Foto: (Frukt.no)

7 sunne og deilige is du lager selv

Nyt en «Piña Colada»-is eller hjemmelaget kesamis i sommervarmen.

Publisert

(SIDE2): Det er Sydentemperaturer over store deler av landet og iskremprodusentene kan så langt melde om et strålende salg denne sommeren.  

LES MER: - Går mot rekord i issalget

Sommer er definitivt høysesong for isspising og is hører med i varmen.

Likevel er det mange som ønsker et sunnere og mer næringsrikt alternativ fremfor den tradisjonelle fløteisen og saftis med mye tilsatt sukker.

Ønsker du et lettere valg kan derfor hjemmelaget sorbet eller is laget med yoghurt og kesam være en god løsning. 

Is laget av frukt eller smoothie er også deilig nå i varmen samtidig som det er enkelt å lage selv.

Her er 7 oppskrifter du bør prøve:

Piña Colada smoothie-is

Blandingen av ananas og kokosmelk kan minne litt om «Piña Colada»-drinken, uten at man trenger alkohol. Ananasen tilfører smoothie-isen en frisk fin smak og kokosmelken aroma og fylde.

Foto: (Frukt.no)

Ingredienser:
1/4 biter av fersk ananas - fryst
3 dl ananasjuice
1 dl kokosmelk

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du får en skummende og jevn smoothie. Hell drikken over i glass og la stå i fryseren cirka én time før servering.

Kesamis

Her kan du selv variere med ulike smaker.Tilsett for eksempel moste bær, hakkede nøtter eller kakaopulver.

Ingredienser:
3 eggeplommer
2 ss sukrinmelis
3 dl Kesam - gjerne Kesam Vanilje
2 ts sukrin (vanlig eller sukrin gold)
1 vaniljestang

Visp eggedosis av eggeplommer og sukrinmelis. Skrap frøene ut av vaniljestangen og rør det inn i kesamen sammen med sukrin. Bland sammen eggedosis og kesamblandingen og frys isen. Det anbefales å bruke en ismaskin, men den kan også legges i fryseren. Husk da å røre i isen et par ganger mens den står i fryseren for å unngå dannelse av iskrystaller.

Tips til hvordan du lager sunn is

- Bruk frukt og bær, dette gir en naturlig søtsmak i tillegg til å bidra med vitaminer og mineraler.

- Bruk vaniljekesam eller yoghurt fremfor fløte hvis du ønsker is med en mer kremete konsistens

- En stavmikser er kjekt å ha tilgjengelig. Bruk den til å mose frukt og bær.

- Litt presset lime gir en friskere smak.

- Erstatt sukker og melis med for eksempel sukrin og sukrinmelis hvis du ønsker en kalorivennlig is uten tilsatt sukker.

Sunn softis med banansmak

Ingredienser:
2 modne bananer

Skjær bananene opp i biter og legg disse i fryseren i 4-5 timer. Deretter bruker du en blender eller stavmikser til å lage bananmos av de fryste bananbitene. Tilsett litt melk hvis du ønsker en mykere konsistens. Nyt bananisen som deilig softis. Du kan også tilsette vaniljepulver eller kakaopulver hvis du ønsker mer smak.

Bringebærsorbet

Ingredienser:
150 gram fryste bringebær
1-2 ss vann
1 ss sukrinmelis

Foto: (Frukt.no)

Mos sammen ingrediensene med en stavmikser. Server med en gang eller sett sorbeten i fryseren i cirka 30 minutter for å få den enda kaldere.

Hjemmelaget saftis 

Ingredienser:
Sukkerfri saft
Vann

Bland valgfri sukkerfri saft med vann, hell saftblandingen i isbeholdere og sett i fryseren. Enklere blir det ikke!

Smoothie-slush

Foto: (Frukt.no)

Ingredienser:
400 gram frosne valgfrie bær
500 gram yoghurt naturell (1 stort beger)
2-3 ss sukrin eller etter smak
1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du får en myk is. Server og nyt straks, denne isen smelter fort.

Kjapp yoghurtis

Ingredienser:
200 gram fryst skogsbærblanding
3 dl gresk yoghurt naturell
1 ss flytende honning

Bland skogsbær, gresk yoghurt og honning i en food processor og bland godt sammen. Ha blandingen i en bolle og sett i fryseren i cirka tre timer.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!