Alle disse matvarene kan fryses, bare du gjør noen små grep først.
Alle disse matvarene kan fryses, bare du gjør noen små grep først. Foto: (Foto: Colourbox)

7 matvarer du ikke visste kunne fryses

Du trenger bare å gjøre noen små grep for å spare både penger og miljø.

Publisert

(SIDE2): Listen over mat du kan fryse er lang, men her får du et utvalg matvarer du kanskje ikke visste kunne puttes i fryseren?

Den britiske organisasjonen Love Food Hate Waste skriver at det meste kan fryses og i utgangspunktet bør den fryste maten spises etter seks måneder i fryseren. Men maten kan også brukes etter seks måneder. Den trenger bare å bli tilberedt på en mer skånsom måte og bli tilsatt mer smak.

I Norge kaster hver og en av oss omkring 50 kilo med brukbar mat i året, noe som er en stor for miljøet. Dessuten kan du spare penger på å ta vare på restene også.

LES OGSÅ: 10 sparetips som vil forandre hverdagsøkonomien din

Ofte tror vi kanskje at maten ikke kan fryses, putter den muligens i kjøleskapet og så er det fort gjort å glemme restene før de ikke er spiselige lenger.

Side2 har tidligere skrevet om 10 matvarer du ikke bør ha i kjøleskapet.

Avisen Daily Mail har laget en liste over 10 matvarer du ikke visste kunne fryses, med inspirasjon fra Love Food Hate Waste-kampanjen og her får du noen av dem.

LES OGSÅ: - Fermentert mat er gull for helsa

Egg

Du kan ikke fryse dem med skallet på fordi de da kan eksplodere, men du kan fryse dem på andre måter.

Del plomme og hvitte og putt i to ulike plastbeholdere eller fryseposer. Dette er lurt dersom du baker! Bruk litt salt eller sukker i eggeplommene slik at de ikke blir for tjukke når de stivner.

Eller du kan røre sammen eggene og putte i en lufttett plastbeholder. Skriv på dato og hvor mange egg du har brukt og ta fram når du vil lage omelett eller eggerøre.

Avokado

Bare det å finne en avokado som verken er overmoden eller steinhard kan være vanskelig. Og når du først har fått den i hus kan det også være vanskelig å vite hvor lenge den holder seg. Mange har nok kastet glemt, overmoden og brun avokado rett i søpla. Løsningen kan være å fryse den før den blir overmoden og må kastes.

Som de fleste typer frukt er nemlig avokado fin å fryse. Del den i to eller mos fruktkjøttet og putt avokadoen i en frysepose med noen dråper sitron, for å konservere.

Kutt opp urtene og frys ned istedenfor å la de visne.
Kutt opp urtene og frys ned istedenfor å la de visne. Foto: (Foto: Colourbox)

Friske urter og krydder

Friske urter har ofte kort levetid på kjøkkenbenken og kan fort bli bløte i kjøleskapet. Men dersom du kutter dem opp og fryser så holder de både på smak og tekstur. Dessuten sparer du tid når du neste gang trenger urter i maten. I tillegg sparer du penger ved å utnytte alt av urtene istedenfor å kaste restene i søpla.

Ingefær kan også deles opp og fryses istedenfor å tørke ut i kjøleskapet.

Hummus

Kanskje har du lagd en god porsjon når du først var i gang. Og da er det bare å fryse ned restene. Hummus trenger et lag av olivenolje på toppen for å legge et beskyttende lokk over, slik at ikke hummusen mister fuktighet.

Poteter

Rå poteter liker ikke fryseren særlig godt, men koker du potetene i fem minutter funker poteter fint som frysevare. Husk å avkjøle potetene før du fryser ned. Når du så vil ha poteter til middag, tiner du potetene over natten og steker dem i ovnen sammen med søndagsmiddagen. Moste poteter kan også fryses.

Kaffe igjen? Bruk restene og lag isterninger av kaffe.
Kaffe igjen? Bruk restene og lag isterninger av kaffe. Foto: (Foto: Colourbox)

Sopp

Sopp kan fint fryses bare du forbereder litt. Skjær sopp i skiver og legg skivene på en tallerken slik at ingen av skivene overlapper hverandre. Legg i fryseren i to timer, før du putter alt i plastbeholdere sammen. Fordi de først ble fryst separat vil de ikke klistre seg til hverandre når du nå fryser dem sammen i en beholder.

Kaffe

Hell resten av kaffen fra kaffekannen i isterninger og frys ned. Så kan du bruke isbitene neste gang du lager iskaffe som en ekstra kaffeboost!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!