlignet med kjøttdeig per 100 gram.

NORDMENNS FAVORITT: For en magrere tacomiddag kan du også bruke en lettere ostevariant.
NORDMENNS FAVORITT: For en magrere tacomiddag kan du også bruke en lettere ostevariant. Foto: (Colourbox)

100 gram kjøttdeig - 194 kcal
100 gram karbonadedeig -121 kcal
100 gram kyllingkjøttdeig -142 kcal

Tips: Prøv også strimlet kyllingkjøtt eller laks i tacoen for variasjon.

3) Fullkornslefser

Grove tacolefser er et bedre valg fremfor de andre variantene da de er laget med fullkorn og inneholder blant annet mer fiber. Fine lefser er basert på hvetemel og inneholder derfor mindre av de gode næringsstoffene enn de tacolefsene som inneholder fullkornsmel. Husk også at tortillalefser laget med rapsolje har en bedre fettsyresammensetning enn lefser som er tilsatt palmeolje.

Fullkornswraps Stor -166 kcal per stykk
Fullkornswrap Medium - 128 kcal per stykk
Hvetertortilla Stor - 190 kcal per stykk
Hvetetortilla Medium - 140 kcal per stykk

4) Grønnsaker

Ikke glem grønnsakene i tacoen. Ulike typer salater og grønnsaker vil få tacomiddagen høyt opp på sunnhetsbarometeret, og jo mer grønt, jo bedre. Fyll derfor tacolefsa med grønnsaker før ost, kjøtt og saus slik at du er sikret plass til vitaminbombene. Tomat, salat, agurk, løk, paprika passer perfekt som tacogrønnsaker. Mange liker også mais og ananas i tacolefsa.

5) Kesam

Mager kesam fremfor rømme på tacoen bidrar til at du får i deg mindre fett og kalorier, samtidig som du øker innholdet av protein.

3 ss lettrømme - 141 kcal, 2,1 gram protein, 13,5 gram fett
3 ss mager kesam - 55 kcal, 9 gram protein, 0,8 gram fett

6) Bønner

Bønner i taco egner seg godt som et vegetarisk alternativ til kjøtt eller som en ekstra ingrediens sammen med tacokjøttet. I tillegg er dette en billig ingrediens som blant annet bidrar med protein samt flere viktige vitaminer og mineraler.

7) Avokado

Guacamole er et «must» for mange når de spiser taco. Den beste og sunneste guacamolen er den du lager selv og blir det igjen rester kan du bruke den som dipp til for eksempel grønnsakssnacks senere.

- ALDRI kjøp ferdig guacamole på boks, det er 97 prosent erter og egner seg mer til en ertesuppe, har kokkene i Flying Culinary Circus tidligere forklart til Side2.

Most avokado er hovedingrediensen i guacamole. Bland sammen med litt limesaft og hvitløk, smak til med salt og pepper, og vips så har du en sunn, enkel og digg guacamole klar til tacomiddagen. Avokado er en god kilde til blant annet sunt fett, folat og vitamin C. Spiser du avokado får du i tillegg i deg mineralet kalium som er med på å regulere væskebalansen i kroppen og å senke blodtrykket. Spis gjerne avokado hver dag, skriver Bama på sine nettsider.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!