GRØNNSAKSSPAGETTI: Bland inn strimler av squash og andre grønnsaker i pastarettene.
GRØNNSAKSSPAGETTI: Bland inn strimler av squash og andre grønnsaker i pastarettene. Foto: (Frukt.no)

7 mattips som gjør kostholdet ditt sunnere

Dette er supersunn spagetti.

Publisert

(SIDE2): Slik får du i deg flere grønnsaker. 

Bør spise mer frukt og grønt

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise minst «5 om dagen» som betyr 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker.

Én porsjon tilsvarer 100 gram og de fem porsjonene skal være fordelt der den ene halvparten er frukt og bær, mens den andre halvparten er grønnsaker. Nye tall fra Totaloversikten 2004-2013, publisert av Opplysningskontoret for frukt og grønt, viser at vi i gjennomsnitt får i oss kun 332 gram frukt og grønnsaker hver dag. 

Her får du derfor 7 tips til hvordan du enkelt kan snike inn mer grønnsaker i måltidene som gjør at kroppen din får enda mer påfyll av viktige vitaminer og mineraler.

Grønnsaksmos

Høres det kjedelig ut med kokte grønnsaker så kan grønnsaksmos være et godt alternativ for å få både barn og voksne til å spise mer grønnsaker. Her kan du variere med ulike grønnsaker eller blande sammen flere varianter. Kok grønnsaker og bruk en stavmikser til å lage for eksempel rotmos, kålrotstappe eller brokkolipuré.

Sunn «pommes frites»

Søtpotet er ikke en potet, men en rotgrønnsak. Denne oransje godbiten kan  både stekes, kokes, bakes i ovn,  moses til puré eller brukes til «fries».

SØTPOTET FRIES: Bruk staver av den oransje søtpoteten til å lage digg pommes frites du kan nyte med god samvittighet.
SØTPOTET FRIES: Bruk staver av den oransje søtpoteten til å lage digg pommes frites du kan nyte med god samvittighet.

Vask og skjær søtpoteter i like store staver og legg disse utover et stekebrett ikledd bakepapir. Ha over litt olje og stek søtpotetene i ovnen til de blir gyldne og møre på ca 210 grader i cirka 25 minutter.  Vend på stavene underveis og dryss gjerne over litt salt/krydder.

Squashgetti

Å bruke squash som spagettierstatning kan være gunstig om du for eksempel vil spise mere grønnsaker i måltidene eller ønsker å redusere inntaket av pasta. De grønne squashstrimlene ligner på tradisjonell spagetti og har en mild og god smak.

Squashpasta, eller squashghetti om du vil, lager du enkelt ved å skjære opp squashen i tynne strimler - bruk for eksempel en ostehøvel. Kok strimlene i vann i cirka 1 minutt.

Husk også at du kan bruke andre grønnsaker til å lage «grønnsaksspagetti». Prøv for eksempel gulrøtter, kålrot eller slangeagurk.

Blomkålris

Blomkålris er en ypperlig erstatning for for eksempel ris og couscous. Den næringsrike grønnsaken har en nøytral smak så her kan du selv smaksette blomkålrisen med hva du måtte ønske, for eksempel urter, krydder eller soltørket tomat.

Riv blomkål på et rivjern eller ha den i en blender til du får riskonsistens. Deretter steker du blomkålrisen i en stekepanne sammen med litt olje eller smør på middels varme. Tilsett litt vann og smak til med pepper eller annet krydder.

Guacamole

Guacamole er et «must» for mange når man spiser meksikansk mat, men dette tilbehøret passer også perfekt til sommerens grillretter, kjøtt og fisk. Avokado er hovedingrediensen i guacamole og denne fete frukten er rik på sunne fettsyrer i tillegg til kalium, folat og vitamin C. 

Se oppskrift på hjemmelaget guacamole her.

Banan-is

Dette er en genial erstatning hvis du ønsker et sunnere alternativ til tradisjonell iskrem. Banan-is lager du enkelt ved å dele bananer på midten og stikk en ispinne i bunnen.

BANAN-IS er sunn og god snacks.
BANAN-IS er sunn og god snacks. Foto: (Frukt.no)

Legg bananene i fryseren. Etter to-tre timer tar du ut bananene og pynt de med for eksempel smeltet sukkerfri sjokolade og valnøttkjerner eller flytende honning og kokosmasse, Husk å ta ut bananene ut av fryseren en liten stund før de skal spises slik at de «mykner» litt.

Sprø eplechips

Eplechips er en sunn og digg erstatning til tradisjonell chips som ofte inneholder mye usunt fett og kalorier.

 Det er veldig enkelt, men vær klar over at du lett blir avhengig, for dette er god snacks! Oppskrift finner du her.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!