DET ER FREDAG og fredag betyr tacomiddag for mange nordmenn.
DET ER FREDAG og fredag betyr tacomiddag for mange nordmenn. Foto: (Frukt.no)

7 taco-varianter du må prøve

Løft fredagstacoen til nye høyder.

Publisert

(SIDE2): Taco er fast fredagsmiddag for mange nordmenn. Det er enkelt å lage og kan nesten varieres i det uendelige.

Alle har sin favorittversjon av den elskede tacoretten, men hvorfor ikke prøve en ny vri på helgemiddagen i kveld?

Vi har samlet sammen sju varianter av den meksikanske favoritten for ny inspirasjon og tacoglede.

Skalldyrtaco

Den tradisjonelle tacoen inneholder gjerne kjøttdeig, men taco kan også lages med både kyllingkjøtt, fisk eller som vegetar. Skalldyrtaco er også en variant som er verdt å prøve ut. Håndpillede reker som har fått tilsatt mye smak er faktisk mye brukt i det meksikanske kjøkkenet.

Fres hvitløksfedd og rødløk i litt olje og tilsett tacosaus. La dette koke i cirka to minutter før du tilsetter reker uten skall og la dette bli gjennomvarmt. Server i tacoskjell sammen med salat og guacamole.

TACO laget med fisk og skalldyr er en lettvinn og god måte på å få i seg mer fisk- og sjømat.
TACO laget med fisk og skalldyr er en lettvinn og god måte på å få i seg mer fisk- og sjømat. Foto: (Colourbox)

«Norsk» taco

Tacofenomenet som opprinnelig stammer fra Mexico kan med enkle grep gjøres til en mer norsk variant med deilige tradisjonelle, norske ingredienser. Nå som det er høst er det mange som har vært på elgjakt og sikret seg ferskt elgkjøtt. Kjøttdeig av elg er noe mange liker. Stek kjøttdeigen med en krydderblanding av einebær, rosmarin, timian, salt og sort pepper. Sammen med tacolefser, tyttebærkompott og stekt, nyplukket sopp blir dette helt klart en smakfull og annerledes tacovariant med norsk preg.

Taco med mangosalsa

Taco med biter av mango bidrar til deilig sødme og smak. Prøv for eksempel mangosalsa neste gang du skal servere taco. Kutt mango og tomater i terninger, grovhakk rødløk og frisk koriander. Bland alt sammen med litt finhakket chili og hvitløk. Press over lime og bland sammen. Server med de tradisjonelle tacoingrediensene eller det du ellers måtte ønske.

SJEKKE HELLE BORNSTEINS BLOGG:

Hjemmelaget salsa og guacamole

Tacolasagne

Hvorfor ikke lage en lasagneversjon av tacomiddagen? Bruk tacokjøttdeig som du pleier og bland inn bønner og mais. Lag béchamelsaus og fordel denne med kjøttdeigblanding og lasagne lagvis i en dyp, ildfast form. Strø over ost og server lasagnen med grønn salat.

Se fullstendig oppskrift her.

TACOLASAGNE: Det beste fra to verdener?
TACOLASAGNE: Det beste fra to verdener? Foto: (TINE)

Tacopai

Middagspai er noe de fleste liker og med tacofyll er dette en sikker vinner på fredagskvelden. Lag en paibunn og forstek denne i cirka 10-15 minutter. Lag tacofyll av for eksempel karbonadedeig, hakket løk og paprika og fordel fyllet i den forstekte paibunnen. Dryss over ost og stek paien midt i ovnen til osten har fått en gyllen farge, cirka 30-35 minutter. Server sammen med litt kesam eller lettrømme, salat og tacosaus.

Se fullstendig oppskrift her.

Taco med lomper

Tacoskjell, lefser, pitabrød eller tacotubs? Det finnes mange alternativer til tacomiddagen og de siste årene er det også blitt populært å bruke lomper som tacowraps.

TACOPAI: Bytt ut skjell og lefser med paibunn.
TACOPAI: Bytt ut skjell og lefser med paibunn. Foto: (TINE)

Hellstrøms tacogryte

I 2012 delte Eyvind Hellstrøm sin variant av tacogryte på TV3-programmet «Hellstrøm rydder opp».

Dette er oppskriften til mesterkokken:

Til 4 porsjoner
1 kg karbonadedeig
1 chorizo pølse
500 g hele tomater uten skinn (1 boks)
1 rød paprika
1 gulrot
1 l vann
3 løk
5 hvitløkfedd
50 g tomatpure
1 rød chilipepper på glass i olje
1 ts kajennepepper
1 ts kummin+
3 laurbærblad
2 stjerneanis
Salt
Olje til steking
1 ss Knust tørket chili
1 ts merian
1 ts kummin

Kutt opp løk og hvitløk og fres dette i olje sammen med stjerneanis og laurbærblad. Stek karbonadedeigen og bland deretter inn løkblandingen. Hakk opp gulrot og paprika som du freser i en panne sammen med litt olje og chorizobiter. Bland inn kjøttet. Tilsett cirka 1 liter vann og la dette koke. Ha tomater, tomatpure, chilipepper og litt av oljen i en trykkoker. Når dette er blitt kokt så moser du blandingen med en stavmikser, dette erstatter den tradisjonelle salsasausen. Knus tørket chili og ha chiliblandingen, litt kummin og litt merian opp i gryta med kjøtt. Tilsett tomatsausen i gryta. La det koke videre, sett på lokk. Jo lenger det koker jo bedre smak blir det. Smak til med salt.

Hvordan spiser du din favoritt-taco? Legg igjen din kommentar under:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!