TRØTT: Noen dager er man så trøtt det virker umulig å holde seg våken. Men det finnes gode råd.
TRØTT: Noen dager er man så trøtt det virker umulig å holde seg våken. Men det finnes gode råd. Foto: Erwin Wodicka

7 tips for deg som (nesten) sovner på jobb

Slik holder du deg våken når sjefen holder eviglange møter eller du lå søvnløs i natt.

Publisert

Vi har servert deg som sliter med å få sove flere gode tips for hvordan du skal få mer og bedre søvn. Men så er det omvendt da – hvordan holde deg våken når det gjelder som mest? Når du befinner deg på jobb eller skole, der timene fort kan bli lange og man er faretruende nær å klaske huet i tastaturet fordi trøttheten er overveldende.

LES også: 5 tips til bedre søvn

Vi har samlet noen av de mest nyttige tipsene – for selv om kaffe har vist seg å fungere (dersom man drikker det på rett tidspunkt!) – så holder det sjelden kun med koffein hele dagen gjennom.

Gå en tur

Har du muligheten, noe de fleste har, så gå deg en kjapp tur i friluft. Ti minutter rask gange er langt mer effektivt enn å dytte innpå en sjokolade dersom man trenger energi og opplagthet. 10 minutter gange øker energinivået i opptil to timer, ettersom blodet pumper oksygen rundt i kroppen. For eksempel kan du ta med deg matpakken og gå et lite stykke og sette deg et annet sted enn ved pulten eller i kantina en etasje ned ...

Gi øynene en pause

Å sitte foran en pc-skjerm hele dagen kan gjøre deg mer søvnig. Unngå skjermen noen minutter noen ganger i løpet av dagen for å la øynene få en pause – og bli litt mer opplagt.

TRØTT: Det finnes måter å unngå å trynet i tastaturet.
TRØTT: Det finnes måter å unngå å trynet i tastaturet. Foto: Crestock

Snakk!

De fleste har kolleger i nærheten, så bruk dem. Er du trøtt og merker du ikke klarer å fokusere på oppgavene dine, så ta en fem-minutter med en kollega. Snakk om jobb eller noe annet som krever litt hjernevirksomhet i form av at det er interessant (ikke vær og vind altså), og få hjernen i gang igjen.

Pust

Et puste-knep hentet fra yoga, kan øke våkenheten. Pust inn og ut raskt gjennom nesen, med munnen lukket. Tre inn- og utpust i sekundet, pust deretter normalt. Gjør dette i 15 til 60 sekunder. Det øker oksygenmengden i blodet, som igjen gjør deg mer våken og opplagt.

Drikk vann

Mange glemmer å få i seg nok vann i løpet av en dag foran en pult, som kan føre til dehydrering og igjen trøtthet. En annen mulighet for å få i seg vann er ved å spise frukt og grønsaker.

Klem på nesa

Bruk pekefingrene til å klemme på nesa der brusken går over i ben, og press litt oppover. Det kan føles smått ubehagelig (og også få deg til å nyse) – men det skal hjelpe mot trøtthet. Årsaken skal være at området er spesielt sensitivt, og dermed «vekker deg».

En blund

Høres det rart ut å sove for å unngå å sovne - og på jobb? Vel, enkelte arbeidsplasser har tilrettelagt for det og ofte kan det være eneste muligheten for de som jobber lange dager eller er svært trøtte, til å være produktive resten av dagen. 10 minutter et stille sted, om så bare med øynene lukket, kan være nok til å få deg gjennom resten av dagen.

LES også: 6 tegn på at du sover for lite

Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

(Kilder: pickthebrain, webmd)